Blogit

Pitäisikö palkkoja alentaa vai ei? Vaarin housut.

Pitäisikö palkkoja alentaa vai ei? Vaarin housut.

Julkisuudessa keskustellaan nyt jatkuvasti siitä, pitäisikö palkkoja alentaa tai työaikaa pidentää. Viimeisin väittely liittyy EK:n Jyri Häkämiehen näkemykseen siitä, että sunnuntain tuplapalkka pitäisi poistaa. SAK ehti luonnollisesti jo tuomita aloitteen .

Pitäisikö palkkoja sitten alentaa, työaikaa pidentää tai sunnuntain tuplapalkkaus poistaa? Vastaus on että en tiedä, eikä tiedä kukaan muukaan. Työntekijän palkka on hänen tekemänsä työn hinta. Siksi se, pitäisikö palkkoja alentaa, ei ole edes oikea kysymys. Oikea kysymys on, että mitä pitäisi tehdä Vantaalla asuvan siivooja Liisa Hirvosen palkalle tai työajalle. Tai Lapualla asuvan sähkölaitoksessa työskentelevän insinööri Jouni Lappalaisen sunnuntailisälle. Samat kysymykset pitää esittää kaikkien lähes kolmen miljoonan työvoimaan kuuluvan suomalaisen työntekijän kohdalla erikseen.

On ilmeistä, että vastauksia näihin miljooniin kysymyksiin ei voi tietää kukaan. Vastaukset riippuvat kunkin työntekijän, työnantajan ja paikkakunnan ominaisuuksista ja olosuhteista. Joidenkin työaika voi olla liian lyhyt, toisten liian pitkä. Toisten palkka on liian alhainen, toisten liian korkea. On jokseenkin uskomaton osoitus suomalaisesta korporatismista, että keskustelua edes käydään näin keskusjärjestötasolla.

Jos kysymys olisi mistä tahansa muusta hinnasta, kaikki pyörittelisivät silmiään. Jos joku ehdottaisi, että kaikkien elintarvikkeiden tai asuntojen hintoja pitäisi laskea tai nostaa koko maassa täsmälleen samassa suhteessa, tätä pidettäisiin vähintäänkin erikoisena. Ehdotusta siitä, että kaikkien elintarvikkeiden valmistus- ja myyntimääriä pitäisi lisätä samalla prosentilla maanlaajuisesti pidettäisiin täysin hulluna. Ajatus siitä, että Ranualla myytävien maksalaatikkojen määrää pitäisi lisätä täsmälleen samassa suhteessa kuin Heinolassa olisi kaikkien mielestä älytön.

Tietysti pitää myydä niitä elintarvikkeita, joita ihmiset haluavat kussakin paikassa ostaa. Hintojen pitää heijastaa kustannuksia ja ostohalukkuutta. Jos Heinolassa halutaan enemmän maksalaatikkoa, Heinolassa täytyy myydä enemmän maksalaatikkoa. Toisin sanoen, elintarvikkeiden hintojen ja tuotantomäärien pitää määräytyä markkinoilla, ei keskusjärjestöjen ja hallituksen kabineteissa.

Joku kenties väittäisi, että elintarvikkeiden hinnoista ja määristä pitää sopia, koska muuten huono-osaiset kärsivät. Vastaus olisi, että tulonjako pitää hoitaa tulonsiirtojen, julkisten palvelujen ja verotuksen kautta, ei estämällä elintarvikemarkkinoiden toiminta.

Itse asiassa jos Kaupan liitto ja elintarviketeollisuus ehdottaisivat, että sovitaan yhdessä hinnoista ja määristä, tätä ei pidettäisi pelkästään hullutteluna, vaan kilpailuviranomaiset puuttuisivat välittömästi asiaan. KKV:n nälkäiset tutkijat tekisivät ratsioita aamunkoitteessa. Seuraamusmaksuja ja vahingonkorvausvaatimuksia satelisi. Kaikki ymmärtäisivät, miten vahingollista tällainen sopiminen yhteiskunnan hyvinvoinnille on.

Toisin on työmarkkinoilla.

”Oikean” palkkatason sijasta keskustelun pitäisikin kohdistua siihen, miten tuhoisaa ja älytöntä on sopia palkoista keskitetysti. Jään jännityksellä odottamaan tätä keskustelua.

Blogit

Liberan blogiin kirjoittavat eri alojen asiantuntijat tai muuten vain mielenkiintoiset henkilöt. Blogit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä, eivätkä välttämättä edusta Liberan virallista kantaa.

Kommentoi

8 kommenttia artikkeliin Pitäisikö palkkoja alentaa vai ei? Vaarin housut.

