• Suomen työ hinnoitellaan ulos markkinoilta

    Ala-PeijariPitkän linjan ekonomisti Jukka Ala-Peijari Liberan blogissa:

    “Usein kuulee vähäteltävän palkkojen merkitystä maamme kilpailukyvylle. Sanotaan että sen merkitys  on marginaalinen ja vain alle kymmenen prosenttia liikevaihdosta. Näin onkin esimerkiksi metsäteollisuuden suurissa yksiköissä. Mutta kun huomioidaan henkilösivukustannukset ja työvaltaiset pienet yritykset nousee osuus 13-15 prosenttiin (13,3 % vuonna 2012).

    Tuote ei kuitenkaan synny yhdessä yrityksessä, vaan se on nykyään pitkälle kehittyneen työnjaon lopputulos.  Esimerkiksi kartonkinen maitopakkaus on pitkän jalostusarvoketjunketjun tulosta alkaen metsähoidosta, puunkorjuusta, varastoinnista päätyen sellutehtaalle ja kartonkitehtaalle. Kuljetuksia ja varastointeja on joka välissä. Sivusta tulee lisäksi lukematon määrä palveluita, energiatuotteita, lisäaineita yms. ennen varsinaista valmistusta.”

    Lue lisää täältä.


Loppu valtiokapitalismille

Kimmo Rahkamo_HiresLiikkeenjohtaja Kimmo Rahkamo Liberan blogissa:

“Valtio apuun, kun telakka kaatuu, kaivos on vaarassa mennä konkurssiin tai teräksenvalmistaja tekee epäonnistuneen yrityskaupan. Silloin, kun yksityiset rahoittajat hylkäävät, on veronmaksajien piikin oltava auki. Nämä ovat tuttuja vaatimuksia viime ajoilta.

Valtion ei pidä harjoittaa yritystoimintaa. Poikkeuksena ovat jotkut erityiset liiketoiminnat, kuten esimerkiksi aseiden ja ammusten valmistus monessa maassa. Suomessa tällaisia kansallisesti tärkeitä liiketoimintoja ovat muun muassa Alko, jonka tarkoituksena on ollut raitistaa Suomen kansa sekä Veikkaus, joka toimii EU:n poikkeusluvan turvin, jotta ongelmapelaaminen saadaan pidetyksi aisoissa.

Alkon pyrkimykset suomalaisten raitistamiseksi eivät ole onnistuneet sen reilun 80 toimintavuoden aikana. Veikkauksen toiminnassa on vaikea nähdä ongelmapelaamista rajoittavia toimenpiteitä. Veikkaus mainostaa mielikuvia äkkirikastumisesta, jonka tosiasiallinen todennäköisyys on häviävän pieni.”

Lue lisää täältä.