Pelastaisivatko julkiset investoinnit Suomen?

Blogissa 15.4. Helsingin yliopiston tutkija ja ensi viikolla ilmestyvän Miten Suomi voidaan pelastaa -raportin kirjoittajiin lukeutuva Tuomas Malinen: "Suomessa on viime viikkoina käyty aktiivista keskustelua julkisten menojen leikkauksien ja julkisiin investointeihin perustuvan elvytyksen kannattajien välillä. Paikoin keskustelu on saanut kuumentuneita piirteitä, jotka voitaneen laittaa, ainakin osittain, vaalikevään piikkiin. Mikä sitten on Suomen talouden tila? Voitaisiinko se kääntää takaisin nopeamman kasvun uralle lisäämällä julkisia investointeja?"

Lue lisää...


Populismi rasittaa yrittäjyyskeskustelua

Rosa Meriläinen kirjoittaa Helsingin Sanomissa, että yrittäjien puheenvuorot ovat suhteellisuudentajusta vieraantunutta ruikutusta. En vakuutu siitä, että Meriläinen näkisi, mistä yrittäjyydessä ja ylipäätään markkinataloudessa on kyse. Siksi on hyvä kerrata.

Lue lisää...


Miten Suomi voidaan pelastaa -raportin kirjoittajat

  VESA KANNIAINEN Vesa Kanniainen on Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professori. Hän opiskeli London School of Economicsissa ja hän on opettanut makrotalousteoriaa vierailevana apulaisprofessorina Brown Universityssä ja Washington State Universityssa USA:ssa. Hän on myös opettanut Uppsalan, Münchenin ja Hampurin yliopistoissa. Hänen tutkimusalueitaan ovat olleet makrotalousteoria, julkinen talous, rahoitus, yrittäjyys sekä etiikka ja talous. Hän on Suomalaisen Tiedeakatemian jäsen ja hänelle myönnettiin vuonna 2001 JOKO:n tiedon jano ...

Lue lisää...


Ehdokasesittely: Elias Erämaja

Kunta:Loviisa Ikä:26 Puolue:Kokoomus Oma esittely: Olen Loviisasta kotoisin oleva ekonomisti ja kaupunginvaltuutettu. Tällä hetkellä työskentelen Palvelualojen työnantajilla Helsingissä ja toimin kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajana Loviisassa. Olen ollut jo pitkään mukana vaikuttamassa yhteiskunnallisiin asioihin. Tieni on vienyt opiskelijakuntatoiminnasta kaupunginvaltuustoon ja kaupunginhallitukseen — työelämässä Kelan tilasto-osastolta Suomen Pankkiin ja YK-tehtäviin New Yorkissa. Kokoomuksessa olen toiminut Uudenmaan Kokoomuksen varapu...

Lue lisää...


EHDOKASESITTELY: Kim Sjöström

Kunta:Helsinki Ikä:49 Puolue:Liberaalinen puolue, http://liberaalinen.wordpress.com Oma esittely: Uskonnot pois käyttämästä julkista valtaa! Pakkoruotsi pois! Byrokratiaa karsittava ja verovarojen tuhlaaminen lopetettava, korruptio kitkettävä. Yksilönvapautta lisättävä! Ihmisten yksityisyyden suoja viranomaisia ja pakkovaltaa vastaan on turvattava nykyistä paremmin. Uskontojen erioikeudet on poistettava lainsäädännöstä ja kirkko irrotettava valtiosta. Ajan jumalanpilkkapykälän (uskonrauhapykälän) kumoamista kokonaan rikoslaista. Julk...

Lue lisää...


Tulossa: Miten Suomi voidaan pelastaa – Talouspoliittinen manifesti

Suomen kansantalous on huonolla kehitysuralla. Elintasomme uhkaa alentua, ja hyvinvoinnin menetykset kumuloituvat vuosi vuodelta. Suomen talouden taivaalla ei ole näkyvissä sellaista valoa, joka nostaisi meidät suosta.

Libera julkaisee 24.4.2015 klo 09 kuuden suomalaisen huippuekonomistin professori Vesa Kanniaisen johdolla kirjoittaman raportin, joka haastaa suomalaiset ajattelemaan taloutensa kehittämistä uusista lähtökohdista kasvukykynsä menettäneen kansantalouden suuntaamiseksi dynaamiseksi markkinataloudeksi.

Julkinen sektori. Talouskasvu. Yrittäjyys. Työmarkkinat. Pääoma- ja rahoitusmarkkinat. Verotus. Yritystuet. Työurien pituus. Hyvinvointinmalli.

Jotain tarttis tehdä. Terveisiä uudelle hallitukselle!

Lue lisää...


Rikkaat köyhien rahapussilla

Blogissa 12.4.2015 professori Matti Virén: "Suomessa hyvätuloisten marginaalivero on 59 % ja keskimäärinen kulutuksen implisiittinen vero vähän alle 30 %, joten 100 euron tulonlisäyksellä saa 30 euron verran hyödykkeitä. Jos rahat kulutuksen sijaan säästää, menee pääomatuloista 33 % veroa riippumatta siitä, onko tulo nimellistä vai reaalista. Jos kaiken tämän jälkeen jää jotain jäljelle, perintövero vie vielä 20 %. Selvästikin Suomessa on helppo rikastua työtä tekemällä ja säästämällä."

Lue lisää...


Liberan hallitus 2015: Elina Lepomäki puheenjohtajaksi, Henrikki Tikkanen ja Tatu Ylönen uusiksi jäseniksi

Libera-säätiön vuosikokouksessa 8.4.2015 professori Henrikki Tikkanen ja tekniikan lisensiaatti Tatu Ylönen valittiin säätiön hallituksen uusiksi jäseniksi. Elina Lepomäki valittiin säätiön uudeksi hallituksen puheenjohtajaksi, Björn Wahlroos jatkaa varapuheenjohtajana. Myös professori Paul Lillrank ja varatuomari Matti Vuoria jatkavat hallituksen jäseninä.

Lue lisää...


Oikeudet ja velvollisuudet

Blogissa 7.4.2015 Liberan hallituksen jäsen, professori Paul Lillrank: "Pitkittyvän laman lisäksi Suomessa on krooninen poliittinen kriisi. Pakko kysyä, onko yhteiskunnan perusteissa jotain vialla? Yhteiskunta on oikeuksiin ja velvollisuuksiin perustuva järjestys: kenellä on oikeus vaatia mitä keneltä? Yhden oikeus on toisen velvollisuus. Oikeus täyttyy vain, jos sitä vastaava velvollisuus kannetaan. Eturyhmä on joukko ihmisiä, jotka näkevät etunsa määrättynä oikeus-velvollisuus yhdistelmänä. Jotkut edut ovat yhteisiä, jotkut rajoittuvat pienempään ryhmään. Äärimmilleen vietynä vastakkain ovat ihmiskunnan, tai vähintäänkin kansakunnan etu ja yhden yksilön etu. Eturyhmä törmää toiseen eturyhmään."

Lue lisää...


Johtajuus riippuu olosuhteista

Blogissa 5.4. 2015 Liberan viestintävastaava Henri Heikkinen: "Lipposen hallitus toki teki monta asiaa "niin kuin piti", mutta olisiko hän tehnyt samoin, jos olosuhteet olisivat samat kuin nyt? Ihmiset suorastaan vihaavat satunnaisuutta. Osaamme aina kehitellä selityksen, jonka ansiosta jokin vaikuttaa vähemmän satunnaiselta kuin se onkaan. Vedämme viivan tekemisistä tapahtumiin, eli nimeämme syntipukin ja glorifioimme sankarin."

Lue lisää...