VIIKON VIERAS

Leena Mörttinen

Leena Mörttinen

Liberan viikon vieras Leena Mörttinen on Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n Kilpailukyky ja kasvu
-vastuualueen johtaja ja johtoryhmän jäsen. 
Mörttinen on väitellyt valtiotieteiden tohtoriksi Helsingin yliopistossa kansantaloustieteestä. Aikaisemmin hän on mm. vastannut Nordea Konsernissa Eurooppa -asioiden yksiköstä, toiminut vanhempana ekonomistina Euroopan Keskuspankissa Financial Stability and Supervision osastolla sekä neuvonantajana Suomen Pankissa Rahoitusmarkkina- ja tilasto-osastolla. 

Mikä on Suomen suurin haaste?

-Aikaisempien menestysten mahdollistamat jäykät rakenteet julkisella sektorilla ja yksipuolinen elinkeinorakenne. Integroituminen muuhun maailmaan on jäänyt muutaman ison yrityksen harteille.

Kun Suomessa puhutaan geopolitiikasta, investointien houkuttelusta, yhteistyöstä kehittyvien maiden kanssa tai ylipäätään kansainvälistymisestä, pöydän ympärillä on vain suomalaisia.

Mikä on Suomen suurin mahdollisuus?

-Olemme todella koulutettu ja osaava kansa, ja liikuttavan samanlaisia ajattelultamme niin hyvässä kuin pahassa.

Minkä yksittäisen asian muuttaisit heti?

-Lähtisin kääntämään kantosuhdetta, joka on tällä hetkellä noin 2:1 eli Suomessa on kaksi julkisen sektorin työntekijää tai turvaverkon varassa elävää per yksi yksityisen sektorin työntekijä. Poistaisin kuntaliitoksia seuraavan viiden vuoden irtisanomissuojan ja lähtisin parantamaan palvelutuotannon tuottavuutta toteuttamalla tosissani julkisten palveluiden tilaaja-tuottaja mallin, jotta yksityiset pääsisivät kilpailemaan julkisten palveluiden tarjonnasta tasavertaisesti.

VIIKON VIERAS

Viikoittain vaihtuva vieras kertoo näkemyksensä Suomen tilasta ja tulevaisuudesta.

Kommentoi

single.php