Blogit

Suomen trumpilainen vasemmisto

Suomen trumpilainen vasemmisto

Tuomas Enbuske julkaisi eilen kirjoittamansa Ajatusten alennusmyynti-pamfletin päivitetyn version. Pamfletissa Enbuske teilaa talouteen liittyviä vääriä väittämiä, joita toistuvasti esiintyy poliittisessa keskustelussa. Yhtenä näistä heitoista on “maahanmuuttajat vievät meidän työpaikat”.

Tavastialla järjestettyyn julkaisutilaisuuteen oli kutsuttu Enbusken vastaväittäjäksi vasemmistolaiseksi itseään kutsuva rappari Karri “Paleface” Miettinen. Enbuske oli ottanut pamfletissaan tarkasteluun Palefacen Helsinki-Shangri-La kappaleen sanoitukset.

Kun hyvinvointivaltiota Helsingissä luodaan
Julkisivuduunarit ne Tallinnasta tuodaan
Hurahuh-hah-hei, mistä halvimmalla saadaan
Sillä niin me tehdään Helsingistä Shangri-La

Kappaleessa työperäistä maahanmuuttoa ei kuvata lähtökohtaisesti positiivisena ilmiönä, vaan tallinnalaiset työmiehet ovat yksi ilmiö ylivelkaantumisen, leipäjonojen, kodittomuuden ja päihdeongelmien joukossa.

Onko Palefacen mielestä ylipäänsä huono asia, että Suomeen saapuu tallinalaisia työntekijöitä vai voisiko ongelma olla, että heitä mahdollisesti riistetään Suomessa maksamalla liian pientä palkkaa? Joka tapauksessa Suomessa maksettava palkka on niin hyvää, että sen perässä kannattaa vaihtaa maata.

Jos taas kyse on siitä että heidän ei ylipäätänsä pitäisi tulla Suomeen, kyse on paljon ikävämmästä nostosta. Silloin se ei poikkea juuri ollenkaan Trumpin suunnitelmasta rakentaa muuri Meksikon rajalle tai asettaa tuontitulleja.

Työperäinen maahanmuutto jakaa suomalaista vasemmistoa. Paleface näyttää edustavan usein myös ay-liikkeessä esiintyvää trumpilaista vasemmistoa, jonka solidaarisuus ei ulotu edes virolaisiin työntekijöihin. Toista reunaa edustaa taas vasemmistoliiton Anna Kontula, joka kannattaa työperäisen maahanmuuton tarveharkinnan poistamista.

Eilisessä julkistustilaisuudessa Enbuske pääsi palaamaan kappaleen sanoituksiin. Kysyttäessä onko hyvä asia, että Suomeen tulee tallinalaisia julkisivuduunareita, Paleface ohitti kysymyksen ilmoittaen olevansa “suomalaisen työn puolustaja”. Palefacella on selvästi hankaluuksia myöntää virolaisille samoja oikeuksia, joita hän itse pitää itsestäänselvyyksinä. Pari vuotta vanhassa haastattelussa Paleface totesi “Jos olisin tuntenut tarvetta muuttaa ulkomaille, olisin jo Tallinnassa.”

Blogit

Liberan blogiin kirjoittavat eri alojen asiantuntijat tai muuten vain mielenkiintoiset henkilöt. Blogit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä, eivätkä välttämättä edusta Liberan virallista kantaa.

Kommentoi

6 kommenttia artikkeliin Suomen trumpilainen vasemmisto

 1. Ulf Fallenius sanoo:

  Syy työperäiseen maahaanmuuttoon on selvä suomalainen kuin ei tee paskatöitä varsinkaan huonolla palkalla vaan menee mieluimmin kortistoon nauttimaan meidän maailman parhaasta sosiaaliturvasta. Jos ei tuettaisi juuri ketään opiskelijoista alkaen niin me tehtäisiin itse nämä paska hommat mutta nykyisessä tuki maailmassa emme tee.Ongelma tästä kaikesta on se että meillä on liikaa tyhjäntoimittajia kuin ei viitsi eikä tarvitse tehdä mitään jos ei halua, vaan jouduttaan ottaa lisää porukkaa maahan jotta 500000 voisi tehdä sitä mitä haluaa elikkä lomailla yhteiskunnan rahoilla.

  1. Pertti Karvinen sanoo:

   Kokoomuslaista populismia, tunteilevaa ja tyhjää syyttelevää jurnutusta parhaimmillaan. ”Suomalaiset eivät tee näitä töitä” on suomeksi yritys maksaa surkeata palkkaa tärkeästä työstä eli käytetään sitten vasemmistolaisten suvaitsevaisuutta hyväksi ja yritetään saada orjia/mamuja tekemään hommat – rasismia pahimmillaan. Lisäksi talous romahtaa ilman 300 000 työtöntä (rakenteellinen työttömyys ja siis sosiaaliturva kuuluu kapitalismiin, ks. vaikka perusteos Wealth of the nations). ”jouduttaan ottaa lisää porukkaa maahan jotta 500000 voisi tehdä sitä mitä haluaa” – populistisen itkusi ydintä – emme ”joudu” ottamaan mitään vaan asioista keskustellaan. Lisää liksaa vaikkapa naisten alojen tärkeän-likaisiin pyllynpyyhkimishommiin niin johan tekijöitä löytyy. Blogin kirjoittaja itse vaikuttaa kokoomus-soluttautujalta muka vasemmistolaisessa puolueessa eli vihreissä – näkeehän sen tuosta ylimielisestä stadi-ilmeestä jo. Viittaanpa lopuksi filosofi zizekiin, joka tasaisesti ärsyttää vasemmistoa, oikeistoa ja keskustaa. Hän sanoo, rikkoen erästä tabua muka suvaitsevaisuudesta, jota oikeisto siis käyttää hyväksi: ”Oman kulttuurin puolustaminen ei voi olla rasismia.”