 1. Pekka Juurela sanoo:

  Olipa epäälyllinen kirjoitus. Palkoista, työajoista ja työehdoista sovitaan ja on sovittu yleisten korotusten ulkopuolla liitto ja alakohtaisesti. Siksipä lentäjän palkka on 20 000€ ja siivoojan 1500€. Yleiskorotuksilla on korjattu palkkojen ostovoimaa inflaation seurauksena.

  1. Maisteri sanoo:

   Ei joka siivoojan palkka ole samanarvoinen joka firmassa, ja joillekin sopivat toisenlaiset työajat. Opiskelija haluaa töihin iltaisin ja sunnuntaisin, perheenäiti ei. Päättäköön jokainen itse.

   1. Maisteri sanoo:

    Ei joka siivoojan työpanos …

 2. Esko haukkala sanoo:

  Sak on 60 vuotta jäljessä nykyajasta. vain hyvää työntekijää
  Voi jatkossa työllistää pitemmällä
  Työajalla

 3. Tuomo Suhonen sanoo:

  Hyvä kirjoitus, Heikki. Keskitettyjen palkkaneuvottelujen vahva kannatus luultavasti kumpuaa pitkälti hieman vanhakantaisesta ajatuksesta, jonka mukaan ilman niitä työnantajat voivat potkuilla uhkailemalla silmittömästi riistää työntekijöitään. Huoli on varmasti aiheellinen köyhissä ja/tai vailla kehittynyttä sosiaaliturvajärjestelmää olevissa yhteiskunnissa, joissa työttömäksi jääminen tietää välitöntä nälkäkuolemaa tms., mutta ehkä meillä Suomessa luottoa työntekijöiden omaan neuvotteluvoimaan voisi löytyä enemmänkin. Tai ainakin järjestelmää voisi kehittää siihen suuntaan esim. perustulon lanseeraamisen kautta.

 4. Vesa sanoo:

  Vasemmisto maalaa mielellään yrittäjistä ja yritysjohtajista kuvaa ylimielisinä tärkeilijöinä. Minun on vaikeaa kuvitella törkeämpää ylimielisyyttä kuin olettaa, ettei valtaosa työntekijöistä tietäisi omia tarpeitaan paremmin kuin muutama sikarikas Hakaniemessä.

  Ihmisten elämäntilanteet voivat vaatia hyvin erilaisia päätösiä, eikä niitä voida ikinä linjata koko alaa koskeviin työehtosopimuksiin. Ajatellaan vaikkapa 58-vuotiasta Pirkkoa, joka asuu miehensä kanssa velattomassa talossa paikkakunnalla, jonka suuri tehdas on suljettu. Asuntojen myymisestä on tullut mahdotonta, joten Pirkko ja Seppo eivät saisi talostaan paria kymppitonnia enempää. Onko Pirkon järkevämpää siivota pienyrityksessä 2 vajaata päivää viikossa 550e/kk tuloilla, vai muuttaa 300km päähän vuokra-asuntoon saadakseen täysipäiväisen työn? Entä jos lapsenlapset asuvat nykyisellä asuinpaikalla ja lapset tarvitsevat viikonloppuisin hoitoapua päästäkseen omaan työhönsä? Kukahan tämän tietäisi, no niinpä: Pirkko tietysti.

  Toki Pirkko voi perustaa yrityksen, täytellä tusinan kaavakkeita, maksaa kaikenlaisia byrokratiamaksuja ja myydä siivouspalveluitaan haluamillaan ehdoilla, mutta eiköhän yritystoiminnan haastavuus ole tullut aika selväksi viimeaikaisista uutisista ja keskusteluista. Se ei todellakaan ole kaikille. Ja helposti siinä menettää sosiaaliturvansakin.

 5. Pasi Pulkkinen sanoo:

  Todella ajankohtainen kirjoitus liberaan 😐 Hallituksen lamassa povaamaa työntarjonnan lisäystä, ja nyt päälle vielä keskitetyistä palkkaratkaisuista luopuminen. Uusliberaalin kapitalistin unelma.

Tietoa kirjoittajasta

Pursiainen Heikki

Heikki Pursiainen

Hallituksen jäsen

Heikki Pursiainen on ekonomisti, valtiotieteiden tohtori ja palkittu kirjailija. Hän on tehnyt merkittävän uran tutkijana, ajatuspajahenkilönä, mediayrittäjä- journalistina, ja toimii nyt Helsingin kaupungin kaupunkitietopalveluiden päällikkönä. Pursiaisen väitöskirja käsitteli taloustieteen matemaattisia menetelmiä virallisten tilastojen laadinnassa.

single.php