Sosialismi on myrkkyä taloudelle

Kuuba on vuosikymmenten ajan ollut vasemmiston lemmikki imperialismin ja kolonialismin vastaisessa taistelussa. Fidel Castron ja Ernesto Che Guevaran kuvat ovat koristaneet intellektuelleina itseään pitävien t-paitoja ja työhuoneiden seiniä. Tämä siitäkin huolimatta, että Kuuba on valovuosien päässä demokratiasta; ihmisoikeustilanne on surkea ja talous on täysin kuralla. Nyt kun loppu alkaa häämöttää, on paikallaan arvioida, miten sosialistiset kokeilut Latinalaisessa Amerikassa ovat ylipäätään onnistuneet.

Lue lisää...


Vapaus, rikkaus ja tasa-arvo

Jokaisen yhteiskunnan täytyy tavalla tai toisella valita, kuinka paljon vapautta ja rikkautta se on valmis uhraamaan tasa-arvon edistämiseksi. Tämä vaikea valinta on Ajatuspaja Liberan Saimaa Summitin yhteydessä järjestämän Uusi vapaus vs. vanha tasa-arvo -työpajan aiheena. Mistä vaurauden ja tasa-arvon ristiriita sitten johtuu? Asian valaisemiseksi joudutaan pohtimaan vähän tarkemmin markkinatalouden olemusta ja tasa-arvon käsitettä.

Lue lisää...


Mitä julkisen sektorin pitää tehdä ja mitä ei?

Usein tuntuu, että julkista sektoria koskevassa keskustelussa on kokonaan unohtunut peruskysymys siitä, miksi julkisia palveluita ylipäänsä tarvitaan. Ne, jotka haluavat pitkän vastauksen tähän kysymykseen, voivat käydä hakemassa kesämökin kirjahyllystä Stiglitzin julkistalouden oppikirjan siitä Agatha Christien ja sienikirjan välistä. Ne, jotka tyytyvät vähempään voivat jatkaa tämän lukemista.

Lue lisää...


Ei enää ennusteita!

Uusimmat kansantalouden tilinpidon luvut kertovat, että kokonaistuotanto supistui tammi-toukokuussa edellisvuoteen verrattuna puoli prosenttia...Silti useimmat talousennusteet povaavat keskimäärin prosentin kasvua tälle vuodelle ja puolentoista prosentin kasvua ensi vuodelle.

Lue lisää...


Talouskriisien veteraani kertoo

Kuka olisikaan parempi kommentoimaan talouskriisiä kuin valtion ylivelkaantumisen ”grand old man”, maailman ensimmäinen ”moderni” velkaantuja Espanjan kuningas Filip II (1527 – 1598)? Ei muuta kuin spiritismilauta esiin ja haastattelemaan.

Lue lisää...


Talousuudistus mallia Kreikka

Mikään ei enää yllätä kreikkalaisissa uutisissa. Tiedot Kreikan hallituksen 9.7. EU:lle toimittamista lupauksista eivät poikkea tästä säännöstä. Uutistietojen mukaan luvattuun talousuudistukseen sisältyy valikoiva arvonlisäveron nosto, joitain yritysveron korotuksia (lähinnä kai laivayhtiöille) ja joitain marginaalisia eläkeleikkauksia 2019. Puolustusmenoista pois pari sataa miljoonaa euroa. Näilläkö eväillä Kreikan julkinen talous tasapainottuu ja kansantalous kääntyy kasvuun? Ei kai nyt sentään.

Lue lisää...


Virkamies Heikki lomailee

Itsestään kirjoittaminen ei ole yleensä erityisen tyylikästä saati kiinnostavaa. Joskus asiat kuitenkin ymmärtää kunnolla vasta kun ne sattuvat omalle kohdalle. Rohkenenkin tällä kertaa kertoa lyhyesti loma-asioistani siinä toivossa, että ne valaisevat suomalaisia vuosilomakäytäntöjä yleisemmin.

Lue lisää...


Anssi Rantala

Liberan viikon vieras Anssi Rantala on Aktia Pankin pääekonomisti. Hän vastaa Aktian makronäkemyksestä ja talousennusteista, analysoi talouden ja rahoitusmarkkinoiden ilmiöitä sekä talouspolitiikkaa niin globaalilla tasolla kuin kotimaassakin. Aikaisemmin hän on toiminut mm. Suomen Pankin ennustetoimiston päällikkönä, OP-Pohjola-ryhmän pääekonomistina ja ekonomistina Nordea Marketsissa. Rantala väitteli valtiotieteiden tohtoriksi vuonna 2004 rahaliiton makrotaloustieteestä.

Lue lisää...


Suosi yhtä, syrjit toista – Kolme näkökulmaa yrittämisen tasa-arvoon Suomessa

Ovatko yrittäjät Suomen uudet torpparit? Toteutuuko Suomessa yrittäjyyden tasa-arvo? Liberan tutkimusjohtajan, VTT Heikki Pursiaisen kirjoittamassa kolmeosaisessa ”Suosi yhtä, syrjit toista – Kolme näkökulmaa yrittämisen tasa-arvoon Suomessa” –analyysisarjassa tarkastellaan yrittämisen haasteita nyky-Suomessa kolmesta eri näkökulmasta: yritystukien, suljettujen alojen sekä yrittäjien itsensä.

Lue lisää...


Vaatimattomia toiveita oppositiolle

Oppositiossa oleminen ei ole helppoa. Tutkimukseen perustuvan politiikan kannattajana sitä on itse ainaisessa oppositiossa. Joten oppositio, ymmärrän miltä teistä tuntuu.

Lue lisää...