• Lukukausimaksuttomuus ja illuusio tasa-arvosta

    Matias MakelaVTK, maisterivaiheen opiskelija London School of Economics:ssa Matias Mäkelä tämän viikon blogissa:

    “Sanontaa ‘yliopistoon sisäänpääsy ja sieltä ulospääsy on vaikeaa, mutta siinä välissä on helpompaa’, kuulee harvoin yhteiskunnissa joissa on korkeakoulujen lukukausimaksut käytössä. Tämä ei johdu siitä että lukukausimaksullisiin yliopistoihin olisi jotenkin helpompaa päästä sisään, mutta harvemmin ulospääseminen tuottaa opiskelijalle ongelmia. Tämä johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että opiskelijoiden motivaatiossa harvemmin tapahtuu romahdusta sillä hetkellä kun läsnäolotodistus lyödään kouraan, vaan hommia on tehtävä jotta lukukausimaksuja ei tarvitsi maksaa ylimääräisiltä vuosilta. 

    Suomessa keskustelu lukukausimaksuista laahaa paikallaan. Argumentit sekä puolesta että vastaan ovat hätäisesti mietittyjä ja harvoin kuulee muita kuin tunnemyrskyssä lauottuja kommentteja. Tämä on ymmärrettävää. Yliopistokoulutus ei ole pelkkä hankintahetken menoerä vaan sillä voi olla sekä positiivisia että negatiivisia vaikutuksia yksilön ja koko yhteiskunnan tulevaisuuden taloudellisen hyvinvoinnin tasoon. Tältä pohjalta lukuvuosimaksuton korkeakoulukoulutus kuulostaa toki fiksulta ja oikeudenmukaiselta ratkaisulta.

    Joka tapauksessa asia ei kuitenkaan ole välttämättä näin, mikäli asiaa mietitään toisen kerran.”

     Lue lisää tästä >>


Dosentti Anders Ekholm Liberan tutkimusjohtajaksi

AnduLiberan uudeksi tutkimusjohtajaksi on 4.8.2014 lähtien valittu rahoituksen dosentti Anders Ekholm. Anders on työskennellyt 15 vuotta rahoitustieteen tutkijana ja sijoituspalvelualan yrittäjänä ja on erityisen kiinnostunut aktiivisen riskinoton mittaamisesta ja vaikutuksesta sijoitustoiminnan tulokseen. Hän on julkaissut tutkimustuloksiaan useissa kansainvälisissä tiedejulkaisuissa ja muun muassa Financial Times sekä Wall Street Journal ovat raportoineet niistä. Vapaa-ajallaan Anders harrastaa kestävyysurheilua ja kesämökin remontointia.

Anders Ekholmin edeltäjä Elina Lepomäki siirtyy Liberan hallitukseen.