Ajankohtaista

Suomi on sijalla yhdeksän taloudellisen vapauden kansainvälisessä vertailussa

– Maailmanlaajuisesti taloudellinen vapaus nousussa, Yhdysvallat historiallisesti alhaisimmalla tasolla

Libera säätiö on julkaissut maailman taloudellisesta vapaudesta kertovan vuosiraportin (Economic Freedom of the World: 2012 Annual Report) yhdessä kanadalaisen Fraser-instituutin kanssa. Suomi on 144 maan joukosta sijalla yhdeksän. Parannusta viime vuoteen on kaksi sijaa.

– Suomi on viimeisimmässä vertailussa Sveitsin jälkeen ainoa maa Euroopasta kymmenen parhaan joukossa, toteaa Petri Kajander Libera säätiöstä.

Maailmanlaajuisesti keskimääräinen taloudellinen vapaus nousi hieman lukemaan 6,83 edelliseen vertailuvuoteen verrattuna. Tällöin arvo oli alhaisin lähes kolmeen vuosikymmeneen eli 6,79.

– Ympäri maailmaa valtiot suosivat vahvaa sääntelyä ja laajamittaista kulutusta vastineena Amerikan ja Euroopan velkakriiseihin. Tämä vähentää taloudellista vapautta lyhyellä aikavälillä sekä vaurautta pitkällä aikavälillä, Kajander toteaa.

– Hienoinen nousu tämän vuoden taloudellisen vapauden mittarissa on rohkaisevaa. Merkittävästi kaikki viisi maanosaa ovat edustettuina maailmanlaajuisessa kärkikymmenikössä.

Hong Kong nousi jälleen huipulle 144 maan joukosta, ja sitä seurasi Singapore, Uusi-Seelanti ja Sveitsi. Australia ja Kanada jakoivat viidennen sijan.

Yhdysvallat, jota on kauan pidetty suurten teollisuusmaiden keskuudessa taloudellisen vapauden edelläkävijänä, jatkaa pitkittynyttä laskuaan kansainvälisissä pisteytyksissä. Tänä vuonna USA tipahti historiansa alhaisimmalle sijalle 18. Tämä on selkeä lasku 10. sijalta vuonna 2008 sekä vuoden 2002 toiselta sijalta. Suuri osa tästä laskusta on seurausta USA:n valtion korkeasta lainanotosta ja julkisesta kulutuksesta.

Tutkimukset osoittavat, että maissa, joissa taloudellinen vapaus on korkealla tasolla, ihmiset nauttivat suuremmasta vauraudesta, korkeammista poliittisista ja kansalaisoikeuksista sekä pidemmästä elinikäodotteesta.

Kansainväliset sijoitukset

Hong Kongissa taloudellinen vapaus on korkeimmalla tasolla pisteillä 8,90 (korkein 10), ja sitä seuraavat Singapore (8,69), Uusi-Seelanti (8,36), Sveitsi (8,24), Australia ja Kanada (kukin 7,97), Bahrain (7,94), Mauritius (7,90), Suomi (7,88) ja Chile (7,84).

Muiden suurten talouksien sijoituksia ovat mm. seuraavat: Yhdysvallat (18.), Japani (20.), Saksa (31.), Korea (37.), Ranska (47.), Italia (83.), Meksiko (91.), Venäjä (95.), Brasilia (105.), Kiina (107.) sekä Intia (111.).

Taloudellinen vapaus on alhaisinta Venezuelassa 144 mitatun valtion joukossa. Myanmar, Zimbabwe, Kongon tasavalta ja Angola täyttävät muut viimeiset viisi sijaa kansakuntien joukossa.

Kun sijoitukset suhteutetaan vuosien aikana tapahtuneisiin muutoksiin, ilmenee, että viimeisimmän vuosikymmenen aikana taloudellinen vapaus on kasvanut eniten joissakin Afrikan maissa sekä entisissä kommunistimaissa: Ruanda (44. tänä vuonna, verrattuna 106. sijaan vuonna 2000), Malawi (84., noussut 114. sijalta), Ghana (53., noussut 101. sijalta), Romania (42., noussut 110. sijalta), Bulgaria (47., noussut 108. sijalta) sekä Albania (32., noussut 77. sijalta).

Suurin lasku vuoden 2000 jälkeen suhteutetuissa sijoituksissa on tapahtunut mm. Venezuelassa (123. tänä vuonna, pudonnut 94. sijalta), Argentiinassa (110., pudonnut 34. sijalta), Islannissa (59., pudonnut 11. sijalta) sekä Yhdysvalloissa (19., pudonnut toiselta kokonaissijalta).

