Edelleen umpikujassa – Aika on ajanut työnantajajärjestöjenkin ohi

Vuonna 2013 Ajatuspaja Libera julkaisi raportin Umpikujassa – aika on ajamassa ammattiyhdistysliikkeen ohitse. Siinä tarkasteltiin kriittisesti ay-liikkeen roolia työmarkkinoiden jäykistäjänä. Tässä raportissa jatketaan pohdintaa, tällä kertaa kohteena on työnantajapuoli.

Lue lisää...


Mainosblogi, jossa vähän asiaakin irtisanomiskustannuksista

Irtisanomiskustannusten lisääminen ei ole edullista työntekijöille.

Lue lisää...


Lopetettaisiinko sekoilu ja myytäisiin valtionyhtiöt

Haastan lukijan keksimään yhdenkin järkevän politiikkatavoitteen, jonka saavuttamiseen ei ole parempaa keinoa kuin valtionyhtiön omistaminen.

Lue lisää...


Älyllinen ja muunlainen talouskurin vastustaminen

Suomalaisten talouskurin kriitikoiden talouspoliittiset näkemykset eivät valitettavasti yleensä ole perustu tieteeseen, vaan johonkin aivan muuhun.

Lue lisää...


Tulossa: Edelleen umpikujassa – Aika on ajanut työnantajajärjestöjenkin ohi

Vuonna 2013 totesimme Umpikujassa? - Aika on ajamassa ammattiyhdistysliikkeen ohitse -raportissamme, että yleissitovuus ja kolmikanta ovat aikansa eläneet. Kaksi vuotta myöhemmin olemme edelleen samassa umpikujassa, ja nyt onkin aika tarkastella työnantajajärjestöjen, etenkin EK:n, roolia – aika on väistämättä ajanut myös pöydän toisen puolen edustajien ohi.

Ajatuspaja Libera julkaisee 26.11.2015 tutkimusjohtaja Heikki Pursiaisen ja taloustoimittaja ja kirjailija Jouko Marttilan Edelleen umpikujassa – Aika on ajanut työnantajajärjestöjenkin ohi -raportin. Julkistuksen yhteydessä järjestämme avoimen keskustelutilaisuuden Suomen työmarkkinoiden haasteista ja kehitystarpeista. Keskusteluun osallistuvat palvelualan yrittäjä Christina Forsgård, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies, Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliiton ensimmäinen toimitusjohtaja, kirjailija Johannes Koroma sekä PAM:in puheenjohtaja Ann Selin.

Lämpimästi tervetuloa mukaan keskustelemaan!

Ilmoittaudu tilaisuuteen tästä >>

Lue lisää...


Tilanomistajien joulumieli

Kesko on viime aikoina yrittänyt leimata vähittäiskaupan kiristynyttä hintakilpailua jotenkin epäreiluksi. Ei sinänsä ole yllättävää kuulla yritysjohtajien valittavan, että kilpailu on tylsää. Keskon johto on kuitenkin antanut poikkeuksellisen kipakkoja lausuntoja.

Lue lisää...


Jorma Eloranta

Liberan viikon vieras Jorma Eloranta on vuorineuvos ja yritysjohtaja, joka on toiminut eri yritysten hallitusten puheenjohtajana jatkuvasti vuodesta 1978 ja toimitusjohtajana 28 vuotta, josta 18 vuotta kahden pörssiyhtiön toimitusjohtajana, viimeksi Metson (nykyisin Metso+Valmet) toimitusjohtajana. Nykyään hän on mm. Nesteen, Uponorin, Suomisen ja Directors’ Institute of Finland – Hallitusammattilaiset ry:n puheenjohtaja ja Cargotecin hallituksen jäsen. Eloranta on Liberan verkoston tuore jäsen.

Lue lisää...


Riku Mäkelä

Liberan viikon vieras Riku Mäkelä on ollut järjestämässä kasvuyritys- ja teknologiatapahtuma Slushia vuodesta 2013, ja toiminut tämän vuoden tammikuusta alkaen yhtenä pääjärjestäjistä. Slush kokoaa Helsinkiin 1.500 startup-yritystä lähes sadasta maasta, sekä yhteensä noin tuhat kansainvälistä pääomasijoittajaa ja teknologiamediaa. Riku on aiemmin työskennellyt johdon konsultointiyrityksissä, kuten Accenturella, PwC:llä ja BCG:llä.

Lue lisää...


Jorma Eloranta Liberan verkostoon

Jorma Eloranta on Liberan verkoston uusin vahvistus. Eloranta on vuorineuvos ja yritysjohtaja, joka on toiminut eri yritysten hallitusten puheenjohtajana jatkuvasti vuodesta 1978 ja toimitusjohtajana 28 vuotta, josta 18 vuotta kahden pörssiyhtiön toimitusjohtajana, viimeksi Metson (nykyisin Metso+Valmet) toimitusjohtajana. Nykyään hän on mm. Nesteen, Uponorin, Suomisen ja Directors’ Institute of Finland – Hallitusammattilaiset ry:n puheenjohtaja ja Cargotecin hallituksen jäsen.

Lue lisää...


Heikki Saxén

Liberan viikon vieras on tohtoriopiskelija ja tutkija Heikki Saxén, joka palasi juuri Suomeen vietettyään kuluneen lukuvuoden Fulbright-vaihdossa Harvardin yliopistossa. Hän myös jatkaa yhteistyön tekemistä Harvardin tutkijoiden kanssa ja onkin yhä affilioitunut yliopistoon. Heikki viimeistelee parhaillaan väitöskirjaansa Tampereen yliopistossa uudehkon bioetiikan tieteenalan synnystä ja kehityksestä ja toivoo myös voivansa vahvistaa bioetiikan tuntemusta ja merkitystä Suomessa.

Lue lisää...