VIIKON VIERAS

Heikki Pursiainen

Heikki Pursiainen

Viikon vieras VTT Heikki Pursiainen (s. 1974) on ekonomisti, koulutukseltaan valtiotieteiden tohtori, ja on työskennellyt  vuodesta 2011 Valtion taloudellisessa tutkimuskeskuksessa VATT:issa, jossa on toiminut julkisten palvelujen ja kilpailututkimuksen parissa erikoistutkijana. Ennen tätä Heikki on toiminut erikoistutkijana Turun yliopiston Julkisen valinnan teorian huippuyksikössä sekä Kilpailuvirastossa. Lisäksi Heikki on ollut vuodesta 2007 osakkaana Sigma-Hat Economics -nimisessä taloustieteellistä konsultointia harjoittavassa yrityksessä.

Heikki opettaa myös Helsingin yliopistolla ja on yksi suositun Asiaton lehdistökatsastaja –blogin kirjoittajista.

Mikä on Suomen suurin haaste?

– Yksi haaste on huonosti toimiva päätöksenteko. Tämä näkyy esimerkiksi julkisen sektorin tehtäviä koskevissa päätöksissä. Järkevä säästöpolitiikka perustuu asioiden laittamiseen tärkeysjärjestykseen. Kun pitää säästää, lopetetaan kokonaan kaikkein vähiten hyödylliset / tärkeät toiminnot. Erityisesti tietysti lopetetaan toiminta, josta on pelkkää haittaa (yritystuet, maataloustuet, raskas kaavoitus). Tulonsiirtojen kohdalla säästetään ensin niistä, jotka kohdistuvat hyvin toimeentuleville väestöryhmille (ilmainen yliopistokoulutus, perhetuet). Yksikään julkisesti esitetty leikkauslista ei näytä perustuvan tällaiseen tärkeysjärjestykseen, vaan tarkoitus on säästää sieltä täältä.

Mikä on Suomen suurin mahdollisuus?

– Suomi on rikas ja vakaa yhteiskunta. Kaikkea ei tarvitse aloittaa alusta, riittää että dynaamisuutta lisätään ja keskitettyä päätöksentekoa vähennetään.

Minkä yksittäisen asian muuttaisit heti?

– Vähentäisin työmarkkinajärjestöjen vaikutusvaltaa päätöksenteossa, nopeuttaisin kaavoitusta kasvukaupungeissa.

VIIKON VIERAS

Viikoittain vaihtuva vieras kertoo näkemyksensä Suomen tilasta ja tulevaisuudesta.

Kommentoi

single.php