Blogit

Valtio tukee hevostaloutta 40 miljoonalla eurolla vuodessa ja ministeri Jari Leppä vaatii lisää

Valtio tukee hevostaloutta 40 miljoonalla eurolla vuodessa ja ministeri Jari Leppä vaatii lisää

Valtion kassasta jaetaan joka vuosi noin 40 miljoonaa euroa hevoskasvatuksen ja hevosurheilun edistämiseen. Kun lukee uutisia vanhusten hoidon huonosta tilasta, on helppo kuvitella tuolle rahalle fiksumpiakin käyttökohteita. Siitä huolimatta keskustalainen maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä vaati viikonloppuna enemmän rahaa kuninkuusravien palkintoihin ja suomenhevosen kasvatustukeen.

Tämän erikoisen rahoituskohteen tausta liittyy Veikkaukseen ja ravivedonlyöntiin. Vuoteen 2017 asti Suomessa toimi kolme yhtiötä, joilla oli laillinen oikeus järjestää rahapelejä: Suomen valtion omistamat Veikkaus ja Raha-­automaattiyhdistys (RAY), sekä hevosurheilun keskusjärjestön Suomen Hippos ry:n omistama Fintoto.

Toisin kuin valtion omistamat rahapeliyhtiöt, Fintoto ei tulouttanut suurinta osaa tuotoistaan tieteen, taiteen ja sosiaali- ja terveysjärjestöjen tukemiseen vaan tuloutti lähes kaikki voitot ravitoiminnan ja hevostalouden edistämiseen. Toimialajärjestölle myönnetty erityisoikeus raveihin liittyvien rahapelien järjestämiseen oli valtion myöntämä monopoli ja aivan selvää julkista tukea.

Hippos itse saa valita miten rahat jaetaan 

EU-lainsäädäntö edellyttää, että mikäli jäsenmaa haluaa kieltää vapaan kilpailun rahapelimarkkinoilla, rahapelit tulee järjestää valtion monopolin kautta. Tämä tarkoittaa, että Hippos ry:n kaltainen kaikista muista rahapeleistä poikkeava etuoikeus rahoittaa ravitoimintaa rahapelituotoilla ei ollut EU-lain mukainen.

Tämän takia Fintoto, RAY ja Veikkaus fuusioitiin uudeksi Veikkaukseksi. Hippos ry:n poikkeava etuoikeus kuitenkin säilytettiin. Fuusion yhteydessä Hippokselle annettiin oikeus päättää, mihin 40 miljoonaa euroa Veikkauksen voittoja käytetään. Hippos tekee vuosittain esityksen maa- ja metsätalousministeriölle miten 40 miljoonaa euroa jaetaan raviratojen ja muiden alan toimijoiden kesken. Valtaa Hippoksessa käyttää Hippoksen valtuuskunta, joka koostuu pääasiassa juuri tukea saavien raviratojen edustajista. 

Järjestelmä on täysin hyvän hallintotavan vastainen. Tukien saajat itse toimivat esittelijänä tukien jakamisessa. Näin vahva esteellisyys lähentelee jo rakenteellista korruptiota. Nyt tämä julkinen tuki on entistä selvemmin esillä, kun raha näkyy myös valtion budjetissa. Esimerkiksi Vermon raviradalle esitettiin ja maksettiin viime vuonna 6,4 miljoonaa euroa ja Hippos itse sai 2,6 miljoonaa euroa. 

Rahat ovat julkisia varoja siinä missä veroeurotkin

Ravialan puolustajat vetoavat että suomalainen raviurheilu kuitenkin tuottaa enemmän kuin alaa tuetaan. Tämäkään ei pidä paikkaansa.

Ensinnäkin hevosurheiluun liittyvän vedonlyönnin liikevaihdosta ja tuotoista huomattava osa tulee Ruotsin ja Ranskan raveihin liittyvästä vedonlyönnistä ja nämä tuotot myös ohjataan suomalaisen hevostalouden tukemiseen. Esimerkiksi vuonna 2016 yli neljäsosa Fintoton liikevaihdosta tuli näistä ulkomaisista kohteista. Näistä peleistä saatuja tuottoja voisi aivan hyvin käyttää muuhunkin kuin suomalaisen hevostalouden edistämiseen.

Toiseksi hevostalouden ystävät korostavat että tukia ei voi lopettaa, koska sitten hevosvedonlyönti ei tuota mitään. Tämäkään argumentti ei ole kestävä. Veikkaus monopolin tehtävä on rajoittaa vedonlyöntitarjontaa. Jos rahapeleistä halutaan kerätä tietty summa valtion kassaan, kokonaistarjontaa voidaan säädellä sen mukaisesti että haluttu summa saadaan. Jos raviurheilu todella lakkaisi valtion tukien poistamisen myötä, niin Veikkaus voisi aivan hyvin lisätä sellaisten pelien tarjontaa, jotka eivät vaadi 40 miljoonan euron vuosittaista tukea.

Kolmas argumentti jota usein kuulee on että ravipelien tuotot ovat hevosurheilu alan “omia” ja ne kuuluvat hevosurheilulle. Tässäkään ei ole mitään järkeä. Urheilulaji ja siihen liittyvä vedonlyönti ovat kaksi eri asiaa. Yhtä hyvin vedonlyönnin kohteena oleva Euroviisut voisi vaatia että laulukilpailuun liittyvän vedonlyönnin tuotot kuulut laulajille tai yhdysvaltain presidenttiehdokkaat voisivat vaatia että presidentivaalien tulokseen liittyvän vedonlyönnin tuotot kuuluvat presidenttiehdokkaille. Veikkauksen kokonaistuotot eivät ole millään tavalla riippuvaisia suomalaisesta raviurheilusta. 

