Libera tuulettaa turvallisuuspoliittisen keskustelun suomettuneisuutta

Libera tuulettaa turvallisuuspoliittisen keskustelun suomettuneisuutta
Anneli Salo

Kylmän sodan aikaiseen suomettumiseen kuului oleellisesti poliittisen vallan käyttäjien itsesensuuri siinä pelossa, että pahoitetaan Neuvostoliiton johtajien mieli, ja samalla kotimaisen keskustelun ohjaaminen siten, ettei kukaan muukaan sano mitään, mikä voisi herättää pahennusta itänaapurissa.

“Kuulun sukupolveen, jolle YYA-Suomessa vihjailtiin, että sota olisi voitu välttää, jos Suomen valtiojohto olisi suostunut lähetystösihteeri Jartsevin ehdottamiin neuvotteluihin Neuvostoliiton sotilaallisesta tuesta Suomelle Saksan hyökkäystä vastaan. Nyökyttelimme, vaikka sisimmässämme tiesimme, että suostumus olisi merkinnyt Suomelle Baltian maiden kohtaloa. Meille kerrottiin myös Neuvostoliiton legitiimeistä turvallisuusintresseistä, kun Terijoen valot välkkyivät Leningradiin asti. Tämä kaikki näkyy ja tuntuu nykyisessä turvallisuuspolitiikkaa koskevassa kansalaiskeskustelussa kiusallisella tavalla.” Näin kuvailee SDP:n entinen puoluesihteeri Ulpu Iivari kylmän sodan aikasta keskusteluilmapiiriä.

Neuvostoliiton romahtamisesta on kulunut jo lähes 30 vuotta, mutta Suomi ei ole vieläkään onnistunut täysin ravistamaan YYA-ajan ummehtuneisuutta ulko- ja turvallisuuspoliittisen keskustelukulttuurin ympäriltä. Turvallisuuspolitiikasta ei edelleenkään haluta käydä analyyttista ja avointa keskustelua.

Viime vuosina tilanne on kehittynyt jopa huonompaan suuntaan. YYA-sukupolven viimeiset politiikassa toimivat edustajat ovat onnistuneet pitämään itsensä turvallisuuspoliittisen keskustelun keskiössä. Tästä jopa koominen esimerkki oli vuoden takainen A-Talkin jakso, jossa studiovieraina oli pelkästään uransa 1970-luvulla aloittaneita ja keski-ikä oli kypsä 70 vuotta. Ikäluokan toverit ovat löytäneet toisensa myös yli puoluerajojen vaaliessaan YYA-perintöä. Tästä hyvä esimerkki on Erkki Tuomiojan tuki Sauli Niinistön “myllykirjeelle”.

Kun entinen pääministeri Esko Aho yrittää vaientaa keskustelua roolistaan Venäjän valtion kontrolloimassa pankissa tai entinen ulkoministeri haukkuu The Economist-lehteä siteeraavaa Ylen juttua typerimmäksi lukemakseen jutuksi, sananvapaus kärsii ja pyrkimykset avoimen ulko- ja turvallisuuspoliittisen keskustelukulttuurin edistämiseksi kokevat jälleen kolauksen.

Suomessa sananvapaus otetaan itsestäänselvyytenä, mutta myös täällä se kaipaa poulustajia. Libera haluaa toimia alustana monipuoliselle, analyyttiselle ja avoimelle turvallisuuspoliittiselle keskustelulle. Siksi ajatuspaja Libera järjestää turvallisuuspoliittisen seminaarin, jonka tavoite on laventaa turvallisuuspoliittista keskustelua Suomessa.

Tule mukaan Hanasaaren kulttuurikeskukseen keskiviikkona 13.2 klo 10 kuulemaan Suomen ja Ruotsin yhteisiä turvallisuuspoliitisia haasteita käsittelevää seminaaria. Keskustelua monipuolistamaan on kutsuttu kansainvälisiä puhujia ja tilaisuuden kieli on englanti. Seminaariin on vapaa pääsy mutta pyydämme vieraita rekisteröitymään alla olevan linkin kautta.   

Ilmottaudu seminaariin

 

Toimimme puhtaasti lahjoitusvaroin.

Tue Liberaa

2 kommenttia artikkeliin “Libera tuulettaa turvallisuuspoliittisen keskustelun suomettuneisuutta

 1. Neuvostoliiton aika oli Suomessa itsesensuurin aika, mutta jos katsomme nykypäivää toisesta perspektiivistä, voimme huomata vielä vaarallisemman ilmiön eli ymmärtämättömyyden ja suorat valheet. NL:n ajan itsesensuurista olemme siirtyneet valehtelemaan itsellemme. Toistelemme läntistä talousparadigmaa ja imperialistisia valheita. Etsimme vihollisia sieltäkin missä niitä ei ole. Olemme valmiit tukemaan valtioiden tuhoamisia ja kansojen joukkomurhia kun kyseessä on Yhdysvaltojen johtama ”demokratiavienti”. Ohitamme kaikki faktat, jotka ovat ristiriidassa haluamamme tarinan kanssa. Meistä suomalaisistakin on tullut imperialistisen öykkärin myötäilijöitä. Ainakin meidän johtajiltamme puuttuu selkäranka, jos ei muuta.

  Kumpi nyt on parempi: Olla vaiti ärsyttämättä vai sen kiusaajan takana huutelemassa solvauksia?

  1. Kimmo Ilkka Junnila sanoo:

   On välttämätöntä paljastaa imperialistien väärä propaganda ja hälventää perusteellisesti sen harhakuvitelman, että imperialistit luopuvat asemistaan ​​siirtokunnissa ja riippuvaisissa maissa hyvällä tahdolla.

   Vastustamme imperialismin kanssa saavutettua kompromissilinjaa. Samaan aikaan emme voi sietää käytäntöä vain huutaa imperialismia vastaan, vaan itse asiassa pelkäämme taistelemaan sitä vastaan.

   On väärin yrittää välttää imperialismin torjuntaa tekosyynä, että riippumattomuus ja vallankumous ovat tärkeitä, mutta rauha on vielä arvokkaampi.

   Sosialismi on pyhä syy ihmisten massojen itsenäisyyden kysynnän ja halun ymmärtämiseen; se on vallankumouksellinen syy, joka etenee kovassa taistelussa imperialismia ja kaikkia muita vastakkaisia ​​voimia vastaan.

   Maatalouden työssäkäyvien ihmisten tulisi olla täynnä uskoa sosialismiin ja kestävään anti-imperialistiseen ja luokkatietoisuuteen, jotta he voivat pitää sosialismin tyyliä elämässään ja sielunaan, rakastaa sitä innokkaasti ja taistella uskomattoman vastaan ​​imperialistien ideologisia liikkeitä vastaan ja kulttuurin tunkeutuminen.

Kommentoi

Toimimme puhtaasti lahjoitusvaroin.

Tue Liberaa