• Sukupuolineutraali avioliitto, vapaus ja onnellisuuden tavoittelu

  OLYMPUS DIGITAL CAMERATämän viikon blogissa FM Joona Räsänen ja sukupuolineutraali avioliitto:

  “Eduskunnan lakivaliokunta äänesti sukupuolineutraalia avioliittolakia vastaan 20.11. Koko eduskunta äänestää asiasta perjantaina 28.11. Erityisesti lain vastustajien perustelut ovat olleet heppoisia varsinkin yksilönvapauden kannalta.

  Perinteisen avioliittonäkemyksen kannattajien mukaan avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto, eikä samaa sukupuolta olevien välisiä avioliittoja ole syytä laissa tunnustaa. Tämä ei kuitenkaan ole perustelu, jolla lakia olisi järkevää vastustaa, vaan se on mielipide, joka vaatii tuekseen perusteluita.

  Arkikielessä mielipiteet ja perustelut kietoutuvat usein toisiinsa kuin rakastavaiset toistensa ympärille – lähes selvittämättömäksi vyyhdiksi. Esimerkiksi lause ”kahvi on pahaa” sisältää sekä mielipiteen (en pidä kahvista) että perustelun sille (kahvi maistuu pahalta). Yhteiskunnallisessa päätöksenteossa ja lainsäädäntötyössä mielipiteet ja niiden perustelut tulisi kuitenkin erottaa selvästi toisistaan.”

  Lue lisää tästä >>

   


Yhteistyöllä syntyisi parempaa lainsäädäntöä

libera-logo-01“Tasa-arvoinen avioliittolaki, homoliitot, sukupuolineutraali avioliittolaki, tai miksi sitä nyt haluaa nimittää on tällä hetkellä varsin keskeinen puheenaihe. Luonnollisesti myös meidän, tärkeänä yhteiskunnallisena keskustelijana, pitää asiaan ottaa kantaa.

Tiukimman liberaalitulkinnan mukaan mitään avioliittolakia ei pitäisi edes olla olemassa, vaan täysi-ikäiset ihmiset vain tekisivät keskenään tarvittavan sopimuksen, mikäli haluavat esimerkiksi periä toisensa, ottaa vastaan mahdollisten lasten huoltajuuden tai jakaa omaisuuttaan. Siunauksen liitolleen voi sitten hankkia valitsemassaan yhteisössä.

Kyseessä on kuitenkin sen verran vanha ja vakiintunut instituutio, että myös meidän kannattaa pohtia asiaa hieman käytännönläheisemmin. Avioliittolaki on fakta, mutta miten siitä saadaan sellainen, joka sopii mahdollisimman monelle, eikä syrji ketään.

Mielestämme julkista keskustelua leimaa valitettava poteroituminen. Esimerkiksi Yleisradion sivuilla Vihreiden Ville Niinistö ‘tivaa puolueilta, ovatko ne tasa-arvoisen arvoliberaalin yhteiskunnan puolella vai sitä vastaan’.”

Libera -kommentit ovat ajatuspajan omia näkemyksiä ja huomioita ympäröivästä yhteiskunnasta.

Lue lisää tästä >>