• Rautalankatalous: Liikevaihto

    Rautalankataloudessa tällä viikolla liikevaihto ja Adamin ensimmäiset askeleet kohti maailmanvalloitusta! New girl Jutta toimittaa Adamille myllyn viljat – toivotaan, ettei orastavalla liikemiehellä mene puurot ja vellit sekaisin…

    Lue lisää tästä >>

    RTL 009 iso

Kaikki tuho ei ole luovaa

libera-logo-01“Suomalaisen teollisuuden vanhan kulmakiven, paperin alasajo jatkuu. UPM aikoo säästöohjelmansa puitteissa sulkea Jämsänkoskella SC-paperikoneen ja Kaukaalla aikakauslehtiä valmistavan paperikoneen. Näiden päätösten vuoksi uhattuna on yhteensä 226 työpaikkaa. Pienillä paikkakunnilla menetetyt työpaikat ovat äärimmäisen raskas isku koko yhteisölle.

Joidenkin mukaan kyseessä on tavanomainen luova tuho. Yrityksiä menee konkurssiin, työpaikkoja lähtee alta ja uusia syntyy jatkuvasti tilalle. Ensi viikon Slush –tapahtuman jälkihuuruissa varmaan useampikin ”analyytikko” katsoo, että savupiippujen aika on vain yksinkertaisesti ohi, ja tulevaisuuden yritykset ovat seksikkäitä ”startuppeja”.

Luova tuho on talouden evoluutiota ja aivan normaali, terve ilmiö. Lähes 90% Yhdysvaltojen suurimmista yrityksistä vuonna 1955 on vuonna 2014 syystä tai toisesta kadonnut listalta. Yrityksiä on myyty, pilkottu, fuusioitu tai mennyt raa’asti konkurssiin. Koko ajan on tullut uusia tilalle, ja kokonaisuutena talous on kuitenkin kasvanut.

Paitsi yrityskohtaista, on luova tuho myös alakohtaista. Hevoskärryjen ja sähkökirjoituskoneiden markkinat ovat nykyään aika pienet, kun vastaavasti aiemmin kirjaimellisesti täysin olemattomat mobiilipelit ja sosiaalisen median sovellukset ovat vallanneet alaa. Vaikka jokin ala kituu, uudet korvaavat sen nopeasti ja kokonaisuus on kasvu-uralla.”

Lue lisää tästä >>