VIIKON VIERAS

Puolueet eivät ole itseisarvo

Puolueet eivät ole itseisarvo

Mihin poliittisia puolueita mielestäsi tarvitaan?

– Puolueet eivät ole mikään itseisarvo, mutta tämänhetkinen poliittinen järjestelmä on rakennettu niiden varaan. Puolueet ovat siis välttämätön paha, jonka edustuksellinen demokratia vaatii. Toivottavasti tulevaisuudessa puolueet ja poliitikot tekisivät itsensä mahdollisimman turhiksi, jotta ihmiset saisivat enemmän vapautta päättää omista asioistaan.

Mitkä ovat pienpuolueen mahdollisuudet vaikuttaa kansalliseen päätöksentekoon?

– Suomessa uuden puolueen nouseminen päättäville paikoille on varsin harvinaista, mutta ei kuitenkaan mahdotonta, kuten olemme mm. perussuomalaisten ja vihreiden kehityksestä huomanneet. Pienpuolueen rooli on myös nostaa esiin sellaisia asioita, joiden huomioimiseen vanhat puolueet ovat liian jäykkiä. Jo pelkällä metelin pitämisellä voi olla vaikutusta valtapoliitikkojen ajatuksiin ja puolue on yksi mahdollinen väylä kanavoida samansuuntaisia ajatuksia eteenpäin.

Minkä asian muuttaisit heti?

– Tärkein yksittäinen asia, jonka muuttaisin, olisi palaaminen parlamentaariseen päätöksentekoon, eli edunvalvontajärjestöjen palauttaminen asiantuntijarooliin lainsäätäjän paikalta. Tällä hetkellä työmarkkinajärjestöt tosiasiallisesti päättävät esimerkiksi eläkkeistä, veroluontoisista sosiaaliturvamaksuista sekä myös kolmikannan ulkopuolisten työntekijöiden työehdoista, mikä on epädemokraattista ja täysin kestämätöntä, kuten olemme mm. kiky-neuvotteluissa nähneet. Tämä ei vaatisi edes lakimuutosta, vaan ainoastaan suoraselkäisiä kansanedustajia.

VIIKON VIERAS

Viikoittain vaihtuva vieras kertoo näkemyksensä Suomen tilasta ja tulevaisuudesta.

Kommentoi

4 kommenttia artikkeliin Puolueet eivät ole itseisarvo

 1. Ulf Fallenius sanoo:

  Kaksipuoluejärjestelmä riittäisi ja kansanedustaja voisi vähentää 50.

  1. Axel Oikari sanoo:

   Kommenttisi ajatus voi olla järkevä tai ei. Sitä emme valitettavsti saa tietää jos et perustele ajatustasi paremmin meille tietämättömille.

 2. Rauli Mickelsson sanoo:

  Ihan naiivi ja asiantuntematon mielipide. Tutustu asioihin. Ota sen jälkeen kantaa!

 3. hakki47 sanoo:

  Ei suoraselkäisillä kansanedustajilla ole merkitystä, kun porukka päättää. Porukka osaa korkeintaan tehdä keskinkertaisia tai laumahengen mukaisia päätöksiä, Niin kauan kun puolueet/eduskuntaryhmät saavat sanktioda ja rangaista enemmistöpäätöksestä poikkeavia kansanedustajia on turhaa toivoa kansanedustajilta suoraselkäisyyttä. Uutta kautta ei pääsääntöisesti synny. Tarvittaisi jotain muuta.

  http://eaglesflysingly.blogspot.com.es/2009/06/lapinakyva-puolue-ja-vaalirahoitus.html

Tietoa kirjoittajasta

Juhani Kähärä

Juhani Kähärä on espoolainen diplomi-insinööri ja kaupunginvaltuutettu. Hän on työskennellyt Aalto-yliopistossa bioinformatiikan tutkijana ja toimii nykyään data-analyytikkona terveysteknologia-alalla.

single.php