Koulutuksesta ei saa leikata!

Lisää rahaa koulutukseen ja hyvää tulee. Mutta ehkä olisi joskus syytä pysähtyä kysymään, onko kaikki kiinni vain rahasta. Ratkeavatko Suomen kasvuongelmat, kun luokkakoot on saatu pienennettyä kahteen oppilaaseen ja kaikki maisterit väittelevät?

Lue lisää...


Kuka uskoo jälkikeynesiläisiä?

Todellisuudessa ei ole olemassa mitään jälkikeynesiläistä koulukuntaa. Korkeintaan voidaan puhua jonkinlaisesta piskuisesta kuppikunnasta, jonka jäsenet kirjoittelevat toinen toisilleen itse julkaisemiinsa lehtiin, joita kukaan muu ei lue.

Lue lisää...


Tulot ovat sama kuin vienti!

Kun ekonomisti alkaa rakentaa kokonaistuotannon määräytymistä kuvaavaa mallia, hän yleensä lähtee liikkeelle huoltotaseesta, joka kertoo, että kokonaistuotanto on yhtä suuri kuin (yksityisen ja julkisen) kulutuksen ja investointien summa sekä viennin ja tuonnin erotus.

Lue lisää...


Empatian (ja vähän taloustieteenkin) oppitunti Riikka Slunga-Poutsalolle

En uskonut koskaan olevani siinä tilanteessa, että joudun antamaan muille empatian oppitunteja. Oma rajoittuneisuuteni tässä suhteessa on tunnettu tosiasia harvoille ihmissuhteilleni. Mutta ajat ovat kummalliset.

Lue lisää...


Paratiisilahden ja Syrjämäen koululaiset

Hesarin jutun mukaan Suomen ja erityisesti suurten kaupunkien koulut ovat jakautumassa kahteen kastiin. Osaa kouluista jopa vältellään ”alemman yhteiskuntaluokan lapsien vuoksi”.

Lue lisää...


Heidi Schauman

Liberan viikon vieras Heidi Schauman on Nordean ekonomisti, jonka vastuualueeseen kuuluu rahapolitiikan, rahoitusmarkkinoiden ja makrotalouden analysointi. Hänen työkuvaan kuuluu euroalueen talouden seuraaminen, mutta myös Suomen talouden analysointi. Heidi on aikaisemmin toiminut ekonomistina Suomen Pankissa ja hän on kauppatieteiden (kansantaloustiede) tohtori Hankenilta. Hänen väitöskirjansa käsitteli työmarkkinoiden kohtaantoa.

Lue lisää...


Uber haastaa valtion – ja hyvä niin

Monipuolinen informaatioteknologia, sosiaalinen media ja lukuiset olemassaolevat palveluntarjoajat muodostavat ekosysteemin ennennäkemättömille innovaatioille.

Lue lisää...


Jäännöskierto ja akatemiaprofessorin harha-askel

On tullut muodiksi -osana kestävän kehityksen puffausta - hokea julkisessa sanassa hygienian haitoista. Erityisesti YLE:n aamu-TV on innostunut edistämään milloin pastöroimatonta maitoa milloin taas kauhistelemaan liiallisen hygienian haittoja.

Lue lisää...


Synkkää menoa Suomessa

Kukaan ei voi vakavissaan uskoa, että yhteiskuntasopimusneuvotteluissa syntyy ratkaisu, jonka avulla sadat tuhannet ihmiset saadaan työhön. Jos joku ravintola saadaan pitämään ovet auki sunnuntaisin, niin olen iloisesti yllättynyt.

Lue lisää...


Minulla on unelma

Olli Immosen FB-möläytyksestä seurasi mahtava mediaalinen älänmölö, joka huipentui tiistai-iltana järjestettyyn tapahtumaan Kansalaistorilla. Mielenosoituksen teema oli Meillä on unelma. Hesarin toimittajakin ymmärsi, että viittaus on Martin Luther Kingin kuuluisaan I have a dream –puheeseen. Mitä King oikeasti tarkoitti ja mitä siitä on opiksi otettavaa?

Lue lisää...