VIIKON VIERAS

Arno Kotro

Arno Kotro

Viikon vieras Arno Kotro on opettaja, kirjailija ja kolumnisti

Mikä on Suomen suurin haaste?

– Sanojen ”haaste” ja ”haastava” käytöstä pitäisi ruveta jakamaan rikesakkoja. Mutta kyllä meillä sellainen ongelma on, että valtiontalous on jatkuvasti punaisella. Se ei pitkään vetele, että pitää ottaa syömävelkaa 5-6 miljardia euroa vuodessa.

Nyt korot ovat matalat, mutta entäpä sitten kun velkaa on vielä enemmän ja valtionlainojen korot alkavat nousta? Pelkkiin korkoihin valuu budjetista iso potti, joka on poissa muusta, kuten sosiaalimenoista. Onkin vähän vaikea ymmärtää vasemmiston huoletonta asennetta velkaantumiseen.

Iso ja kinkkinen tehtävä on siis edessä. Julkinen talous pitää vääntää tasapainoon, mutta niin, ettei Suomesta tule luokkayhteiskuntaa. Hyvinvointivaltio pitää pelastaa, eikä vähäosaisten asemaa saa kurjistaa.

Mikä on Suomen suurin mahdollisuus?

– Öljyä meillä ei ole, maakaasua meille ei tule, olkaamme siis osaamisyhteiskunta. Suomen mahdollisuus on osaavissa ihmisissä. Laadukkaasta koulutuksesta on pidettävä huolta – vieläpä maksuttomasta, jotta saadaan kansan koko potentiaali käyttöön. Pienellä maalla ei ole muuhun varaa.

Minkä yksittäisen asian muuttaisit heti?

– Poistaisin asevelvollisuuden. Se on räikein yksilönvapauden loukkaus tässä maassa. Asevelvollisuus onkin lakkautettu käytännössä kaikkialla muualla Euroopassa. On absurdia, että vielä 2000-luvulla Suomessa on ihmisiä vankilassa sukupuolensa vuoksi (totaalikieltäytyjät).

Asevelvollisuuden poistamisesta hyötyisivät kaikki. Nuori itse, koska armeijaan motivoitumattomien ei tarvitsisi tuhlata aikaa armeijassa tai siviilipalveluksessa. Puolustusvoimat, koska se ei tarvitse riveihinsä koko miesikäluokkaa. Kansantalous, koska ihmiset pääsisivät nopeammin kiinni työhön ja opiskeluun. Pieni askel talouden tasapainottamiseksi tämäkin. Ja kun palvelus olisi vapaaehtoinen, riviin saataisiin motivoitunut joukko. Pakolla ei tule kuin kusipäisiä kakaroita.

VIIKON VIERAS

Viikoittain vaihtuva vieras kertoo näkemyksensä Suomen tilasta ja tulevaisuudesta.

Kommentoi

Yksi kommentti artikkeliin Arno Kotro

  1. Ulf Fallenius sanoo:

    Ainut joka voisi lisätä työpaikkoja on palvelualat mutta mitä tekee valtio lisää veroja Alv muodossa ja estää työnantajavastuuseen vedoten uusia yrittäjiä tulemaan alalle kuin työpaikasta ei aina voi tulla yrittämistä veronlainsäädännön tulkinnanvararaisuuden takia.Tämä Suomen menestyminen ei ole enää vaan koulutuksen varassa vaan ongelmat on yrittämisen estäminen monimutkaisilla tulkkinoilla missä verottaja laatii Ay liikkeen säännöin ehdot kuka saa tehdä mitäkin ja miten.

single.php