VIIKON VIERAS

Oskari Nokso-Koivisto

Oskari Nokso-Koivisto

Liberan viikon vieras Oskari Nokso-Koivisto on Sibelius-Akatemiasta valmistunut maisteri ja laulutaiteilija, joka työskentelee Suomen energiapolitiikan uudistamiseksi. Tätä kirjoittaessa Oskari on juuri ollut hallitusneuvotteluissa ”Puhtaat ratkaisut ja biotalous” -ryhmän kuultavana ainoana ei-virkamiehenä.

Mikä on Suomen suurin haaste?

– Suomen suurin haaste ovat koulutusjärjestelmän ylirationalisoimat ihmiset, jotka eivät osaa kohdata mysteeriä. Osa maailman ilmiöistä ja ongelmista on toki mielekkäästi selitettävissä ja ratkaistavissa rationaalisin menetelmin. Jos esimerkiksi haluan rakentaa talon, on varsin mielekästä suhtautua esiin nouseviin kysymyksiin viileällä järjellä. Mutta mitä tehdä, kun eteen tulee kuolema tai sen lähestyminen – rakkaus tai viiltävää ero? Mysteerin kohtaamisen ongelma ei näy ainoastaan yksittäisten ihmisten elämässä. Se tulee myös yhteiskunnalle todella kalliiksi. Arvioiden mukaan jopa puolet terveydenhuollon kustannuksista käytetään viimeisen elinvuoden aikana. Kuinka suuri osa tästä rahasta hukataan sen vuoksi, että kuolemaa ei ymmärretä ja hyväksytä?

Mikä on Suomen suurin mahdollisuus?

– Innokkaat ihmiset. Olen viimeisten vuosien aikana työskennellyt pääasiassa innokkaiden ihmisten kanssa. Omasta ja muiden innokkuudesta kumpuava voima on valtava. Keskittymällä innostuksen ruokkimiseen voidaan päästä mihin vain.

Minkä yksittäisen asian muuttaisit heti?

– Suomi on jämähtänyt tietyillä toimialoilla yksittäisten eturyhmien pinteeseen. On ollut hienoa huomata kuinka Sipilä hallitusneuvottelijoineen on järjestelmällisesti jättänyt eturyhmien lobbarit pois neuvotteluista. Toivoisin tämän muutoksen, jossa demokraattisesti valitut poliitikot seisovat omilla jaloillaan nojaten päätöksissään riippumattomien asiantuntijoiden, ei etujärjestöjen, tuottamaan tietoon muuttuvan pysyvämmäksi toimintatavaksi.

VIIKON VIERAS

Viikoittain vaihtuva vieras kertoo näkemyksensä Suomen tilasta ja tulevaisuudesta.

Kommentoi

single.php