VIIKON VIERAS

Aleksi Bardy

Aleksi Bardy

Aleksi Bardy (s. 1970) on Aalto-yliopiston elokuva- ja televisiotuotannon professori, elokuvatuottaja ja -käsikirjoittaja. Bardy on Helsinki -filmi Oy:n perustaja ja osakas. Bardyn uusin työ on menestyselokuva Leijonasydän, jonka hän on käsikirjoittanut ja tuottanut. Aikaisemmin hänet tunnetaan mm. yhteistöistään Dome Karukosken kanssa (mm. Napapiirin sankarit) sekä esimerkiksi elokuvien Ganes, Käsky ja Hymypoika tuottajana tai elokuvien Häjyt ja Levottomat käsikirjoittajana. Bardy on Euroopan elokuva-akatemian jäsen ja yksi maamme kansainvälisesti aktiivisimpia elokuvatuottajia. Bardyn kansainvälinen kärkihanke on elämäkertaelokuva Tom of Finlandista, josta tulee Dome Karukosken debyytti englanninkielisille markkinoille.

Mikä on Suomen suurin haaste?

Vastaamisessa on vaikeinta se, että ei ole olemassa yhtä ”Suomea” jolla olisi samat ja yhteiset ongelmat (haasteita jaetaan oikeusistuimista). Yksi iso monia koskettava ongelma on se, että tätä maata ei poliittisesti johda mikään tai kukaan. Kaikkiin yhteiskunnallisiin ongelmiin on monta mahdollista ratkaisua, mutta ne edellyttäisivät kykyä ja halua muuttaa yhteiskuntaa perusteellisesti ja rohkeasti. Sanahelinästä ei ole apua, se vain hämärtää asioita. Suomessa ei ole yhtään yrittäjäpuoluetta, vain monta korporaatioiden juoksupoikaa; ei yhtään modernia vasemistopuoluetta, jolla olisi jarrun lisäksi myös kaasupoljin käytössään. Joten kun kukaan ei johda mihinkään suuntaan, päädymme ajelehtimaan ajan tuulten armoilla. Miten silloin voi ratkaista ongelmia?

Mikä on Suomen suurin mahdollisuus?

Suomalaiset ovat mahtava kansa! Terveitä, hyvin koulutettuja, mainettaan ennakkoluulottomampia ja innokkaita tekemään töitä mahdollisimman hyvin. Täällä on turvallinen toimintaympäristö ja fiksua jengiä tekemässä. Mitä vaikeampi on tehtävä, sitä paremmin suomalaiset sen hoitavat. Suomen suurin mahdollisuus on siis siinä, että kansa voi jatkossakin hyvin ja tuottaa hurjista voimavaroistaan jotain aivan uutta – selluloostasta kännyköihin ja nyt kännyköistä peleihin. Suomessa koko kansa on eliittiä ja siksi mahtimme tieteessä ja taiteessa sekä muilla vähäisemmillä inhimillisen toiminnan aloilla, kuten taloudessa, on merkittävästi isompi kuin osuutemme maailman väestöstä edellyttäisi.

Minkä yksittäisen asian muuttaisit heti?

Suomi on menestystarina, joka perustuu ilmaiseen koulutukseen, hyvään sosiaaliturvaan ja tasa-arvoiseen yhteiskuntaan – isoon, vahvaan ja hyvään valtioon. Tämä kaikki on uhattuna veropakolaisuuden tähden. Finanssisektorin harmaa talous on isompi ongelma kuin muu omaisuusrikollisuus yhteensä – todelliset vapaamatkustajat istuvat mustissa autoissa. Omistuksen kätkeminen verottajalta on varastamista. Menestyminen ja veron maksaminen siitä on ilo ja kansalaisvelvollisuus, jolla soisin kaikkien leuhkivan. Purkaisin hallintarekisterit ja muut verokarkureiden suojaksi rakennetut tai rakentuneet muurit, kieltäisin julkiset tilaukset veroparatiisiyhtiöistä ja antaisin näitä rikoksia tutkiville poliiseille tarpeeksi resursseja.

VIIKON VIERAS

Viikoittain vaihtuva vieras kertoo näkemyksensä Suomen tilasta ja tulevaisuudesta.

single.php