Blogit

Noutopostin maksulliseksi muuttaminen syrjii asunnottomia

Noutopostin maksulliseksi muuttaminen syrjii asunnottomia

Posti on päättänyt muuttaa noutoposti-, eli poste restante-, palvelun maksulliseksi ensi kuussa. Kyseistä palvelua käyttävät lähinnä henkilöt vailla vakituista asuntoa. Valtion kokonaan omistama Posti ei peri maksuja henkilöiltä, joille posti toimitetaan kotiovelle. Tästä syystä tätä muutosta voidaan kutsua hyvin epäoikeudenmukaiseksi päätökseksi, joka on myös todennäköisesti Suomen perustuslain vastainen.

Postin muutoksen myötä postin nouto tulee maksamaan 3,10 euroa per nouto. Posti on mm. Twitterissä ottanut kantaa tähän muistuttamalla, että noutoposti-palvelu ei kuulu postilain yleispalvelun piiriin ja, että postia voi myös vastaanottaa sähköisesti OmaPostin kautta tai c/o-osoitteen kautta. Tässä pitää kuitenkin ymmärtää monien niiden elämän tilanne, jotka joutuvat käyttämään poste restante-palvelua. Kodittomalla, tai asunnottomalla, voi olla vaikeaa myös vastaanottaa sähköistä postia tietokoneen- tai älypuhelimen puutteen, tai sähkön- tai mobiilidatan käytön vaikeuden, takia. Tämän lisäksi hänellä saattaa olla hyvin vähän läheisiä ihmisiä, joiden osoitetta voi käyttää postin vastaanottamiseen.

Kaikkiaan, poste restante palvelu voi olla hyvin tärkeä tapa monelle asunnottomalle vastaanottaa kirjeitä esimerkiksi julkisilta tahoilta. Pahimmassa tapauksessa palvelun maksullisuus voi aiheuttaa asunnottomuuden pitkittymistä tai jopa pienten, lähes olemattomien, tulojen menetystä asiaan, joka asunnollisille kuuluu ihan maksuttomien peruspalveluiden piiriin.

Sinua ei veloiteta siitä, että postisi tuodaan ovellesi. Mutta jos sinulla ei ole omaa ovea ja käyt itse hakemassa postisi postin toimistolta, joudut maksamaan siitä joka kerta 3,10 euroa. Varsinkin valtion yhtiönä, Postin ei pitäisi laittaa ihmisiä epätasa-arvoiseen asemaan tällä tavalla. Tämä on puhtaasti syrjivää toimintaa kodittomia ja asunnottomia kohtaan.

 

Blogit

Liberan blogiin kirjoittavat eri alojen asiantuntijat tai muuten vain mielenkiintoiset henkilöt. Blogit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä, eivätkä välttämättä edusta Liberan virallista kantaa.

Kommentoi

Yksi kommentti artikkeliin Noutopostin maksulliseksi muuttaminen syrjii asunnottomia

  1. Talouden kiertolainen sanoo:

    Asia muuttuu vielä kummallisemmaksi kun ajattelee että postin omistavan valtion viranomainen lähettää asunnottomalle kirjeen, jonka noudosta asunnottoman pitää maksaa. Mahdollisesti tukieuroilla, jotka tulevat postin omistajan taskusta. Onko tämä ehkä sitä kiertotaloutta vai mitä?

Tietoa kirjoittajasta

Thomas Coel

Coel Thomas

Coel Thomas on poliittisen sosiologian maisteri, aktivisti ja Vihreiden varavaltuutettu Helsingissä.

single.php