Suomi tarvitsee rohkeutta uudistua – ja vähemmän byrokratiaa

Suomi tarvitsee rohkeutta uudistua – ja vähemmän byrokratiaa

Suomi on pahasti menossa väärään suuntaan lisäämällä sääntelyä. Olemme kehittäneet vuosien mittaan niin mahtavat sääntelyviidakon lakeineen, että moni asia on vaikeutunut tai tehty jopa mahdottomaksi. Tunnistettuja esteitä ei ole saatu poistettua.  Luulisi valtiota kiinnostavan, että yrittäjiä löytyy lisää ja että ihmiset tekevät työtä. Tilanne vaikuttaa kuitenkin olevan päinvastainen. Alla on muutamia esimerkkejä elävästä elämästä.

Yrittäjä halusi lopettaa yrityksensä, joka hänellä oli ollut sivutoimisesti useamman vuoden. Liiketoiminta olisi vaatinut uudistamista, ja liikevaihto oli niin vähäistä, ettei yrityksen pito enää ollut kannattavaa. Yrittäjä oli jo pitkään ollut töissä muualla. Suomessa on EU:n alhaisin liikevaihtoraja (8500 euroa), jonka ylittävästä liikevaihdosta pitää maksaa arvonlisäveroa. Alv-huojennusta voi hakea jos liikevaihto sijoittuu 8500 ja 22500 euron välille. Esimerkin yrittäjän, herra X:n, liikevaihto sijoittui yrityksen lopettamisvuonna tuohon väliin.

Herra X jätti yrityksen lopettamisilmoituksen lokakuussa, kesken vuoden.  Kukaan ei kertonut yritystä lopettaessa, että olisi järkevä pitää yritys hengissä tilikauden loppuun. Lopettamisen jälkeen yrittäjä sai verottajalta kirjeen, jossa pyydettiin lisäselvitystä koska lopetettu yritys ei ole oikeutettu alv:n huojennukseen. Hän soitti verotoimistoon. Seuraava kaava on suora lainaus vero.fi-sivulta:

”Jos yrityksen tilikausi tai tilikauden osa, jota alarajahuojennus koskee, on pidempi tai lyhyempi kuin 12 kuukautta, tilikauden liikevaihto muunnetaan vastaamaan 12 kuukauden liikevaihtoa. Muuntaminen tapahtuu kertomalla liikevaihto luvulla 12 ja jakamalla se tilikauden tai tilikauden osan kuukausien lukumäärällä. Kuukausiksi lasketaan täydet kalenterikuukaudet. Verovelvolliset, joiden tilikauden liikevaihto on enintään 8 500 euroa, saavat huojennuksena koko tilikaudelta tai sen osalta tilitettävän veron. Niiden verovelvollisten, joiden tilikauden liikevaihto ilman veron osuutta on yli 8 500 euroa, alarajahuojennuksen suuruus määräytyy:

vero – (liikevaihto – 8 500) x vero

14 000

Yrittäjä oli  ihmeissään. Hra X kirjoitti valituksen päätöksestä vedoten laskukaavaan, jota verottaja käytti; kaikki eivät yritä huijata (verovirkailija oli tuonut puheessaan esiin, että ”yrittäjät yrittävät aina keksiä keinoja paeta veroja”)!

Miksi meillä vastustetaan alv-alarajan nostoa? Eikö olisi maan etu, että syntyisi lisää työpaikkoja vaikka niin, että edes työllistäisi itsensä?  Laskentakaava on hyvä esimerkki vanhoista rakenteista. Siinä ei ole huomioitu että yrityksen toiminta pitää voida lopettaa kesken vuoden, jos se ei ole kannattavaa.

Samainen yrittäjä oli vuosia maksanut työttömyyskassaan jäsenmaksua kaiken varalta. Hän ilmoittautui työvoimatoimistoon viimeisenä työpäivänä kun työt loppuivat tuotannollisista ja taloudellisista syistä.  Hän sai tietää, että tapaus tulee viemään aikaa. Virkailija selvitti, ettei ”sitä yrittäjästä työtöntä hetkessä tehdä”.  Hra X sanoi olleensa vain sivutoiminen yrittäjä. Työvoimatoimisto vastasi:  ”Meillä olet joko työntekijä tai yrittäjä. Kun olet maksanut Yel:iä  (myös eläkevakuutus on pakollinen kun liikevaihto ylittää 8500 euroa, vaikka olisit muualla töissä), olet yrittäjä.”

