Kansalaisyhteiskunnan kultaiset kahleet


Kansalaisyhteiskunnan kultaiset kahleet

Suomalainen kansalaisyhteiskunta valtion kultaisissa kahleissa

Runsaskätinen julkinen rahoitus on kesyttänyt suomalaisen kansalaisyhteiskunnan käytännössä osaksi julkista sektoria. Aidon kansalaisyhteiskunnan synnyttäminen edellyttää julkisen tuen vähentämistä, jakoperusteiden muuttamista ja avustusten irrottamista rahapelijärjestelmästä.

Valtiosta riippumaton kansalaistoiminta on avoimen yhteiskunnan keskeisiä tunnusmerkkejä.

Kansalaisyhteiskunnan tehtävä on toimia julkisen vallan vastapainona ja vahtikoirana. Kansalaistoiminnan tehtävä on olla julkisesta vallasta riippumaton moraalin ja merkitysten lähde.

Suomessa kansalaisjärjestöjen toimintaa tuetaan julkisesti ainakin sadoilla miljoonilla, ellei enemmän. Monet suuret kansalaisjärjestöt saavat käytännössä kaiken rahoituksensa julkiselta sektorilta. Ne ovat oikeastaan enemmän osa julkista sektoria kuin osa kansalaisyhteiskuntaa.

Suomessa on myös hyvin vähän merkittävää kansalaistoimintaa, joka ei saisi julkista tukea. Ajautuminen julkisen sektorin kultaisiin kahleisiin vaarantaa kansalaistoiminnan riippumattomuuden.

Nyt pitäisikin vakavasti pohtia onko valtion osallistuminen kansalaistoimintaan tässä mittakaavassa avoimen yhteiskunnan periaatteiden mukaista. Vaikka laaja julkinen tuki katsottaisiin tarkoituksenmukaisesti, jakoperiaatteita pitäisi muuttaa.

Kultaiset kahleet (PDF)

Julkaisutilaisuuden videotallenne

5 kommenttia artikkeliin “Kansalaisyhteiskunnan kultaiset kahleet

 1. Raija Kariola sanoo:

  Tiesittekö, että sanama päivänä, täsmälleen samaan aikaan Erkki Liikanen puhuu Jaakko Honko-luennot avoimessa tilaisuudessa Kauppakorkeakoulussa. Aihe vetoaa samoihin ihmisiin kuin tämä. Kannattaisikohan vaihtaa päivää tälle?

 2. Arres Lindqvist sanoo:

  Älkää vaihtako päivää. Matkalippu on jo ostettu!

 3. Hiltunen sanoo:

  Ohueksi jäi tämän pamfletin sisältö. Harmi. Puhti on jäänyt kesken ja uutta sisältöä tai näkökulmia tämä ei tuo, asiavirheitäkin on paljon. Tähän löperöön työhönkö lahjoitusvarat menevät? Niillä pitäisi saada punnittua, luotettavaa ja veitsen terävää ajattelua.

 4. Tuppe sanoo:

  Kas kummaa, että Liberan sisällöt ovat ohuita 🙂

 5. Matti sanoo:

  Olipas erittäin mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä teksti.

Kommentoi

Toimimme puhtaasti lahjoitusvaroin.

Tue Liberaa