Raportissa todetaan, että korkeimmalle sijoittuneiden maiden väestön köyhimmän 10 %:n keskimääräinen tulo oli 11 382 dollaria (vuoden 2010 kansainvälisissä dollareissa mitattuna) verrattuna 1209 dollariin maissa, joissa taloudellinen vapaus on alhaisinta. Keskimäärin köyhimmät 10 % maailman vapaimpien maiden asukkaista ovat lähes kaksi kertaa niin rikkaita kuin asukkaat keskimäärin vähiten vapaissa maissa.

Suomen sijoitus

Suomen pisteet taloudellisen vapauden tärkeimmillä osa-alueilla (1-10, missä korkeampi arvo merkitsee korkeampaa taloudellisen vapauden tasoa):

  • Hallinnon koko: 4,98 (edellisenä vuonna 5,2)
  • Omistusoikeuksien juridinen rakenne ja turvallisuus: 8,85 (edellisenä vuonna 8,7)
  • Vakaan rahan saatavuus: 9,62 (edellisenä vuonna 9,6)
  • Kansainvälisen kaupan vapaus: 7,89 (edellisenä vuonna 7,2)
  • Luoton, työvoiman ja liiketoiminnan sääntely: 8,04 (edellisenä vuonna 7,4)

– Hallinnon koon osa-alueella Suomi tippui sijalle 122 (sijalta 109) eli julkinen sektori edustaa meillä selkeästi hyvin suurta osaa yhteiskunnassamme raportissa mukana oleviin 144 valtioon verrattuna. Olemme myös peränpitäjiä työmarkkinoiden sääntelyn osa-alueella, jossa luisuimme pari sijaa alaspäin edellisestä sijalle 102, kommentoi Kajander.

Taloudellisen vapauden indeksistä

Vuotuinen vertaisarvioitu Economic Freedom of the World -raportti mittaa missä määrin valtioiden politiikka ja instituutiot tukevat taloudellista vapautta.

Taloudellisen vapauden kulmakiviä ovat henkilökohtainen valinnanvapaus, vapaa vaihdanta, kilpailun vapaus ja yksityisomistuksen turva. Taloudellista vapautta mitataan viidellä eri alueella: (1) hallinnon koko, (2) omistusoikeuksien juridinen rakenne ja turvallisuus, (3) vakaan rahan saatavuus, (4) kansainvälisen kaupan vapaus sekä (5) luoton, työvoiman ja liiketoiminnan sääntely.

Vuoden 2012 raportin laativat James Gwartney Florida State -yliopistosta, Robert A. Lawson Southern Methodist -yliopistosta ja Joshua Hall Beloit Collegesta.

Tämän vuoden julkaisu pisteyttää 144 kansakuntaa, jotka edustavat yli 95 % maailman väestöstä vuoden 2010 perusteella. Tämä on viimeisin vuosi, jolta aineistoa on saatavilla. Raportissa myös päivitetään edellisten raporttien aineistoa, jos tietoja on uudistettu.

Suomessa vuosiraportin julkaisee Kanadan johtava ajatushautomo Fraser-instituutti yhdessä Libera säätiön kanssa. Maailmanlaajuiseen Economic Freedom Network -verkostoon kuuluu itsenäisiä instituutteja 90:stä eri maasta ja hallintoalueesta.

Raportti on ladattavissa kokonaisuudessaan osoitteessa www.freetheworld.com. Sivuilta löytyy myös lisätietoja Economic Freedom Network -verkostosta sekä aiemmista raporteista.

Economic Freedom Network Facebookissa: www.facebook.com/EconomicFreedomNetwork.

LISÄTIEDOT:

Petri Kajander
Toiminnanjohtaja
Libera säätiö
petri.kajander@libera.fi
040 503 1994

Libera säätiö

Libera on itsenäinen, ei-poliittinen ja riippumattoman kotimainen ajatuspaja ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Libera tukee ja edistää yksilönvapautta, vapaita markkinoita, vapaata yrittäjyyttä ja vapaata yhteiskuntaa. Libera ei ole kytköksissä sidosryhmiin tai etujärjestöihin eikä se vastaanota julkista tukea tai rahoitusta. Libera harjoittaa myös kustannustoimintaa omistamansa Eetos kustannuksen kautta. 

www.libera.fi

Ajankohtaista

single.php