Herra x oli toimittanut kaikki yritystoiminnan lopettamiseen liittyvät dokumentit työvoimatoimistoon samalla kun ilmoittautui työttömäksi. Lisäksi hänen tuli täyttää yrittäjän olosuhdeselvitys. Olosuhdeselvitystä ei ollut saatavilla sähköisesti,  vaan Herra X sai täyttää lomakkeen käsin ja skannata dokumentit ja lähettää paperit sähköpostilla. Hän ei ole vieläkään saanut työvoimapoliittista lausuntoa, 7 viikon odottelun jälkeen. Hän ei siis ole virallisesti ”mikään”, ei työtön eikä yrittäjä.  Onko syynä palveluiden ruuhkautuminen järjettömän byrokratian takia?  Kysehän on ”vain” ihmisen elämästä ja miten asioita saa hoidettua. Tehokasta se ei näin ainakaan ole.

Tarvitsemme töitä niin nuorille kun vanhoille ja kaikille siltä väliltä. Juttelin erään koulutetun työttömän kanssa, joka valitettavasti ei kuulu niihin onnekkaisiin jotka olisivat ehtineet olla tarpeeksi kauan työelämässä ennen kuin ensimmäinen työttömyysjakso tuli eteen. Tämän henkilön toimeentulon on tällä hetkellä Kelan myöntämä työttömyyskorvaus joka on 32,66 euro/päivä.  Hän on tehnyt joka kuukausi matalapalkkatöitä saadakseen lisätuloja, mutta järjetön 300 euron katto estää tekemästä ”liikaa”, koska se vaikuttaa asumistukeen ja työttömyyskorvaukseen.

Kukaan ei elä tällaisella summalla nykypäivän Suomessa. Miksi ihmiset eivät saisi tehdä vaikka tonnilla kuussa töitä ilman veroseuraamuksia? Olisi taatusti motivoivaa ja kannustaisi työntekoon. Kuvitelkaa minkä näköinen tämä maa olisi, jos jokainen joka kynnelle kykenee saisi tehdä 1000 eurolla kuussa töitä ilman, että se vaikuttaisi tukiin.  Antamalla ihmisten tehdä töitä säästyisi pitkä penni muun muassa toimeentulotuessa ja estettäisiin ihmisiä putoamasta yhteiskunnan ulkopuolelle.

Työtön kokee suurimmaksi haasteeksi, ettei tässä maassa ole töitä vaikka niitä kuinka haluaisi tehdä. Tai jos on, ne ovat matalapalkkatöitä, joita pitää tehdä tuplaten, että sillä yleensä elää.  Mitä ovat ne uudet työt ja palvelut joita suomalaiset haluavat ostaa, onko meillä ostovoimaa? Meillä on myös kuntia, joissa suurin osa verotuloista tulee Kelan päivärahoista. Eikö olisi järkevämpää antaa ihmisten tehdä töitä, ja vaikka montaa työtä. Myös työn ja yrittämisen yhdistämisen pitäisi olla mahdollista paljon paremmin kuin se nykyään on.  Tulevaisuuden maailmassa pitää olla mahdollista toimia samanaikaisesti sekä yrittäjänä että palkansaajana.

Yllä olevat esimerkit eivät kannusta yrittämään ja tekemään työtä. Ainoa keino millä Suomi saadaan nousuun on, että saamme tehdä työtä ja, että työnteko on myös taloudellisesti motivoivaa ja kannattavaa. Vanhoilla eväillä emme saa muutettua tätä maata. Naapurikateus tulee varmasti jatkossakin olemaan haaste ja se, ettemme sulata menestystä ilman pistoa sydämessä. Emme voi odottaa, että joku muu hoitaa ja korjaa tilanteen, on tärkeää herätä ja antaa eväät suotuisan yrittäjäystävällisen ja työntekoon kannustavaan yhteiskuntaan ja suoda työn tekemisen mahdollisuus niille, jotka haluavat työtä tehdä. Muutos ei tapahdu lisäämällä työn tekemisen esteitä tai byrokratiaa. Tarvitsemme rohkeutta enemmän kuin koskaan tehdä muutoksia ja uudistaa työn tekemiseen ja yrittämiseen liittyviä rakenteita.  Tekojen aika on nyt. Kuulen mielelläni uusia rohkeita ajatuksia työntekoon ja yrittämiseen kannustavasta yhteiskunnasta.

