VIIKON VIERAS

Sampo Syreeni

Sampo Syreeni

Sampo Syreeni on liberaali verkkolehti Vapaasana.net:in päätoimittaja, Liberaalimafia-ryhmän some-aktiivi, ja nörttiuralle luopunut wannabe-matemaatikko.

Mikä on Suomen suurin haaste?

– Se on selvästi putkitettu yhteiskunta. Suomessa on tosi vaikeaa päästä työuran sivuun jollei ole mennyt jo jonkin tunnetun koulutusputken läpi. Sähkötietämystä ei arvosteta eikä edes sallita jollei ole sähköinsinöörin tutkintoa, eikä yhteiskuntamaisteria jollei ole Julkaisuja. Jos jostain tuollaisesta koulutus- tai ammattiputkesta tippuu, siitä on vaikea toipua enää.

Kaikki tuo on aika neuvostohenkistä ja byrokraattista, jopa yksityissektorilla. Se ohjaa tekemään samaa vanhaa, korkeintaan hieman paremmin, eikä taatusti mitään uutta missään vaiheessa. Putki tappaa niin yksilön kuin kansankin sielun.

Mikä on Suomen suurin mahdollisuus?

– Minäkin sanoisin että koulutus ja siitä seuraava korkea tietämystaso monissa jutuissa on se meidän lupaus. Suomalaiset nuoret tosiaan ovat aika yleistietäviä, tasaisesti, eli kouluttautuneen mahdollisuudet ovat auki joka suuntaan.

Nyt kysymys on siinä miten käyttää tuota kaikkea koulutusta hyväksi, ja eritoten kannustaa sen käyttöön. Tietävyys tehtiin isolla rahalla jo, eli mites siitä investoinnista saadaan jerkku irti? Vielä niinkin että kunnioitetaan nuorten yksilöllisiä oikeuksia ja tarpeita, eikä vaan tarhata-kuriteta heitä, niin että pakenevat jonnekin ulkomaille? Tuohon tarvitaan selkeästi jotain vapaamielistä politiikkaa just nyt, ettei ne nuoret lupaavat aivot vuoda muualle.

Minkä asian muuttaisit heti?

– Meidän pitää mennä heti tanskalaisempaan ja muutenkin kannustavampaan malliin työmarkkinoilla. Jopa irtisanomisehdoissa, koska niiden muutos korjasi jo Tanskassa ne samat pahimmat ongelmat joita meidän työmarkkinoilla on: jumittumisen pitkäaikaistyöttömyyteen, sekä vaihtoehdottomuuden työn tarjouspuolella. Tanskan malli tosiaan toimii jopa meikäläisessä syvässä hyvinvointivaltiossa, eli sitä pitäisi matkia meilläkin jo tänään.

VIIKON VIERAS

Viikoittain vaihtuva vieras kertoo näkemyksensä Suomen tilasta ja tulevaisuudesta.

Kommentoi

4 kommenttia artikkeliin Sampo Syreeni

 1. Kalle Kommunisti sanoo:

  Vaikeasti ymmärrettävää tekstiä 🙁 ”Suomessa on tosi vaikeaa päästä työuran sivuun jollei ole mennyt jo jonkin tunnetun koulutusputken läpi” — mitä tää tarkoittaa? Työuran sivuun ts. saada duunipaikka vai tipahtaa kärryiltä?

 2. Sampo Syreeni sanoo:

  Anteeksi. :/ Mulla on semmonen tapa että puhun pitkiä ja kimurantteja virkkeitä, varsinkin kun mut päästetään vauhtiin eikä kukaan katso päälle.

  Tarkoitin tuossa ”työuran sivussa” duunipaikan saantia. Se on Suomessa aivan kohtuuttoman hankalaa jollei koulutusta ole. Ja se on tosi hankalaa vielä kovalla koulutustasollakin, kuten akateemisesti koulutettujen työttömyystilastoista nähdään. Korostin tuota Tanskan mallia nimenomaan siksi, että se vähentää niin tehokkaasti työhönoton taloudellisia kynnyksiä. Tuo malli tekee työmarkkinoista tehokkaampia ja kilpaillumpia, niin että lopulta nuo eniten vihaamani putkitukset hävinnevät kilpailulle.

  Oma ihanteeni olisi yhteiskunta, jossa voi ihan vain mennä töihin ja samalla palkata ihan vain osaavaa työvoimaa. Ilman että tiellä on lainsäädäntöä, tai kitkaa, tai kovia veroja, tai pakotettuja pohjainvestointeja, tai joukkosopimiskulttuuria, tai ylipäänsä mitään muutakaan mikä ei liity työntekijän ja työnantajan keskenään sopimaan yhteishyödylliseen diiliin. Minusta työsopimuksen pitäisi olla niin työntekijälle kuin työnantajallekin ihan vain kevyt kättä-päälle-sopimus, jossa vaihdetaan työtä rahaan, ilman sen kummempia laillisia krumeluureja.

 3. vähän ihmetyttää... sanoo:

  Että onko tämä nyt se ”nörtti-ura” josta mainitaan kirjoittajan presentaatiossa: http://www.hs.fi/sunnuntai/Sampo+35+on+treffisivuston+himokas+nainen/a1407475332014

 4. Antti Heiskanen sanoo:

  Puhut Sampo asiaa Tanskan-mallista, ehdottomasti kannatettava ajatus. Ay-liittojen jämähtyneisyys, poteroihin jääminen mutta samaan aikaan myös laajemmin koko työmarkkinoiden pysähtyneisyys ovat suurimmat esteet työmarkkoiden aidolle kehittymiselle. Tälle mainitsemallesi ”putki-ajattelulle” on vahvat perinteet eikä siitä pääse helpolla eroon.

single.php