Mikä Libera?

Libera on puoluepoliittisesti sitoutumaton ja itsenäinen ajatuspaja, joka tukee ja edistää yksilönvapautta, vapaata yrittäjyyttä, vapaita markkinoita ja vapaata yhteiskuntaa.

Toimintamme koostuu julkaisu- ja tiedotustoiminnasta, tutkimuksesta ja tapahtumien järjestämisestä. Ennen kaikkea haluamme toimia keskustelunavaajana vapauteen liittyvissä asioissa ja areenana kaikille suomalaisille, jotka ovat kiinnostuneita yhteiskunnasta, jossa vapaus ja vastuu kohtaavat.

Liberan säännöt

Liberan säädekirja

Libera_Lasse_Tere

Libera on yleishyödyllinen ja toiminnallinen säätiö. Rahoituksemme on täysin yksityistä. Lahjoittajamme ovat yksityishenkilöitä, yksityisiä säätiöitä ja yrityksiä. Libera ei vastaanota julkista rahoitusta eikä tee konsulttitoimeksiantoja. Merkittävä osa Liberan työstä tapahtuu vapaaehtoispohjalta. Liberan perustivat vuonna 2011 Gustav von Hertzen ja Petri Kajander.

Liberan hallitus

Lepomäki Elina

Elina Lepomäki

Hallituksen puheenjohtaja

Elina Lepomäki on kansanedustaja ja Liberan hallituksen puheenjohtaja. Hän on työskennellyt aikaisemmin 11 vuotta rahoitusalalla eri Pohjoismaissa ja Lontoossa. Lepomäki on tietotekniikan diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri kansantaloustieteestä.

Wahlroos Björn

Björn Wahlroos

Hallituksen varapuheenjohtaja

KTT Björn Wahlroos on Liberan hallituksen varapuheenjohtaja. Wahlroos on Sampo Oyj:n ja UPM-Kymmene Oyj:n hallitusten puheenjohtaja, sekä Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n, Elinkeinoelämän Tutkimuslaitos ETLA:n ja Mannerheim-Säätiön hallitusten jäsen.

Ilves Toomas

Toomas Ilves

Toomas Hendrik Ilves työskentelee tällä hetkellä Stanfordin yliopiston vierailevana tutkijana. Hän oli Viron presidentti vuosina 2006-2016. Ilves on tunnettu digitalisaation edistäjä ja kansainvälisten turvallisuuskysymysten asiantuntija.

Lillrank Paul

Paul Lillrank

Hallituksen jäsen

Paul Lillrank on toiminut Teollisuustalouden, erityisesti laadunohjauksen ja palvelutuotannon professorina Teknillisessä korkeakoulussa (nyk. Aalto yliopisto) vuodesta 1994 alkaen. Lillrank on myös Liberan Perustili-raportin yksi kirjoittajista.

Pentti-von Walzel Kristina

Kristina Pentti-von Walzel

Hallituksen jäsen

Yrittäjä Kristina Pentti on toiminut Libera-säätiön toiminnanjohtajana vuosina 2013-2015. Ennen tätä hän on työskennellyt laajasti varainhankinnan parissa eri yleishyödyllisissä järjestöissä. Pentti istuu YIT Oyj:n sekä eri säätiöiden hallituksissa. Hän on koulutukseltaan KTM Hankenilta sekä VTM Helsingin yliopistosta.

Tikkanen Henrikki

Henrikki Tikkanen

Hallituksen jäsen

KTT Henrikki Tikkanen on liiketaloustieteen professori Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa (Helsingin kauppakorkeakoulussa professorina vuodesta 2004) ja Tukholman yliopiston kauppakorkeakoulussa vuodesta 2013. Aiemmin hän toimi professorina Teknillisen korkeakoulun tuotantotalouden osastolla (2001-2004) ja Oulun yliopistossa (1997-2001). Vierailevana professorina Tikkanen on toiminut Asian Institute of Technologyssä Bangkokissa 2013-2014 ja ESCP Europessa Pariisissa 2007-2008. Hänen asiantuntemuksen alueitaan ovat erityisesti strateginen johtaminen ja markkinointi sekä liiketoimintamallit ja toimialaevoluutio. Hän on toiminut jäsenenä lukuisten yritysten ja muiden organisaatioiden hallituksissa, neuvottelukunnissa ja muissa asiantuntijaelimissä 90-luvun puolestavälistä saakka. Tikkanen valittiin Liberan hallitukseen 2015.

Vuoria Matti

Matti Vuoria

Hallituksen jäsen

Varatuomari Matti Vuoria on Wihuri Oy:n hallituksen varapuheenjohtaja, Loudspring Oyj:n hallituksen puheenjohtaja ja yrittäjä. Hän on toiminut virkamiehenä, yritysjohtajana ja lukuisten pörssiyhtiöiden hallituksissa. Vuoria valittiin Liberan hallitukseen 2014.

Liberan verkosto

Berglund Tom

Tom Berglund

Tom Berglund on Hanken Svenska handelshögskolanin sovelletun mikrotaloustieteen ja yritysteorian professori. Berglund on Hankenin Corporate Governance –keskuksen johtaja.