p.s. Kirjoituksesta huolimatta katselen maailmaa positiivisesti ja aina voi katsoa Suomesta ulospäin ja etsiä hyviä käytäntöjä ja oivalluttavia esimerkkejä. Avartaa kummasti ajattelua.

Toimimme puhtaasti lahjoitusvaroin.

Tue Liberaa

16 kommenttia artikkeliin “Suomi tarvitsee rohkeutta uudistua – ja vähemmän byrokratiaa

 1. "Työtön" sanoo:

  Tilannekuvaus Herra X:n tapauksesta oli kuin kuvaus omasta elämästäni, tosin sillä erotuksella että itse olin ns. Statukseton 28kk!! Lähtökohta oli tietenkin eri kohdallani eli työkyvyn alenema. Nyt olen virallisesti työtön, loputtomien ulosottotoimenpiteiden kohteena, joten en näe minkäänlaista järkevää vaihtoehtoa pimeän työn tilalle. Elämäni loppuu joko kuolemaan ilman vankeutta tai kuolemaan vankeuden kera, velkavankeuden ja syrjäytymisen lisäksi. Kiitos Suomi, teitte sen jälleen.

 2. Saku sanoo:

  Suomessa on paha epäsuhta julkishallinnon ylipaksun virkamieskoneiston ja yksityisen sektorin työpaikkojen (yrittäjät ja palkansaajat) suhteen. Tähän ei tunnu olevan kenelläkään haluja puuttua. Virkamiehet lisäävät byrokratiaa ja vaikeuttavat työpaikkojen syntymistä lisäämällä valvontaa ja betonoimalla tätä kautta omat virkamies työpaikkansa, tästä me varmaan kaikki olemme samaa mieltä.?

  Eilennä Ajankohtaista Kakkosta kuunnellessa oikein hätkähdin että kuka on tuo erittäin fiksu nainen, Elina Lepomäki. Tätä kautta löysin tämän erittäin mielenkiintoisen foorumin, joka vastaa omia ajatuksiani. Tätä artikkelia vastaavia tapauksia on myös omalla kohdallani. Verottajan toiminta on täysin mielivaltaista, Suomalaista veronmaksajaa jopa halventava.

  Verottajan syyllistävä asenne, joka artikkelissakin mainitaan kuvaa erityisesti yhteiskuntamme tilaa. Tällainen asenne on virkamiesten luoma tahtotila, voimakas vastakkainasettelu joka pitäisi ehdottomasti saada muutettua. Asenne tuntuu välillä jopa sellaiselta että ei yhteiskunnassamme haluta edes luoda oikeita edellytyksiä työnteolle ja yrittämiselle. Niin hölmöltä kun se tuntuukin, vastakkainasettelussa virkamieskoneisto tuntuu kokevan sujuvan toiminnan uhkana omille viroilleen. Mutta niinhän se taitaa ollakin, virkamies luo byrokratiaviidakon työllistääkseen itsensä.

  Itse en ymmärrä julkishallinnon lomaoikeuksia, jotka ovat parhaillaan jopa 12 viikkoa.! (Jätetään nyt heti kommenteista pois hoitajat joita en halua tähän sotkea). Julkishallinnossa ei lasketa lomapäiväksi lauantaita kuten yksityisellä sektorilla, miksi.? Työajat taokoineen ovat lähteneet lapasesta kaikkialla kuten tiedetään. Päiväraha käytännöt ovat paremmat kuin yksityisellä puolella. Ilmaisia aterioita mahtuu 3 Euroa parempaan päivärahaan enemmän kuin ykstyisellä, miksi.? Ja kuten Prsesidentti Niinistökin totesi, ”julkishallinnon seminaareissa riittää porukkaa..”

