Aleksi Bardy

Veckans gäst svarar på Liberas tre frågor om Finlands framtid.

Aleksi BardyAleksi Bardy (f. 1970) är professor i film- och tv-produktion vid Aalto-universitetet, filmproducent, filmmanusförfattare och företagare. Bardy har grundat Helsinki-filmi Ab, där han även är delägare. Hans senaste verk är succéfilmen Lejonhjärta, som han skrivit och producerat. Han är sedan tidigare känd för sitt samarbete med regissör Dome Karukoski (bl.a. Polcirkelns hjältar) och för ett antal finska filmer till vilka han skrivit manus och producerat. Bardy är medlem i Europas filmakademi och en av Finlands mest internationellt aktiva producenter. Bardy’s senaste internationella projekt är en filmad biografi om den banbrytande finska konstnären Tom of Finland, som även blir regissör Dome Karukoskis debut på den engelskspråkiga marknaden.

Vad är Finlands största utmaning?

Det är svårt att svara på detta, eftersom det inte finns ett enda ”Finland” som skulle stå inför samma och gemensamma problem. Ett stor problem som berör många är faktumet att detta land, politiskt sett, inte leds av något eller någon. Det finns många möjliga lösningar på åra samhälleliga problem, men de förutsätter förmåga och vilja att grundläggande och modigt förändra vårt samhälle. Tomma ord hjälper oss inte, allt blir bara mer oklart. Det finns i Finland inget företagarparti, bara flera springpojkar för korporationerna; inget modernt vänsterparti, som skulle använda både gas och broms. Så när ingen leder i någon riktning, blir vi drivande vind för våg. Hur kan man då lösa problem?

Vad är Finlands största möjlighet?

Finländare är ett fantastiskt folk! Friska, välutbildade, mindre fördomsfulla än vad vårt rykte utger oss för att vara och ivriga att arbeta så bra som möjligt. Vi har en trygg miljö att leva i och ett smart gäng som gör jobbet. Ju svårare uppgift, desto bättre sköter finländarna den. Finlands största möjlighet är således att folket fortsätter må väl och fortsätter producera något helt nytt ur våra anmärkningsvärda resurser – från cellulosa till mobiltelefoner och från mobiler till spel. Finlands hela folk hör till eliten och därför är vår makt inom vetenskap och konst, samt inom mindre områden för mänsklig verksamhet såsom ekonomi, avsevärt större än vad vår andel av världsbefolkningen skulle föranleda.

Vilken enskild sak skulle du ändra på genast?

Finlands framgångssaga baserar sig på gratis utbildning, ett bra socialskydd och ett jämlikt samhälle – på en stor, stark och god stat. Allt detta är hotat på grund av skatteflykt. Finanssektorns gråa ekonomi är ett större problem än annan egendomsbrottslighet tillsammans – de verkliga fripassagerarna sitter i svarta bilar. Att gömma egendom från beskattaren är stöld. Framgång och att betala skatt för denna framgång är ett glädjeämne och en medborgarplikt jag gärna skulle se att alla skryter med. Jag skulle montera ner administrativa register och andra murar som byggts för att skydda skattesmitare, förbjuda offentliga beställningar från skatteparadisbolag och ge de poliser som undersöker dessa brott tillräckligt med resurser.