Politikoilta odotetaan arvokeskustelua ja vastuullisuutta

Politikoilta odotetaan arvokeskustelua ja vastuullisuutta

Porin Suomi-Areenassa käytiin viime viikolla keskustelua mm. SOTE-uudistuksesta. Kansalaisena odotan, että  terveydenhuolto toimii ja palvelee kaikkia kansalaisia hyvin. Uskon, että näin toivoo myös valtaosa suomalaisista.

Suomen talouden tila on haasteellinen – meillä on ongelmana liian suuri ja kallis julkinen sektori. Jos SOTE-palvelut pidetään kansalaisten haluamalla tasolla on jostain muusta leikattava. Kuulijoiden joukosta kysyttiin mukana olleilta poliittisilta päätöksen tekijöiltä – mistä tulisi tinkiä ja miten julkista sektoria tulisi leikata. Mukana olleet ministeri Paula Risikko (kok),  kansanedustaja Pirkko Mattila (ps) ja kansanedustaja Juha Rehula (kesk) tunnistivat haasteen, vaikkakin leikkauksista puhuminen oli heille selvästi vaikeaa.

Sen sijaan kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta (sd) vakuutti kuulijoille (HS 17.7.), että Suomessa ei ole liian suuri ja kallis julkinen sektori. Siis leikattavaa ei ole. Hän sai keski-ikäiseltä kuulijajoukolta aplodit.

Feldt-Rannan vakuuttelu on joko pelkkää äänten kalastelua tai sitten – huonompana vaihtoehtona – täydellistä tietämättömyyttä Suomen talouden tilasta. Se, että Suomi käyttää vähemmän rahaa sosiaali- ja terveyspalveluihin kuin muut pohjoismaat – kuten Feldt-Ranta kantaansa julkisesta sektorista perusteli – ei luonnollisesti oikeuta meitä pitämään koko julkista sektoria velkarahalla ylisuurena. Selkeää vastausta ei saatu kysymyksiin: voimmeko turvata sosiaali- ja terveyspalvelut, tinkimällä jostain muusta julkistataloutta rasittavasta asiasta? Mistä leikkaaminen tehdään?

Kansanedustajien tulisi käydä arvokeskustelua. Vastuullisuutta ja johtajuutta osoittaa se, että pystytään kertomaan kansalaisille mistä on leikattava – vaikka aplodeja ei tulekaan. Väärien toiveiden vahvistaminen tai harhakuvien luonti – Feldt-Rannan tapaan – ei kerro osaamisesta. Velkarahalla pöhöttyneen julkisen sektorin pystyssä pitäminen muuttumattomana on erittäin vastuutonta toimintaa. Sillä heikennetään koko ajan myös lastemme ja lastenlastemme tulevaisuutta.

 

 

Toimimme puhtaasti lahjoitusvaroin.

Tue Liberaa

Kommentoi

Toimimme puhtaasti lahjoitusvaroin.

Tue Liberaa