  Tämä epäsuhta on saatava muuttumaan yhteiskunnassamme. Yritykset pakenevat Suomesta, siirtävät tuotantoaan muualle, vuokratyövoiman käyttö lisääntyy, veronmaksu moraali heikkenee..! Tämä kaikki on seurausta vastakkainasettelusta joka ylipaksun virkamieshallinnon aikaansaama vääristymä. Toivottavasti Suomessa kuitenkin herättäisiin pian, ennen kuin on todella liian myöhäistä…

  1. Patamusta sanoo:

   Ei herätä pian jos koskaan ja mitä tulee veronmaksumoraalin, niin en ole havainnut sen heikkenemistä.
   Moraali sen kun kasvaa, verot maksetaan jatkossa siihen valtioon missä maksulle saa vastinetta. Olisihan täysin moraalitonta tukea moraalitonta menoa.

  2. Mammanpoika2020 sanoo:

   Juu, hyvin sanottu. Tämä on häiritsevä juttu Suomessa ja muualla. Julkinen sektori pöhöttyy. Oletan, että tämä johtuu siitä, että hyvinvointi on kasvussa. Hyvinvointi taas johtuu aivan muusta kuin julkisesta sektorista.

   Perusmunaus julkisessa sektorissa on se, että sen käyttämä raha on vastiikkeetonta. Raha, veroraha, otetaan väkisin. Jos tarvitaan lisää rahaa niin sitä otetaan lisää. Tässä katkeaa tuo olennainen, palaute. Siihen kaatui Neuvostoliitto ja muut kommunistit.

   Virkamies ja virasto on täysin eri asemassa kuin yksityinen sektori. On täysin mahdotonta, että virasto lakkauttaisi itsensä jos sille ei ole tarvetta. Vaikkapa kirjasto, jos kirjojen lainaus vähenee niin keksitään lisää uutta toimintaa. Tai jos kaupungille kertyy liikaa verokassaan niin rakennetaan vaikka aikuisille virikepuisto – siis rahat polttavat taskuja, se raha, joka on revitty sitä tarvitsevilta. Sairasta.

   Varmasti joku fiksu on miettinyt mutta ehkä julkista sektoria voisi jotenkin pienentää? Saada oikeasti tulosvastuulliseksi. Vaikkapa Suomen akatemia, sen sijaan, että sitä rahoitetaan massiivisesti verorahoilla niin ehkä jokainen joka itse haluaa voisi rahoittaa tuota laitosta. Niin paljon tai vähän kuin haluaa mutta vapaaehtoisesti? Voisiko tällaisen aloittaa vaikka joistakin lafkoista ja laajentaa kaikkialle?

   On paljon asioita, jotka toimivat jo nyt vallan hyvin yksityirahoitteisena. Esimerkiksi yli 80 % Suomen tieverkosta on yksityisteitä. Hyvin toimii. Yli miljoona suomalaista saa vesijohtoveden omasta kaivosta, ruokahuolto ja paljon, paljon muuta!

 3. Ester sanoo:

  Usein on kyse olemassaolon tarkoituksen hämärtymisestä viranomaisella. Kutsutaan sitä sitten vaikka mission puuttumiseksi. Viranomaisen johdon ja ”omistajien” tulisi herätä miettimään miksi ko. laitos on olemassa. Onko se olemassa huijari-yrittäjien paljastamiseksi vai pitäisikö sen olla olemassa sen vuoksi että Suomi toimii ja menestyy? Yksittäiset virkamiehet toimivat siten kun heitä johdetaan toimimaan. Voisimmeko jo ymmärtää, että me suomalaiset olemme samaa jalkapallojoukkuetta ja meidän pitäisi potkia palloa samaan (kilpailevan joukkueen) maaliin, ei omaamme. Voimia kaikille entisille ja nykyisille yrittäjille!

 4. Juha sanoo:

  Suomi tarvitsee vähemmän sijoituspalvelurobotteja ja google-käännöksiä Liberan palstoille.

  Vai mitä ”Agna, chloe, Bob, Susan, Eric, louis, Giorgios, Desney, Angela, Tommy, alberto…”?

 5. Tarvitsetko lainaa? Jos kyllä,email:(dakany.endre@gmail.com) lisätietoja. sanoo:

  Tarvitsetko lainaa? Jos kyllä,email:(dakany.endre(a)gmail.com) lisätietoja.