Berner Anne

Anne Berner

Anne Berner on Vallila Interior Oy:n hallituksen puheenjohtaja. Berner on Suomalaisen Työn Liiton hallituksen puheenjohtaja ja Säätiö Uuden Lastensairaalan Tuki ja Uusi Lastensairaala Tukiyhdistys 2017 ry:n hallituksen puheenjohtaja. Hän on myös hallituksen jäsen Soprano Oyj:ssä ja Kährs PLC’ssä. Bernerillä on kauppatieteiden maisterin tutkinto Hankenista. Berner istui Liberan hallituksessa vuodesta 2012 vuoteen 2015, ja toimi säätiön puheenjohtajana vuosina 2013-2015.

Brunila Anne

Anne Brunila

Hanken Svenska handelshögskolanin Professor of Practice, KTT Anne Brunila on toiminut Fortum Oyj:n yhteiskuntasuhteista, kestävästä kehityksestä ja strategiasta vastaavana johtajana sekä konsernin johtoryhmän jäsenenä marraskuuhun 2012 asti. Brunila istui Liberan hallituksessa 2013-2014.

Evans Tim

Tim Evans

Tohtori Tim Evans on isobritannialaisen Cobden Centren toiminnanjohtaja. Hän on myös Economic Policy Centren (UK) ja Global Health Futures Ltd:n puheenjohtaja. Evans on Senior Fellow Lontoon Adam Smith Institutessa.

Harisalo Risto

Risto Harisalo

Risto Harisalo on Tampereen yliopiston hallintotieteen emeritusprofessori. Harisalo on johtava klassisen liberalismin asiantuntija Suomessa. Hän on kirjoittanut aiheesta useita teoksia, myös yhdessä Ensio Miettisen kanssa.

Mantere Saku

Saku Mantere

Saku Mantere on kanadalaisen McGill-yliopiston professori, ja on aikaisemmin toiminut Hanken Svenska handelshögskolanin johtamisen professorina ja johtamisen laitoksen esimiehenä. Mantere istui Liberan hallituksessa vuosina 2013-2014.

Paananen Jalo

Jalo Paananen

Jalo Paananen on toiminut yrittäjänä yli 45 vuoden ajan. Hänen tunnetuimpia yrityksiään ovat mm. Peikko Group Oy ja Eimo Oyj.  Paananen kirjoitti Gustav von Hertzenin ja Seppo Riskin kanssa Liberalle 2013 ilmestyneen Umpikujassa? – Aika on ajamassa ammattiyhdistysliikkeen ohitse -raportin.

Palmer Tom

Tom G. Palmer

Tohtori Tom Palmer on Atlas Economics Research Foundationin kansainvälisten ohjelmien johtaja. Hän on myös Senior Fellow ja hallituksen jäsen Cato Universityssä. Vuonna 2012 Libera julkaisi suomennoksen Palmerin toimittamasta The Morality of Capitalism -kirjasta nimikkeellä Kapitalismin moraali.

Pohjola Markku

Markku Pohjola

Markku Pohjola on hallitusammattilainen, joka on toiminut useissa rooleissa sekä yrityksissä, yhdistyksissä, hyväntekeväisyysjärjestöissä että kolmannen sektorin hallituksissa. Tällä hetkellä hän on mm. hallituksen puheenjohtaja Tieto Oyj:ssä. Aikaisemmin Pohjola on tehnyt pitkä uran liikepankkipuolella Nordeassa ja sen edeltäjissä 1970-luvun alusta lähtien.

Reed Lawrence

Lawrence W. Reed

Lawrence W. Reed on yhdysvaltalaisen Foundation for Economic Educationin toiminnnanjohtaja ja yhdysvaltalaisen Mackinac Center for Public Policyn entinen toiminnanjohtaja.

Riikkala Olli

Olli Riikkala

Olli Riikkala on hallituksen puheenjohtaja Helvar Merca Oy:ssä, Comptel Oyj:ssä ja Oriola-KD Oyj:ssä ja hallituksen varapuheenjohtaja Tieto Oyj:ssä. Hän on myös hallituksen jäsen Instrumentariumin tiedesäätiössä. Riikkala on toiminut Senior Advisor -roolissa GE Healthcare Information Technologies yrityksessä vuosina 2004-2006 ja EMEA-alueen toimitusjohtajana vuosina 2002-2004.

Sanandaji Nima

Nima Sanandaji

Nima Sanandaji on kurditaustainen ruotsalaistutkija, joka on julkaissut lukuisia kirjoja eri yhteiskunnallisista aiheista. Sanandaji on tunnettu kirjailija ja ja väittelijä niin kotimaassaan kuin kansainvälisesti. Sanandaji on polymeeritekniikan tohtori Tukholman Kungliga Tekniska högskolanista.

Virén Matti

Matti Virén

Matti Viren on taloustieteen professori Turun yliopistossa. Aiemmin hän toiminut tutkimusjohtajana Suomen Pankissa, tutkimusjohtajana VATT:ssa ja tutkijana Etlassa. Vuosina 2001-2003 hän toimi neuvonantajana (pre-accession advisor) Puolan valtionvarainministeriössä. Opintonsa hän suorittanut Helsingin ja Chicagon yliopistoissa. Hän on Suomalaisen tiedeakatamian jäsen.

Kansainväliset yhteistyökumppanit

page-modules.php