VIIKON VIERAS

Viikon vieras: Pekka Aakko

Viikon vieras: Pekka Aakko

Pekka Aakko on tunnettu Assembly -tapahtumien järjestäjänä sekä yrittäjänä. Assembly järjestettiin ensimmäisen kerran 90-luvun alussa ja tapahtumalla oli merkittävä vaikutus suomalaisen pelialan syntyyn. Ensimmäisen yrityksensä hän perusti 1994 ja viimeisin yritys Applifier Oy myytiin yhdysvaltoihin viime vuonna. Työ kuitenkin jatkuu ja Suomeen rakennetaan uutta pelialan osaamista isomman selkänojan turvin. Rakkaus demosceneen, peliteollisuuteen ja Assemblyyn roihuaa edelleen sydämessä.

Mikä on Suomen suurin haaste?

– Vanhat rakenteet, jotka eivät enää tänä päivänä ole kunnossa: julkinen sektori on kasvanut vaarallisen suureksi, huoltosuhde on kriittinen ja eletään vuositolkulla velaksi. Työn teettäminen Suomessa on monille yrityksille hankalaa, koska työmarkkinoilla ei ole pienempien yritysten tarvitsemaa joustoa. Työttömille on vaikea tarjota edes pieniä määriä töitä, koska moni ei niitä tukien menettämisen toivossa tee. Leikkauksia ei uskalleta tehdä siten, että yhteiskunnan kannalta toissijaisista kulueristä nipistetään (esim kehitysapu ja sen nykymalli). Täällä elettiin parikymmentä vuotta sitten ihan mukavasti ja ilman kurjuutta, mutta huomattavasti pienemmillä kuluilla. Pullataikinaan ei uskalleta oikeasti koskea.

– Yrityksillä ei ole hirveästi liikkumatilaa esim yleissitovuuden ja työehtosopimusten puristuksessa. AY-liikkeellä on paikkansa yhteiskunnassa, mutta sen pitäisi tulla ajatuksineen tälle vuosituhannelle eikä valtion tulisi tukea vanhoja rakenteita lakien voimalla. Yritysten ja työntekijöiden tulisi saada sopia asioistaan laajemmin. Sääntelyä tulee poistaa ja tehdä tilaa täten myös innovaatiolle.

Mikä on Suomen suurin mahdollisuus?

– Uudenlaista rohkeutta löytyy esimerkiksi startuppeja pyörittävistä nuorista yrittäjistä. Enää ei pelätä lähteä maailmalle eikä epäonnistuminen ole sosiaalinen itsemurha. Suomessa on loistava mahdollisuus kouluttautua ja täällä ymmärretään uudesta teknologiasta paljon – jos innovatiivisuutta ei kahlehdita, voidaan tehdä asioita, jotka muuttavat maailmaa. Tätä pitäisi tukea yhteiskunnan puolelta enemmän. Internet on tuonut maailman meidän viereemme emmekä ole enää kaukainen pohjolan maa, jossa osataan tehdä paperia.

Minkä yksittäisen asian muuttaisit heti?

– Tarvittavat rakennemuutokset ja leikkaukset tulisi tehdä mieluiten ”kerran se kirpasee” -periaatteella kuin henkitoreissaan nitkuttelemalla, liiallinen byrokratia ja holhoaminen pitäisi lopettaa samantein. Päättäjiltä toivon rohkeutta kokeilla uusia toimintamalleja, myös verotuksessa.

VIIKON VIERAS

Viikoittain vaihtuva vieras kertoo näkemyksensä Suomen tilasta ja tulevaisuudesta.

Kommentoi

Yksi kommentti artikkeliin Viikon vieras: Pekka Aakko

  1. Hessu sanoo:

    Olipas napakasti sanottu. Työllistämiseen pitäisi heti keksiä valtion puolesta toimia, miten antaa työttömille kannustavasti töitä ilman että tuet häviää. Suomi uppoaa, jollei pumpulimaisesta tukikulttuurista luovuta.

single.php