BLOGIT

Liberan blogiin kirjoittavat eri alojen asiantuntijat tai muuten vain mielenkiintoiset henkilöt. Blogit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä, eivätkä välttämättä edusta Liberan virallista kantaa.


Suhtellisen älyllistä talouspuhetta

Erilaiset ”rohvessoorit”, kuten Matti Pohjola, mediasta tuttu talousvaikuttaja Sixten Korkman ja Pertti Haaparanta ovat varoittaneet taantumassa tehtävien menoleikkausten työttömyyttä lisäävästä vaikutuksesta. Minulla ei ole samaa pätevyyttä puhua aiheesta, mutta haluan tuoda silti lusikkani soppaan. Haaparanta peräänkuulutti älyllistä talouskeskustelua, joten pyrin parhaani mukaan siihen.

Lue lisää...


Onko talouspolitiikassa vain yksi instrumentti?

Onko talouspolitiikassa vain yksi instrumentti? Tällaiseen tulokseen tulee, kun lukee Anders Borgin ja Juhana Vartiaisen raporttia ”Strategia Suomelle”, jossa talouspolitiikan ehkä vaikeimpaan kysymykseen, kestävyysvajeeseen, tarjotaan seuraavia vaihtoehtoja: 1) verojen korottaminen, 2) menojen karsiminen, 3) lisävelka ja 4) työllisyyden lisääminen.

Lue lisää...


Energiapolitiikkaa – Kauas pilvet karkaavat

Energia on ihmeellinen asia, vielä ihmeellisempää on energiapolitiikka. Muinaisina aikoina tavoitteesta kävi riittävyys ja edullinen kustannustaso

Lue lisää...


Kymmenen oikeasti loistavaa taloustieteen ideaa

Björn Wahlroos julkaisi eilen 12.3. kirjan Talouden kymmenen tuhoisinta ajatusta. Helsingin Sanomat oli hyvällä aikomuksella pyrkinyt kartoittamaan vastaavasti taloustieteen historian kymmenen parasta ideaa. Sen sijaan toteutus ja journalistinen työn jälki jakavat mielipiteitä. Maassa makaavaa ei pidä potkia. Sen sijaan, että puuttuisin niihin kohtiin, joita en laske taloustieteellisiksi, vaan poliittisiksi ideoiksi, tarjoan mielummin oman vaihtoehtoisen listani loistavista taloustieteen ajatuksista

Lue lisää...


Kun on pakko

”Pakko” -sanaan on tutustuttu viimeistään ns. pakkoruotsikeskustelun yhteydessä, mutta harva tulee ajatelleeksi, että ”pakko” on suomalaisen yhteiskunnan leimallinen piirre lähes kaikissa asioissa.

Lue lisää...


Ronald Reagan oli myös merkittävä ympäristöpoliitikko

Tiedotusvälineidemme luoma kuva presidentti Ronald Reaganista on jäänyt Suomessa kapeaksi ja yksipuoliseksi. 80-luvulla yhteiskunnan pintavirtaa oli Yhdysvaltain politiikan arvostelu ilman ymmärrystä siitä, kuinka laajasti Reaganin hallinto vaikutti maailman talouskasvuun ja ympäristöpoliittisiin kysymyksiin.

Lue lisää...


Kuka on kurjistanut Kreikkaa?

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen mukaan Kreikan talouden kurjistaminen pitää lopettaa. Hänen mielestään epäinhimillinen leikkausohjelma on tuhonnut talouskasvun ja kasvattanut valtion velan kestämättömälle tasolle. Arhinmäen puheet pitänee ymmärtää siten, että ilman ns. kurjistamista Kreikalla menisi hyvin; talous kasvaisi ja velkasuhde supistuisi. Voiko näin todellakin olla? Jos valitsemme inhimillisen ja pehmeän talouspolitiikan kovan ja kurjistavan politiikan sijaan, aukeaako todellakin taloudellisin hyvinvoinnin loputon kasvu-ura?

Lue lisää...


Jäykkyys on illuusio turvallisuudesta, kovuus ei ole vahvuutta

Edunvalvontajärjestöjen hallitsema yhteiskuntamme on pyrkinyt vuosikymmeniä luomaan turvallisuutta estämällä muutosta. Se on pyrkinyt jäykistämään työelämää ja suojelemaan kunkin sisäpiirin etuoikeuksia rajoittamalla muiden vapautta. Se on yrittänyt olla ”vahva” olemalla ”kova”. Jatkuvasti 37,5 viikkotyötuntia tarjoava ”turvatyöpaikka” on lähes suomalainen määritelmä taloudelliselle turvallisuudelle.

Lue lisää...


Onko rahalukutaito kansalaistaito?

Suomi on tottunut loistamaan kolmen vuoden välein tehtävissä PISA-tutkimuksissa, joissa arvioidaan 15-vuotiaiden koululaisten oppimistulokisa maailmanlaajuisesti. Vuosina 2000–2009 Suomi sijoittui kymmenen parhaimman maan joukkoon matematiikassa, luonnontieteissä ja lukemisessa. Vuoden 2012 PISA-tutkimuksessa arvioitiin myös rahalukutaitoa kolmessatoista OECD-maassa.

Lue lisää...


Kreikka-pokerissa kaivataan avoimia kortteja

Kreikkalaiset ansaitsevat paremman hallinnon. Sen perinne on synkkä. Mikään ei kokoa kansaa kuin ulkopuolinen vihollinen, jota voi osoitella. Tavan kansa ei välttämättä ymmärrä, ettei heitä pidä lieassa troikka, vaan korruptiota ja valehtelua vaalinut hallituseliitti.

Lue lisää...