Ajankohtaista

Maailmanlaajuinen talouskriisi seurausta Yhdysvaltain hallituksen omistusasumista tukevasta politiikasta

 Libera Papers -analyysi valottaa Yhdysvaltojen asuntokuplan taustoja

Libera säätiön julkaisu Finanssikriisin sytyke – Miten oikeus omistusasumiseen romahdutti maailmantalouden selittää, kuinka kansainvälisen rahoitusjärjestelmän romahtaminen oli seurausta Yhdysvaltain hallituksen laajamittaisesta markkinoiden poliittisesta manipuloinnista.

Puolivaltiolliset yritykset, Fannie Mae ja Freddie Mac, ottivat riskejä, joita mikään yksityinen yritys ei olisi voinut ottaa ilman valtion poliittista tukea. Valtion toimien seurauksena massiivinen kiinteistökupla laukaisi kansainvälisen rahoituskriisin.

Yhdysvaltain hallinnon tavoitteena oli lisätä pienituloisten asunnonomistajien määrää ja lisätä heille myönnettävien lainojen osuutta. Käytännössä kenenkään lainahakemusta ei lopulta enää evätty. Noin 40 % puolivaltiollisten pankkien Fannie Maen ja Freddie Macin vuosina 2005–2007 ostamista asuntolainoista oli luokiteltu roskalainoiksi. Roskalainojen määrä Yhdysvalloissa nousi 8 prosentista 22 prosenttiin vain kolmessa vuodessa.

– Vuoden 2007 lopussa Fannie Maen ja Freddie Macin ottamien vastuiden ja asuntolainapohjaisten arvopapereiden yhteenlaskettu summa vastasi Yhdysvaltain valtionvelkaa, toteaa analyysin kirjoittaja Johan Norberg.

Suuret riskit yhdistyivät korkeisiin hintoihin, joita ajoi ylöspäin hallituksen interventiot. Kun asuntolainan saaminen oli aiempaa helpompaa, markkinoille tuli lisää ostajia, ja hinnat nousivat. Seurauksena tarvittiin uusia poliittisia interventioita, jotta asuntolainan saamisesta tulisi entistäkin helpompaa, mikä taas nosti hintoja entistä korkeammalle. Näin syntyi kupla, jonka puhkeaminen oli vain ajan kysymys.

Kirjoittaja Johan Norberg on ruotsalainen taloustieteilijä ja historioitsija. Norberg on yhdysvaltalaisen Cato Instituten vanhempi tutkija ja kansainvälisesti tunnustettu kirjailija. Hän on myös tuottanut useita dokumentteja.

Libera Papers on Libera säätiön analyysisarja, joka nostaa esiin ajankohtaisia yhteiskunnallisia aiheita ja käsittelee niitä kriittisesti. Finanssikriisin sytyke – Miten oikeus omistusasumiseen romahdutti maailmantalouden on sarjan ensimmäinen julkaisu. Julkaisu on ladattavissa ilmaiseksi osoitteesta: https://www.libera.fi/julkaisut/finanssikriisin-sytyke.

 

LISÄTIEDOT:

Petri Kajander

toiminnanjohtaja

Libera säätiö

petri.kajander@libera.fi

040 503 1994

Libera Paperin vapaakappalepyynnöt voi lähettää Merja Kuosmaselle, merja.kuosmanen@libera.fi.

 

Libera säätiö

Libera on itsenäinen, ei-poliittinen ja riippumattoman kotimainen ajatuspaja ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Libera tukee ja edistää yksilönvapautta, vapaita markkinoita, vapaata yrittäjyyttä ja vapaata yhteiskuntaa. Libera ei vastaanota julkista tukea tai rahoitusta. Libera on yleishyödyllinen toiminnallinen säätiö, joka on perustettu toukokuussa 2011.

www.libera.fi

http://www.facebook.com/liberasaatio

 

Muita julkaisuja

Kesäkuussa julkaistu Onni karkaa aina käsistä -raportti haastaa pohtimaan onnellisuutta, sen tavoittelua ja erityisesti toimintamalleja, joilla pyritään välttämään epäonnea ja maksimoimaan yhteiskunnallista onnellisuutta. Esiin nousee myös kysymys, voiko yhteiskuntasuunnittelua rakentaa onnellisuuden varaan.

Ajankohtaista

single.php