• Loppu valtiokapitalismille

    Kimmo Rahkamo_HiresLiikkeenjohtaja Kimmo Rahkamo Liberan blogissa:

    “Valtio apuun, kun telakka kaatuu, kaivos on vaarassa mennä konkurssiin tai teräksenvalmistaja tekee epäonnistuneen yrityskaupan. Silloin, kun yksityiset rahoittajat hylkäävät, on veronmaksajien piikin oltava auki. Nämä ovat tuttuja vaatimuksia viime ajoilta.

    Valtion ei pidä harjoittaa yritystoimintaa. Poikkeuksena ovat jotkut erityiset liiketoiminnat, kuten esimerkiksi aseiden ja ammusten valmistus monessa maassa. Suomessa tällaisia kansallisesti tärkeitä liiketoimintoja ovat muun muassa Alko, jonka tarkoituksena on ollut raitistaa Suomen kansa sekä Veikkaus, joka toimii EU:n poikkeusluvan turvin, jotta ongelmapelaaminen saadaan pidetyksi aisoissa.

    Alkon pyrkimykset suomalaisten raitistamiseksi eivät ole onnistuneet sen reilun 80 toimintavuoden aikana. Veikkauksen toiminnassa on vaikea nähdä ongelmapelaamista rajoittavia toimenpiteitä. Veikkaus mainostaa mielikuvia äkkirikastumisesta, jonka tosiasiallinen todennäköisyys on häviävän pieni.”

    Lue lisää täältä.


Voiko rahaliitto toimia ilman poliittista unionia?

kuvaHelsingin yliopistossa toimiva tutkijatohtori Tuomas Malinen Liberan blogissa:

“Sixten Korkman on kuvannut euroa valuutaksi vailla valtiota. Kuvaus on osuva. Vaikka euro on pitkälti poliittinen projekti, poliittista yhdentymistä ei euron alkuvuosina juuri nähty. Tilanne muuttui vuosien 2007 – 2009 finanssikriisin jälkeen. Kriisin seurauksena useat euromaat ajautuivat ulos kansainvälisiltä lainamarkkinoilta, mikä pakotti euroalueen maat hätäisesti perustamaan erilaisia tukimekanismeja. Näistä viimeisempänä on pankkiunioni, jonka on tarkoitus vähentää euromaiden riippuvuutta pankeistaan. Voidaanko näitä toimia pitää riittävinä? Voiko euro toimia valuuttana ilman valtiota?”

Lue lisää täältä.