 6. ricardowilliams sanoo:

  Hei,
       Tarvitsetko lainaa aloittaaksesi yrityksen tai tarvitsemasi kaiken, olemme täällä auttamassa sinua 24 tunnin kuluessa
     Vain vakavien pitäisi ottaa yhteyttä meihin, yksityishenkilöihin ja yrityksiin alhaisella korolla ja edullisella
  Korko 2%. Ota yhteyttä sähköpostitse: ricardowilliamsfinanaceltd@gmail.com

  Koko nimesi:
  Maa:
  Lainan määrä:
  Kesto
  Puhelin:
  Kuukausitulot:
  Ammatti:

  TERVEISET

 7. Craig Botman sanoo:

  Autamme vanhempia ja nuoria rahoitustoimituksillamme jäsennellyillä ja räätälöidyillä tiloilla asiakkaidemme tarpeiden tyydyttämiseksi. Joten jos olet kiinnostunut taloudellisesta tuestamme, ota meihin yhteyttä sähköpostitse osoitteesta craigfundings@gmail.com

 8. WIL MORGAN sanoo:

  tarvitsit yksityisen rahoituslainan maksamaan velkasi tai käynnistämään
  uusi yritys? .. jos kyllä, ota yhteyttä osoitteeseen: classicloan1@gmail.com
  lisätietoja palveluistamme.

 9. Haluatko lainata rahaa? jos kyllä ​​Ota yhteyttä tänään sähköpostilla: (richardcosmos5@gmail.com) sanoo:

  Haluatko lainata rahaa? jos kyllä ​​Ota yhteyttä tänään sähköpostilla: (richardcosmos5(a)gmail.com)

 10. susan fox sanoo:

  TODISTUS MITÄ SINUN LUONNON LUONNON JA LUOTTAMUKSEN LUOTTAMUKSEN LUOTTAMINEN
  Nimeni on Susan kettu Wyoming USA: sta, haluan kiittää Phuc Aronia Noble Investment INC: stä, joka auttoi minua saamaan lainan. Olen viimeksi kuluneiden 8 kuukauden aikana etsinyt lainaa supermarketini laajentamiseksi, kaikki tapasin huijauksen ja ottivat rahani, kunnes tapasin herra phucin jalkapallon, joka auttoi minua takaamaan 35 000 dollarin lainan. Hän on auttanut muita kollegoitani, hän voi myös auttaa sinua.
  ota häneen nopeasti yhteyttä
  Sähköposti: nobleinvestment19@gmail.com
  hän ei tiedä, että teen tämän jakamalla hänen liikearvonsa verkossa, olen vain sitä mieltä, että on oikein tehdä.
  ota häneen yhteyttä tänään, hän varmasti auttaa sinua.
  Kiitos

 11. Mrs Faith Elena sanoo:

  Tervehdys sinulle ..

  Etsitkö kiireellistä lainaa mistä tahansa syystä, kuten: Henkilökohtainen laina, Liikelainaus, Laajennuslaina, Yritystoiminnan käynnistämislaina, Koulutusluotto, Velan konsolidointi, minkäänlaista lainaa 3%: n hinnalla ota yhteyttä saadaksesi lisätietoja Email: mrsfaithelena.fund@gmail.com

  LAINANANTOJEN TIEDOT.
  Koko nimesi: ……………
  Pyydetty lainan määrä: ……….
  Lainan kesto: ………….
  Lainan tarkoitus: ……….
  Hakijan osoite: ………..
  Ammatti: ……….
  Sijainti: ……..
  Valtio: …………..
  Maa:……………..
  Sukupuoli: …………
  Ikä: ………….
  Mobiili ………….
  Kuukausitulot:……..

  Kiitos, kun odotamme kiireellistäsi vastausta.

