Suomen 7 haastetta III: Suomi jää jälkeen elintasossa, koulutuksessa ja kansanterveydessä

Suomen 7 haastetta III: Suomi jää jälkeen elintasossa, koulutuksessa ja kansanterveydessä

Liberan Suomi jää jälkeen -raportin nettiversio julkaistiin osissa. Tämä on ”7 haastetta” osion kolmas kirjoitus.

Suomi jää jälkeen elintasossa, koulutuksessa ja kansanterveydessä

YK:n inhimillisen kehityksen indeksi mittaa maiden elintason, koulutuksen ja kansanterveyden välisiä eroja. Indeksiä käytetään usein kun halutaan verrata maiden välistä kehitystä pelkkää taloudellista kehitystä laajemmin. 1990-luvulla Suomi sai melkein kurottua eron Saksaan ja Ruotsiin kiinni.

Vuodesta 2001 lähtien ero Saksaan ja Ruotsiin on kuitenkin jo kaksinkertaistunut. Suomi jää Saksan ja Ruotsin jälkeen myöskin kaikilla indeksin kolmesta osa-alueesta.

 

Toimimme puhtaasti lahjoitusvaroin.

Tue Liberaa

3 kommenttia artikkeliin “Suomen 7 haastetta III: Suomi jää jälkeen elintasossa, koulutuksessa ja kansanterveydessä

  1. Ulf Fallenius sanoo:

    Suomi on menetetty tapaus koska meidän oikeisto on lähinnä vasemmistolainen.

  2. Oskari H sanoo:

    Onko ero Ruotsiin kaksinkertaistunut vai pysynyt samana? Teksti väittää yhtä ja kuvaaja toista. Saksaan on kuvaajan mukaan syntynyt eroa enemmänkin. Valitsemalla sopivat vertailumaat, joiden keskiarvoa verrataan Suomen tasoon, päästään varmaan juuri haluttuun moninkertaan. Suomen kasvuvauhti toki heikkeni 2001, mutta Ruotsin vauhti oli ollut heikompaa jo aiemmin ja saksa on ylläpitänyt tasaisempaa kasvua jo 90-luvulta asti.

  3. huvituin sanoo:

    Mielenkiintoista tosiaan tuo kuvaajan tulkinta. Vertailuajankohtana 1990-2015 Saksa nousi 0,78 –> n. 0,925, Ruotsi n. 0.815 –> 0,915 ja Suomi 0,78 –> 0,895. Kaikkien nousu on välillä 0,1-0,145 eli erot ovat mitättömät. Itseasiassa, sikäli kun Ruotsilla nousu on ollut vähäisintä ja se on menettänyt johtoasemansa Saksalle, olisi länsinaapurissa kirjoittajan oletusten mukaan syytä ahdistua.

Kommentoi

Toimimme puhtaasti lahjoitusvaroin.

Tue Liberaa