Ajankohtaista

Slummien yksityiskouluista avain elintason nousuun? – Kukoistava puu -kirja kyseenalaistaa valtiollisen koulutuksen tukemisen kehitysmaissa

Maailman köyhimmätkin lapset saadaan opintielle varmemmin paikallisten yksityiskoulujen kautta kuin julkisia kouluja rahoittamalla, väittää professori James Tooley Newcastlen yliopistosta. Eetos kustannus on julkaissut suomeksi Tooleyn kirjan Kukoistava puu, jossa Tooley kertoo uraauurtavista tutkimuksistaan mm. Intiassa, Nigeriassa, Ghanassa, Kiinassa ja Keniassa.

Tutkimuksissaan Tooley havaitsi, että paikoin jopa 75 % köyhimpien maiden lapsista käy yksityistä koulua julkisin varoin rahoitettujen koulujen sijaan.

– Esimerkiksi Intian Hyderabadissa on muodostunut erittäin tiheä paikallisten ihmisten luoma yksityiskoulujen verkosto. Maksaville vanhemmille vastuussa olevien yksityiskoulujen välille on muodostunut kova kilpailu oppilaista. Tämä on johtanut koulutuksen tason nousuun ja resurssien tehokkaampaan käyttöön, toteaa Petri Kajander Ajatuspaja Liberasta.

Suomessa lokakuussa vierailevan professori Tooleyn mukaan useimmiten kehitysyhteistyövaroin rahoitettu julkinen koulutusjärjestelmä on monesti johtanut kehitysmaissa tehottomaan, heikkolaatuiseen ja korruptoituneeseen koulutusjärjestelmään. Samoista ongelmista ovat raportoineet myös monet YK:n alaisten järjestöjen raportit.

Koulutukselle on kehitysmaissa valtava kysyntä, ja vanhemmat ovat valmiita panostamaan rahallisestikin lastensa tulevaisuuteen. Kilpailu koulujen välillä on pitänyt koulujen lukukausimaksut kohtuullisina myös vähävaraisimmille perheille.

Tooleyn kirja osoittaa, että julkisen koulutuksen tukemisesta on kehitysmaille usein jopa haittaa. Kirjan nimi on peräisin Mahatma Gandhin Intian kouluoloja käsittelevästä puheesta vuodelta 1931. Ennen brittien tuloa Intiaan yksityiskoulujen järjestelmä, ”kukoistava puu”, palveli sekä köyhiä että rikkaita. Gandhin mukaan paikallisen järjestelmän arvostamisen sijaan britit pakottivat maan ylhäältä päin julkiseen koulutusjärjestelmään. Tämän koulutuspolitiikan seurauksena Intiasta tuli lukutaidottomampi kuin ennen.

Teoksessaan Tooley esittää, ettei länsimaiden pitäisi yrittää kopioida omia maksuttoman koulutuksen järjestelmiään kehitysmaihin, sillä se mikä toimii rikkaimmissa maissa, ei välttämättä ole lääke köyhimpien maiden ongelmiin. Tooleyn mukaan kehitysmaiden asukkaiden itsensä kehittämät koulutusjärjestelmät ovat osoittautuneet tuontikoulutusta tehokkaammiksi ja laadukkaammiksi.

Professori Tooley herättelee keskustelua myös länsimaisten koulutusjärjestelmien perusteista.

– Ehkäpä kopioimme jonakin päivänä kehitysmaiden edulliset yksityiskoulut ja ruohonjuuritasolla tapahtuvan yksityistämisen, mikä saisi aikaan muutoksen lapsillemme tarjoamiimme koulutusmahdollisuuksiin, Tooley pohtii.

Professori James Tooley vierailee Suomessa lokakuun lopulla ja on tavattavissa Helsingin kirjamessuilla sunnuntaina 28.10 sekä haastateltavissa maanantaina 29.10. Kukoistava puu on Akateemisen kirjakaupan kuukauden tietokirjana lokakuussa 2012. Kirjan on suomentanut Ilkka Terho.

 

LISÄTIEDOT:

Petri Kajander
Eetos kustannus
petri.kajander@libera.fi
040 503 1994

Eetos kustannuksen kirjojen arvostelukappalepyynnöt ja haastattelupyynnöt voi osoittaa Merja Kuosmaselle, merja.kuosmanen@libera.fi.

 

Eetos kustannus
Eetos kustannus kääntää ja julkaisee yhteiskunnallisesti merkittäviä teoksia suomeksi ja pyrkii herättämään keskustelua. Eetos kustannus on Ajatuspaja Liberan tytäryhtiö. Libera on itsenäinen, ei-poliittinen ja riippumattoman kotimainen ajatuspaja ja yhteiskunnallinen vaikuttaja.

www.eetoskustannus.fi
http://www.facebook.com/eetoskustannus
www.libera.fi
http://www.facebook.com/liberasaatio

 

Muita julkaisuja
Eetos kustannukselta ilmestyi keväällä kirja Kapitalismin moraali, joka herättelee keskustelua yhteiskuntarakenteistamme, valtion ja kuntien sekä yritysten ja ennen kaikkea yksilöiden toiminnasta ja moraalisesta vastuusta. Eetokselta ilmestyi myös Philipp Baguksen kirja Euro eksyksissä, joka avaa eurokriisin taustoja.

Ajankohtaista

single.php