 12. Hei Hyvät ystävät,

  Tervetuloa teille nöyrältä itseltäni, etsitkö luotettavaa lainaa vai tarvitsetko lainaa yrityksesi rahoittamiseksi tai laskujen maksamiseksi? oletteko ajatelleet, miten hankkia käynnistyspääoman? jos niin, tämä tarjous on sinulle, nimeni on Valverde Rojas Cesar Asuncion Paraguayssa, koska olen myös ollut vaikeiden aikojen aikana ja olin pettynyt niin monta kertaa, kunnes tulin ystäväni, joka ohjasi minua lainanantajalle ( Annabel-lainayhtiö plc), jossa sain lainasumman $61 457,00 dollaria, he tarjoavat lainansa 2%: n korolla kaikille lainaa tarvitseville, ota heihin yhteyttä tänään osoitteessa: anabelscott190@gmail.com

 13. TESTAUS, ETTÄ SINUN MYYNTI LUOTTAMISTA YRITYKSESTÄ

  Hei ystävät!!! Olen lillian pedro. nimittäin haluan todistaa hyvästä lainanantajista, joka osoitti minulle valon, kun 2 erilaista Internetin kansainvälistä lainanantajia oli huijattu, he kaikki lupasivat antaa minulle lainan sen jälkeen, kun maksoin paljon maksuja, jotka eivät tuota mitään ja jotka eivät tuottaneet mitään positiivista tulos. menetin kovan ansaitsemani rahat ja se oli yhteensä 9 280,00 dollaria. Eräänä päivänä, kun olin selaamassa Internetiä, joka oli turhautunut, kun tulin todistajan nainen, joka oli myös huijattu ja lopulta liittyi legit lainayritykseen nimeltä Kathy Marcus laina Company ja sähköposti (mrskathymarcusloan@gmail.com), jossa hän lopulta sai hänen lainansa, joten päätin ottaa yhteyttä samaan lainayritykseen ja kertoi heille tarinani siitä, kuinka 2 eri lainanantajia, jotka eivät ole tehneet mitään muuta kuin vain enemmän kipua. Selitän yritykselle postitse ja kaikki he kertoivat minulle itkemään enempää, koska saan lainan yritykselleen ja olen myös tehnyt oikean valinnan heidän kanssaan. täytin lainahakemuksen ja jatkoin kaikkea sitä, mitä minulta pyydettiin ja että minulle annettiin laina-summa 50 000,00 dollarin dollaria tämän suuren yrityksen (Kathy Marcus) johdolla, jota Kathy Marcus on Jumalan pelossa oleva nainen ja tässä minä Olen tänään onnellinen, koska tämä yritys on antanut minulle lainan, joten tein itselleni lupauksen, että aion todistaa Internetissä siitä, miten sain lainan. Tarvitsetko lainaa nopeasti? ystävällisesti ja nopeasti ota yhteyttä tähän upeaan yritykseen nyt lainaasi sähköpostitse: mrskathymarcusloan@gmail.com hän on ystävällinen sydän.

  Olen edelleen lillian pedro

 14. Hobmaier Eewin Franz sanoo:

  Lue!!!! Lue!!!! Lue!!!! Lue!!!!Hei!!! Am niin onnellinen Sain kaivoksen Mike Fisher. Minun tyhjä automaatti kortti voi nostaa €2 000 päivittäin. Sain sen häneltä viime viikolla ja nyt minulla on €14 000 ilmaiseksi. Tyhjä ATM vetää rahaa tahansa ATM koneita ja ei ole nimeä sitä, se ei ole jäljitettävissä ja nyt minulla on rahaa liike toimintaa ja tarpeeksi rahaa minulle ja perheeni elää. Olen todella onnellinen, että tapasin Mike Fisherin, koska Tapasin kaksi ihmistä ennen häntä ja he ottivat rahani tietämättä, että he olivat huijauksia. Mutta olen onnellinen nyt. Mike Fisher lähetti kortin kautta DHL ja sain sen kahdessa päivässä. Hanki oma kortti häneltä nyt hän ei ole kuin muut huijari teeskennellä on automaatti kortti, hän antaa sen ilmaiseksi auttaa ihmisiä, vaikka se on laitonta, mutta se auttaa paljon ja kukaan koskaan jää kiinni. Olen kiitollinen Mike Fisherin, koska hän muutti tarinani yhtäkkiä. Kortti toimii kaikissa maissa, paitsi Mali ja Nigeria. Mike Fisher Sähkö posti osoite on: blankatm002@gmail.com

Kommentoi

Toimimme puhtaasti lahjoitusvaroin.

Tue Liberaa