 2. Puhutaan taloudesta sanoo:

  Burn. Tai sitten ei.
  Paleface ei edusta Vasemmistoa Suomessa.
  Tuomas Enbuske on pelkuri sillä ei uskaltanut kutsua ketään vasemmiston edustajaa paikalle puhumaan noista teemoista…Varmaan juuri tästä syystä, ettei esim. Anna Kontula, Hanna Sarkkisen tai Li Andersson pistäisi hänelle jauhot kurkkuun ja jotta Kiesiläinen voisi kirjoittaa turhia näsäilytekstejä.
  Ottakaa yhteyttä Liberasta ja puhutaan kun olette oikeasti valmiita väittelemään taloudesta! Eikä vaan pätemään ja runkkailemaan toisianne. 🙂

 3. Tomi Peltonen sanoo:

  Aika omituista että Libera päättää Miettisen olevan jotain mieltä ja rakentaa siihen ympärille sitten kauhistelua ja kritisointia. Kuulostaa ihan aloittelijan argumentointivirheeltä.

  Miettinen on aatemaailmaltaan ehkä vasemmistolainen, mutta, kuten aiemminkin sanottu, ei edusta mitenkään erityisesti vasemmistolaisuutta Suomessa ja Miettisen pohjalta on älytöntä lähteä rakentamaan yleistyksiä suomalaisesta vasemmistolaisuudesta.

  Miettinen ei myöskään missään vaiheessa laukonut sellaisia kommentteja joita hänen vihjataan, sekä otsikossa että tekstissä, sanoneen. Miettinen lausunnoissaan puolustaa suomalaista työtä ja siitä voisi, yhtä hyvin kuin nyt esitetyn ”tulkinnan”, johtaa että hän vastustaa virolaisten työntekijöiden hyväksikäyttöä suomalaisten työntekijöiden palkkatason polkemisessa. Tätä tulkintaa itseasiassa Miettisen teksti tukee muuten huomattavasti enemmän:

  ”Mistä halvimmalla saadaan”

  Tämä ”analyysi” jättää paljon toivomisen varaa Liberalle. Tulee ikävä Pursiaisen aikaa, jolloin tulkintoja ei sentään vedetty ihan hatusta, vaikka usein ne olivatkin vahvasti ideologisesti värittyneitä

 4. Risukimppu sanoo:

  Hold yor horses now. En ole Paleface-fani, enkä ylipäätään hänen edustamansa musiikki-tyylilajin kuluttaja, mutta Helsinki Shangri La kappaleen kohta jossa mainitaan ulkolainen työvoima (siinä tapauksessa virolainen) voidaan tulkita monella tavalla. Vastuu on kuulijalla.
  Itse lähtisin siitä liikkeelle, että Palefacen näkemyksessä kaikki häviävät, sekä suomalainen, että virolainen. Suomalainen duunari tulee ”tuontiduunarin” ohittamaksi, ja taas tuontiduunari saa tyytyä pähkinäpalkkaan suomalaisen saaman palkan sun muiden etujen sijaa.
  Siitähän on ollut kaikessa kysymys jo pitkän aikaa, menojen minimoinnissa ja tuottojen maksimoinnissa.
  Entisaikoina suuret teollisuusyritykset ulkomailla ja Suomessakin pitivät kunnia-asiana olla paitsi menestyvä firma, myös yhteiskunnan vankka tukipilari. Henry Ford ei ollut rahanahne riistäjä, vaan ”all red white and blue” Ford oli amerikkalaisen unelman ikoni, joka loi amerikkalaisia työpaikkoja, kukoistusta ja hyvinvointia. Ford maksoi mukisematta veroja joilla rakennettiin infrastruktuuria.
  Nyt jättimäiset monikansalliset yritykset tekevät mitä tahansa välttääkseen kaiken mahdollisen yhteiskunnallisen vastuun. Niiden agendalle mahtuu ainoastaan yksi tarkoitus, voittojen nopea kasvattaminen. Ensin on haettu mahdollisimman halpoja työvoima-kustannuksia, ja seuraavaksi sovelletaan keinoälyä ja robotteja.

 5. klaus kultti sanoo:

  Paleface on räppäri ja englantilaisen filologian opiskelija. Hänellä on varmaan paljon sanottavaa ja hän on varmaan paljon jo sanonut; olisin aivan häpnaadilla lyöty, jos hänen sanomisistaan, kuten melkein kenen tahansa, ei löytyisi pöyristyttäviä ristiriitaisuuksia. Epäselväksi jää, mitä tältä pohjalta voidaan päätellä Suomen vasemmistosta ja sen politiikasta. Paleface sen sijaan näyttää kuuluvan ns. nationalistiseen vasemmistoon.

Tietoa kirjoittajasta

Kiesiläinen Mikko

Mikko Kiesiläinen

Mikko Kiesiläinen is an economist at EK – Confederation of Finnish Industries. He has previously worked as the Director of HYY Group and as a consultant for McKinsey. He has a Master's degree from the London School of Economics, and a Bachelor's degree from the University of York. Mikko was the CEO of Libera Foundation in 2018-2019.

single.php