Julkaisut

Eläkepommi ei tule kuin varas yöllä

Eläkepommi ei tule kuin varas yöllä

Suomen eläkejärjestelmä on vaikeuksissa. Jos mitään ei tehdä, edessä on joko eläkkeiden leikkaus, eläkemaksujen reilu korotus tai eläkevarallisuuden purkaminen. Ainoa keino välttää nämä ikävät asiat on eläkejärjestelmän perusteellinen uudistus.

Liitteet

Eläkepommi

elakepommi_5-1.pdf, 1 Mt, 24.1.2017

Lataa: Eläkepommi pdf

Kommentoi

5 kommenttia artikkeliin Eläkepommi ei tule kuin varas yöllä

 1. Johdannon 5. kappale: ”Erehtyminen ei useinkaan johdu ymmärryksen puutteesta vaan rohkeuden puutteesta. Erehtyminen on pelkuruutta. Jokainen askel eteenpäin vaatii rohkeutta. Rehellisyyttä tunnustaa realiteetit ja tehdä vaadittavat päätökset.” Tarkoittavatko kirjoittajat, että nykyinen tai tuleva eläkejärjestelmän tila on sarja historiallisia tai tulevia erehdyksiä, jotka johtuvat pelkuruudesta. Vai miten tämä olisi ymmärrettävä?

 2. Pekka vainikka sanoo:

  Yhdistämällä nykyiset työeläkelaitokset säästetään heti 400 mlj. € joka vuosi ja siirtymällä järkevämpään sijoitustapaan vielä kolmatta miljardia lisää! Tämä on tietoa jo vuosien takaa, mutta syteemiin ei puututa, koska systeemin rahoja jaetaan niin monelle eri taholle. Joku voisi sanoa sitä kauniisti voiteluksi, joku lailliseksi lahjonnaksi, joku selväksi julkikorruptioksi.

 3. E. Tuomas sanoo:

  ”Ambachtsheer suosittelee myös, että sijoitustoiminnassa ja etuuksien
  toimeenpanossa kannattaisi etsiä mittakaavaetuja laittamalla työeläkelaitokset yhteen”

  Tämä on mielestäni mielenkiintoinen ajatus. On löytynyt ala, jossa Liberan mukaan monopoli olisi tehokkain tapa hoitaa jotakin asiaa.

 4. E. Tuomas sanoo:

  Minusta ei ole vielä hälyttävää, jos eläkkeisiin kuluu enemmän kuin maksuina kerätään. Näinhän sen piti suunnitelman mukaan mennäkin. Eläkerahastot kuitenkin kasvavat vielä, koska niiden tuotot ylittävät mainitun erotuksen. Eläkeuudistusta tehtäessä myös arvioitiin, että tulee aika, jolloin rahastoja puretaan, mutta purkaminen tasaantuu, kun suuret ikäluokat poistuvat keskuudestamme. Sanoisinpa suorastaan, että toistaiseksi mennään suunnitelman mukaan.

  Totta on tietysti se, että suunnitelma edellyttää 3,5 % sijoitustuottoa. jos uskomme, että kahta enempää ei tulevaisuudessa saada, on tehtävä jotakin.

 5. Olenpa kuitenkin sitäkin mieltä, että digitalisaation, tekoälyn ja yleensäkin teknologian kehitys on pikemminkin kiihtymässä kuin hidastumassa. Toisin sanoen ihmiskunnan kyky tuottaa hyvinvointia kasvaa päivä päivältä. Jos sössimme tämän mahdollisuuden ja annamme tuotantomahdollsuuksien jatkuvan kasvun johtaa syvenevään köyhyyteen, niin talousjärjestelmässä on eläkejärjestelmää huomattavasti suurempia uudistamisen tarpeita.

single-julkaisu.php