Otto Sulin

Otto Sulin

Liberan viikon vieras Otto Sulin toimii Boost Turku Entrepreneurship Societyn hallituksen puheenjohtajana ja viimeistelee maisteriopintojaan Turun kauppakorkeakoulussa tietojärjestelmätieteessä, monen muun ohella. Startup-yritykset ja IT monissa muodoissaan täyttävät hänen päivänsä, ja maraton-treeni iltansa. Positiivisen muutoksen luominen teknologialla ja liberaalin yhteiskunnan edistäminen ovat hänelle sydämen asioita.

Mikä on Suomen suurin haaste?

– Olemme konservatiivisia ja pelkäämme teknologian tuomaa rakennemuutosta, sen sijaan että toivottaisimme sen tervetulleeksi osana muuttuvaa maailmaa. Suomen menestys on perustunut edelläkävijyyteen ja teknologiaan, mutta emme silti anna tulevaisuuden menestykselle tällä hetkellä enää parhaita mahdollisia edellytyksiä. Kasvava sääntely ja suuren julkisen sektorimme heikko talous kampittavat kansantalouttamme jo riittävästi. Emme ole enää esimerkki teknologisesta edelläkävijästä maailmalla, sillä kehittyvät taloudet ovat jo osittain edellämme. Nokiassa tapahtuneet muutokset ovat viime aikoina pudottaneet meitä maan pinnalle, hyvässä ja pahassa.

Mikä on Suomen suurin mahdollisuus?

– Teknologian syleily. Olemme nähneet vasta jäävuoren huipun siitä, miten teknologia tulee muuttamaan elämäämme.  Meidän tulee antaa teknologialla muutoksen luomiseen loistavat edellytykset, minkä keskiössä on esimerkiksi opetuksen modernisointi nykyajan tarpeita vastaavaksi. Viro on aivan loistava esimerkki liberaalilla ja eteenpäin katsovalla mentaliteetillaan. Vahva teknologiaa tukeva ekosysteemi, vapaan markkinatalouden tukemana, on tie parempaan huomiseen.

Minkä yksittäisen asian muuttaisin heti?

– Toisin ohjelmoinnin alkeet ja teknologian laajempana kokonaisuutena jo peruskouluopetuksen ytimeen. Ohjelmoinnin alkeet muuttavat nuoren ajattelutapaa ympäröivästä maailmasta merkittävästi sen tuomalla ymmärryksellä – koko meidän elämämme pyörii koodilla luottokortista lähtien, mutta emme siitä juurikaan ymmärrä. Mitäpä jos lisäksi tutkisimme edes perusteiden tasolla miten tietokoneet toimivat ja IT:n hyötykäyttö olisi osana pakollista opetusta? Kano (linkki: http://www.kickstarter.com/projects/alexklein/kano-a-computer-anyone-can-make) on tästä loistava esimerkki. Huume –ja seksivalistus ovat jo osana opetusta, entä tietoturvavalistus? Tietoturvan merkityksen kasvaessa voisimme sen avulla välttyä paljolta pahalta.

Lopuksi ajatusleikki: jos nämä muutokset tehtäisiin rohkeasti, kuinka paljon nousisi todennäköisyys sille, että seuraava Facebook, Apple tai Google tulee Suomesta?

Toimimme puhtaasti lahjoitusvaroin.

Tue Liberaa

Kommentoi

Toimimme puhtaasti lahjoitusvaroin.

Tue Liberaa