Suomen 7 haastetta III: Suomi jää jälkeen elintasossa, koulutuksessa ja kansanterveydessä

Suomen 7 haastetta III: Suomi jää jälkeen elintasossa, koulutuksessa ja kansanterveydessä

Liberan Suomi jää jälkeen -raportin nettiversio julkaistaan osissa. Tämä on ”7 haastetta” osion kolmas kirjoitus. Seuraava julkaistaan ensi viikolla.

Suomi jää jälkeen elintasossa, koulutuksessa ja kansanterveydessä

YK:n inhimillisen kehityksen indeksi mittaa maiden elintason, koulutuksen ja kansanterveyden välisiä eroja. Indeksiä käytetään usein kun halutaan verrata maiden välistä kehitystä pelkkää taloudellista kehitystä laajemmin. 1990-luvulla Suomi sai melkein kurottua eron Saksaan ja Ruotsiin kiinni.

Vuodesta 2001 lähtien ero Saksaan ja Ruotsiin on kuitenkin jo kaksinkertaistunut. Suomi jää Saksan ja Ruotsin jälkeen myöskin kaikilla indeksin kolmesta osa-alueesta.

 

Toimimme puhtaasti lahjoitusvaroin.

Tue Liberaa

2 kommenttia artikkeliin “Suomen 7 haastetta III: Suomi jää jälkeen elintasossa, koulutuksessa ja kansanterveydessä

  1. Ulf Fallenius sanoo:

    Suomi on menetetty tapaus koska meidän oikeisto on lähinnä vasemmistolainen.

  2. Oskari H sanoo:

    Onko ero Ruotsiin kaksinkertaistunut vai pysynyt samana? Teksti väittää yhtä ja kuvaaja toista. Saksaan on kuvaajan mukaan syntynyt eroa enemmänkin. Valitsemalla sopivat vertailumaat, joiden keskiarvoa verrataan Suomen tasoon, päästään varmaan juuri haluttuun moninkertaan. Suomen kasvuvauhti toki heikkeni 2001, mutta Ruotsin vauhti oli ollut heikompaa jo aiemmin ja saksa on ylläpitänyt tasaisempaa kasvua jo 90-luvulta asti.

Kommentoi

Toimimme puhtaasti lahjoitusvaroin.

Tue Liberaa