Blogit

Suomesta Pohjolan Sveitsi

Suomesta Pohjolan Sveitsi

Näin kolmen lapsen keski-ikäisenä isänä sitä huomaa vanhenemisensa monesta eri asiasta. Yksi on, että sitä alkaa miettimään sellaista kuin, että mikä voisi olla Suomen kilpailuvaltti tulevaisuudessa. Millä ja miten lapseni hankkivat toimeentulonsa 20 vuoden päästä?

Se tuskin on paperiteollisuus, matkapuhelinvalmistus tai laivateollisuus. Epäilen myös, että pelkästään hyvinvointipalveluita toisillemme tuottamalla emme luo lisää hyvinvointia koko yhteiskuntaan. Emme ainakaan rahassa mitattavaa, ainakaan kovin pitkään.

Kuten joku minua fiksumpi kysyi – kun meillä on huono ilmasto ja huono verotus, niin miksi kukaan haluaisi tänne tulla? Varsinkaan sellainen josta olisi jotain hyötyä myös täällä jo oleville. Muunlaisia tulijoita tuntuu kyllä riittävän. Ilmastolle emme voine mitään. Emme vaikka kuinka lisäisimme kasvihuonepäästöjä. Mutta verotukselle kyllä. Toivottavasti. Omissa visioissani haluaisin nähdä Suomen Pohjolan Sveitsinä.

Maana jossa:

–         kaikki toimii,

–         verotus on kohtuullisella tasolla,

–         lainsäädäntö ei muutu  yllättäen

–         varat ovat turvassa.

Yllä mainittu lisättynä Venäjän välittömään läheisyyteen olisi sellainen kilpailutekijä jota kovin monella maalla ei olisikaan. Venäläisen rahan turvasatamana toimimisena voisi olla myös uusia turvallisuuspoliittisia ulottuvuuksia.

Koulutetun ja kielitaitoisen työvoiman löytyminen yhdistettynä toimivaan infrastruktuuriin ja vakaaseen vero- ja muuhun lainsäädäntöön houkuttelisi myös Venäjälle suuntatutuvia yrityksiä harkitsemaan Venäjän toimintojen sijoittamista Suomeen esimerkiksi riskipitoisemman Venäjän tai byrokraattisemman Ranskan sijaan.

Tällä hetkellä elämme juuri päinvastaisessa todellisuudessa. Verotus ei ole kohtuullista, lainsäädäntö muuttuu jatkuvasti ja ennalta arvaamattomasti, varat eivät ole turvassa. Kaikki tai ainakin moni asia tosin toimii melko hyvin. Tosin alati paisuva säätely tuhoaa tätäkin resurssia kiihtyvällä vauhdilla.

Miten sveitsittyä? Helppoa se ei ehkä ole, mutta mahdollista kuitenkin. Ensiksi pitäisi kuitenkin tunnistaa ja tunnustaa tosiasiat.  Näitä ovat mielestäni ainakin ne, että: ilman tuottavaa työtä ei varaa hyvinvointivaltioon, maamme vetovoimatekijät ovat tällä hetkelle melko vähäiset ja jos mitään ei tehdä on jo seuraava sukupolvi hukassa.

Oma reseptini sveitsistymiseksi on: yritysvero alle 10 prosenttiyksikköön, luvataan, että se pysyy siellä, laajennetaan ns. ulkomaalaisen asiantuntijan 35 %:n lähdevero koskemaan kaikkia vähintään 10.000 euroa kuukaudessa ansaitsevia maassamme ei pysyvästi oleskelevia ja tarjotaan hyvää koulujärjestelmäämme myös englanniksi. Viimeksi mainittua kuitenkin ei-pysyvästi oleskeleville omalla (tai firman) kustannuksella.

Alati paisuvalle säätelylle on myös tehtävä jotain ja nopeasti. Väitän, että se on suurin yksittäinen este taloudelliselle aktiivisuudelle tässä maassa. Jopa nykyistä kohtuutonta verotusta suurempi. Rakentaminen on hyvä esimerkki. Parhaat talot rakennettiin silloin kun säätelyä oli vähiten. Itse asettaisin lainsäädännön vähentämisen ja säätelyn purkamisen valtiohallinnon ykkösprioriteetiksi. Jos ei muusta syystä, niin syntyvien säästöjen ja työpaikkojen takia.

Kun nyt verotuksella aloitettiin, niin jatketaan  samalla aiheella. Kun verohallinto kertoi aikeistaan puuttua nopeasti suosiotaan kasvattaneeseen aikapankkitoimintaan, oli vastaus verkossa nopea ja tyrmäävä. Suomessa nopeasti levinneiden aikapankkien ideana on tarjota palveluiden vaihtopaikka verkossa. Aikapankkeja toimii jo kymmenillä paikkakunnilla ja niiden kautta arvioidaan välitettävän tuhansia työtunteja. Verohallinnon harmaan talouden selvitysyksikön mukaan aikapankeissa piilee kuitenkin harmaan talouden riskejä. Siksi niiden toimintaan aiotaan puuttua. Tämä sai “aikapankkiaktiivit” nettiraivon valtaan. Hyvä niin. Verottajan ja muiden viranomaisten todellista tai kuviteltua mielivaltaa tuleekin vastustaa. Se mikä minua kuitenkin näissä ”aktiiveissa” ihmetyttää lähes aina on heidän käsin kosketeltava kaksinaismoralisminsa. Ainakin niiden jotka minä tunnen. Samalla kun vaaditaan tiukkoja toimia laillista verosuunnittelua vastaan ollaan kuitenkin sitä mieltä, että oman aikapankkitoiminnan, joka sellaisenaan on voimassa olevan verolainsäädännön vastaista, tulee olla turvassa “verottajan mielivallalta”. Eli, että verot(kin) muiden maksettavaksi. Todettakoon, että itse en ole tuomitsemassa verosuunnittelua tai aikapankkitoimintaakaan. Kunhan ihmettelen aikamme farisealaisia.

Lopuksi jotain muuta. Kaveri esitti yllättäen suvisaunassa väitteen, että aikuisen polkupyöräkypärän käyttö olisi epäisänmaallista. Vastuksena ihmettelyyni perusteli hän väitettään sillä, että “käyttämällä kypärää fillaroidessa lähetämme sellaisen viestin, että kaikki elämässä on vaarallista ja, että mitään ei pidä uskaltaa. Isänmaan tulevaisuutta ei ole koskaan pelastettu kaikkea pelkäämällä – vaan uskaltamalla. Mieti jos jääkärit olisivat vuonna 1914 miettineet turhien riskien välttämistä, niin käytäisiin tämäkin keskustelu venäjäksi. ” Niinpä, ehkä, ja kyllä.

Hyvää kesän jatkoa, kypärällä tai ilman.

 

Blogit

Liberan blogiin kirjoittavat eri alojen asiantuntijat tai muuten vain mielenkiintoiset henkilöt. Blogit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä, eivätkä välttämättä edusta Liberan virallista kantaa.

Kommentoi

single.php