Kansalaisyhteiskunnan kultaiset kahleet


Kansalaisyhteiskunnan kultaiset kahleet

Tervetuloa Ajatuspaja Liberan

Kultaiset kahleet – 10 askelta kohti vapaampaa yhteiskuntaa -raportin julkistamis ja keskustelutilaisuuteen

tiistaina 4.4.2017 klo 17-19 Juhlasali G-18 (Yrjönkatu 18, 00120 Helsinki)

Vireä kansalaistoiminta on avoimen yhteiskunnan peruspiirteitä. Vapaaehtoinen kansalaistoiminta muodostaa tärkeän vastapainon valtiolle tai laajemmin julkiselle vallalle. Suomessa valtio on kaapannut kansalaisyhteiskunnan kultaisiin kahleisiin. Aidon kansalaistoiminnan on osittain korvannut julkisella rahalla tapahtuva näennäiskansalaistoiminta. 

Yksi osa tätä ovat täysin julkisella rahalla pyörivät jättiläismäiset sosiaali-, terveys- ja urheilujärjestöt. Raportin perusväite on se, että ne muistuttavat rahoitus-, hallinto- ja toimintamalleiltaan enemmmän julkista sektoria kuin kansalaisyhteiskuntaa. Ne muodostavat eräänlaisen varjo- tai puolijulkisen sektorin. Ne ovat kuin mitä tahansa julkisia organisaatioita, mutta ilman julkiseen toimintaan liittyviä avoimuuden vaatimuksia. 

Korvamerkityt rahapelivarat eristävät niiden rahoituksen tavanomaiselta poliittiselta kilpailulta. Seurauksena on epäterve symbioosi järjestöjen ja Veikkauksen välillä. Veikkaus maksaa viulut ja järjestöt lobbaavat monopolin puolesta.

Ajatuspaja Libera julkaisee 4.4.2017 toiminnanjohtaja VTT Heikki Pursiaisen ja taloustieteen professorin  VTT Klaus Kultin  ”Kultaiset kahleet – 10 askelta kohti vapaampaa yhteiskuntaa” raportin.

Aiheesta on keskustelemassa edunsaajien edustajia ja rahoista päättäviä poliitikkoja. Keskustelun vetää toimittaja ja kolumnisti Tuomas Enbuske. Tilaisuus on ilmainen ja avoin kaikille.

Ilmoittautuminen 4.4.2017 -tilaisuuteen

2 kommenttia artikkeliin “Kansalaisyhteiskunnan kultaiset kahleet

  1. Raija Kariola sanoo:

    Tiesittekö, että sanama päivänä, täsmälleen samaan aikaan Erkki Liikanen puhuu Jaakko Honko-luennot avoimessa tilaisuudessa Kauppakorkeakoulussa. Aihe vetoaa samoihin ihmisiin kuin tämä. Kannattaisikohan vaihtaa päivää tälle?

  2. Arres Lindqvist sanoo:

    Älkää vaihtako päivää. Matkalippu on jo ostettu!

Kommentoi

Toimimme puhtaasti lahjoitusvaroin.

Tue Liberaa