Hippos ry:n erityisoikeus päättää varojen käytöstä voidaan tietenkin eduskunnan päätöksellä purkaa ja varat voidaan käyttää muihin tarkoituksiin. Tärkeintä olisi, että kaikki Veikkauksen voittovarat jaetaan demokraattisesti ja avoimin perustein.

 

Hevostalouden edistämisen tuet 2018

Blogit

Liberan blogiin kirjoittavat eri alojen asiantuntijat tai muuten vain mielenkiintoiset henkilöt. Blogit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä, eivätkä välttämättä edusta Liberan virallista kantaa.

Kommentoi

12 kommenttia artikkeliin Valtio tukee hevostaloutta 40 miljoonalla eurolla vuodessa ja ministeri Jari Leppä vaatii lisää

 1. klaus kultti sanoo:

  Kirjoitat ”Järjestelmä on täysin hyvän hallintotavan vastainen. Tukien saajat itse toimivat esittelijänä tukien jakamisessa. Näin vahva esteellisyys lähentelee jo rakenteellista korruptiota.” Tämä on pöyristyttävä väite ja kuvaa kuinka tehokasta on yhteiskunnan indoktrinaatio. Veikkaus Oy on rakenteellista korruptiota. Hippoksen valtuuskunta ja sen toiminta on korruptiota; ei sitä tarvitse mitenkään kvalifioida.

 2. Vaalit lähestyy sanoo:

  Mulla on sulle pari kysymystä eli miten aiot ratkaista tämän yritysten verokikkailun jossa Suomeen ei niitä juurikaan makseta? FINNWATCH kertoo, että Suomi menettää vuosittain noin 430-1400 miljoonaa verotuloja? Ennen tuohon puuttumista kaikki muu on puuttumista lillukanvarsiin. Huomaa ettet ole juurikaan perehtynyt hevostalouden, mutta tokihan mummot ovat mediaseksikkäämmät. Siis miten aiot pitää huolen, että Suomi ei jatkossa menetä noin paljon verotuloja tuolla tavalla?

 3. Petri Ripatti sanoo:

  Olethan ymmärtänyt että kyseisestä summasta maksetaan mm. palkinnot ravikilpailuissa, jotka ennen tuli fintotolle kertyneistä pelituotoista, nyt ne kertyvät veikkauksen laariin, josta palautuvat ministeriön kautta hevostaloudelle. Hevostalous työllistää suorasti ja epäsuorasti n.15000 henkilöä. Mistä ajattelit esim. palkintojen raveissa tulevan ? jos pelistä kertyneet tuotot menisivät muualle.

  1. Foobarz sanoo:

   Höpö Petri, tuo summa on pelaajille palautetun summan jälkeen. Ravikilpailuissa pelattavien hevospelien kokonaisvaihto on vuosittain noin 230 miljoonaa euroa.

 4. Riitta Saarinen sanoo:

  Voi hyvänen aika. Et taida tietää, mistä puhut. Ja sitten vielä haluat päättää suomalaisten asioista.

 5. Soili Hyvärinen sanoo:

  Ei tosiaan taida kyseisen jutun kirjoittaja Kiesiläinen tietää mistä kirjoittelee

 6. Rami sanoo:

  Koulutus on mennyt hhukkaa? Miten tyhmyys tiivistynyt? Vai tarkoituksen hakuisuus? Kyllä pitäisi osata ottaa asioista ensin selvää ennenkuin kirjoittelee.

 7. Heikki Koskenkylä sanoo:

  Hevosala työllistää meillä noin 20 000 henkeä. Lähinnä ravit ja ratsastus. Nehän ovat hienoja ja kiinnostavia lajeja. Suomen hevosen säilymistä on erityisesti syytä vaalia. Libera voisi kritisoida enemmän varsinaisia yritystukia joita annetaan 4-7 mrd.e vuodessa, suoraa tukea ja verohelpotuksia. monet hallitukset ovat esittäneet ohjelmissaan näiden tukien karsimista mutta kaikki epäonnistuneet. Monien tutkimusten mm ETLA ja TEM, tuet ovat tehottomia ja niitä myönnetään hyvin kannattavillekin yrityksille. Liberan johdon olisi syytä käydä välillä Vermon raveissa. Voin tulla oppaaksi.

 8. Pauliina sanoo:

  Luulin Vihreiden olevan sivistyneitä, mutta kirjoittavatkin tälläistä klikkiotsikkohömppää täysin väärillä tiedoilla ilman, että ottavat asioista selvää. Pelottavaa, että meillä on näin epäluotettavia päättäjiä kansanedustajina.

 9. Anna sanoo:

  ”Libera on puoluepoliittisesti sitoutumaton ja itsenäinen ajatuspaja”. Vihreä toiminnanjohtaja Kiesiläinen taitaa olla esteellinen kirjoittamaan asenteellisia provojaan liberan nimissä. Ehkä politiikassa on kaikki sallittu.

 10. Raimo Koskelo sanoo:

  Liberan suurin hyöty on juuri ajatuspajamaisesti tuoda esiin epäkohtia ja uusia näkökulmia asioihin. Arvostelijat, lukekaa blogi ajatuksella ja koettakaa ymmärtää lukemanne.

Tietoa kirjoittajasta

Kiesiläinen Mikko

Mikko Kiesiläinen

Mikko Kiesiläinen is an economist at EK – Confederation of Finnish Industries. He has previously worked as the Director of HYY Group and as a consultant for McKinsey. He has a Master's degree from the London School of Economics, and a Bachelor's degree from the University of York. Mikko was the CEO of Libera Foundation in 2018-2019.

single.php