Toni Fingerroos

Toni FingerroosLiberas veckans gäst, Toni Fingerroos (30) från Uleåborg är grundare av framgångsrika spelhuset Fingersoft. Spelen som företaget har gett ut har under de senaste två åren laddats ned över 300 miljoner gånger. År 2013 valdes Fingerroos till årets spelutvecklare och våren 2014 fick Fingersoft Uleåborgs stads företagarpris.

Vilken är Finlands största utmaning?

– Jag följer inte aktivt med politiken och är inte den bästa för att ge politikerna anvisningar. Det bekymrar mig ändå hur statens utgifter upprepade gånger överskrider intäkterna. Jag tror inte att man genom att höja skatterna kan förbättra situationen, utan läget lär snarare i så fall försämras, eftersom detta försämrar Finlands konkurrensförmåga och driver företagen ut ur landet.

Vilken är Finlands största möjlighet?

– Finlands största möjlighet och bästa resurs ligger dolda i finländarna själva. Vi är ett smart, ärligt och flitigt folk. Kompetenser som skaffats genom stora investeringar borde inte jagas utomlands genom idiotisk politik och hög beskattning.

Själv har jag skapat mig en karriär genom att göra saker som jag gillar, men har ändå femton år arbetsliv och två misslyckade företag bakom mig före nuvarande Fingersoft, som nu i viss mån har haft framgång. Jag vill ändå uppmuntra alla till att försöka än en gång och göra det som de genuint vill göra.

Vilken sak skulle du ändra genast?

– Vad läget för Finland generellt beträffar, borde åtminstone all slags reglering och byråkrati minskas, efter sådant belastar företagen med extra arbete.

Helst koncentrerar jag mig på att sköta mitt företag och hoppas att politikerna i fortsättningen effektivare använder skatteintäkterna från företaget till att öka välfärden för finländarna.

Kommentoi