HUOM! Työpaja pidetään ulkosalla, pukeuduthan sään mukaan.

Libera goes Saimaa Summit!

Tervetuloa Ajatuspaja Liberan

Uusi vapaus vs. vanha tasa-arvo

-työpajaan

keskiviikkona 29.7.2015 klo 17.00 – 18.30

Savonlinnan Panimoravintola Huvilassa (Puistokatu 4, 57100 Savonlinna).

Kuten esimerkiksi nobelisti Milton Friedman on todennut, taloudellinen vapaus luo vaurautta. Vapauden luoma vauraus jakautuu usein epätasaisesti ihmisten kesken. Suomessa vaurautta pyritään tasa-arvon nimissä jakamaan uudestaan mm. kattavan sosiaaliturvan, korkean verotuksen ja jukisten palveluiden muodossa.

Vaurauden uudelleenjakaminen edellyttää kuitenkin vapauden rajoittamista. Siis juuri sen vapauden, joka tuottaa jaettavaa. Taloudellisen tasa-arvon edistämisellä on siis hintansa. Uudelleenjako voi tarkoittaa että jaettavaa on vähemmän.

Yhteiskunnassa on siis tehtävä vaikea valinta. Kuinka paljon vapautta ja vaurautta olemme valmiita uhraamaan tasa-arvon vuoksi? Tätä kysymystä pohditaan Liberan Uusi vapaus vs. vanha tasa-arvo -työpajassa. 

Työpaja järjestetään vuoden 2015 Saimaa Summitin yhteydessä. Työpaja on yleisölle avoin ja maksuton. Juotavaa ja pikkusuolaista klo 16.30 alkaen.

Saimaa Summitissa keskustellaan Suomen, Venäjän ja EU:n suhteista ja kansainvälistymisestä, pohditaan talouden ja turvallisuuden suhdetta informaatiosodan ja kyberhyökkäyksen aikakaudella sekä tarjotaan uusia talousmalleja Saimaan ja Kaakkois-Suomen alueelle, Pietarin naapurille. Lisää tietoa Saimaa Summitistiä löydät osoitteesta www.saimaasummit.fi.

Ohjelma    

16.30 Juotavaa ja pikkusuolaista

17.00 Tervetuloa

17.05 Free or Equal –dokumenttielokuva

freeorAloitamme elokuvan tekijän Johan Norbergin videointrolla jonka jälkeen katsomme tilaisuutta varten lyhennetyn version elokuvasta.

Free to Choose oli vuonna 1980 Nobel-palkitun ekonomisti Milton Friedmanin arvostusta saanut televisiosarja. Televisiosarja innoitti kansakuntia markkinauudistuksiin lännessä ja jopa vallankumouksiin idässä.

30 vuotta myöhemmin ruotsalainen kirjailija, kommentaattori ja Cato-instituutin Senior Fellow Johan Norberg matkaa puolentunnin mittaisessa Free or Equal -dokumenttielokuvassaan Friedmanin jalanjäljissä tarkastellen, mitä on tapahtunut niissä maissa, joita Friedmanin ajatukset auttoivat muuttumaan. Norberg käy alue toisensa jälkeen läpi Friedmanin ideoiden ajankohtaista relevanssia 201o-luvun finanssikriisin vaivaamassa globalisoituvassa maailmassa. Norbergin tarkastelun keskiössä ovat ikuiset kysymykset vallasta ja vauraudesta, sekä yksilövapauden ja saavutusten tasa-arvon välisestä vaihtokaupasta. Free to Equal -dokumenttielokuvaa ei ole aikaisemmin näytetty Suomessa suurelle yleisölle. Elokuva on englanninkielinen ja tekstitetty suomeksi.

17.35 Paneelikeskustelu: Suomi 2015 – saavutusten vai mahdollisuuksien tasa-arvo?

Alustus
Liberan hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Elina Lepomäki (kok)

Paneelikeskustelu
Kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr), Elina Lepomäki (kok), mikrotaloustieteen professori Hannu Vartiainen ja hallituksen puheenjohtaja Jarkko Wuorinen. Keskustelun juontaa Liberan tutkimusjohtaja, VTT Heikki Pursiainen.

18.30 Tilaisuus päättyy

 

Tilaisuus on maksuton ja yleisölle avoin. Ilmoitathan mahdollisesta peruutuksesta osoitteeseen events@libera.fi. 

[iphorm id=”3″ name=”Summit”]

Toimimme puhtaasti lahjoitusvaroin.

Tue Liberaa