VIIKON VIERAS

Teppo Rantanen

Teppo Rantanen

KTM, KHT Teppo Rantanen on toiminut Suomen Deloitten toimitusjohtajana vuodesta 2002. Ennen Deloittea hän työskenteli Arthur Andersenin organisaatiossa telekommunikaatiosta vastaavana partnerina Euroopan riskienhallintaryhmässä Tukholmassa ja Helsingissä. Rantanen on Suomen lasten ja nuorten säätiön ja Kiasman tukisäätiön hallitusten puheenjohtaja, ja istuu Unicefin hallituksessa. Aiemmin hän on toiminut mm. American Chamber of Commerce in Finland -kauppakamariyhdistyksen hallituksen puheenjohtajana.

Mikä on Suomen suurin mahdollisuus?

– Suomen mahdollisuudet liittyvät meidän luontaisten vahvuuksiemme käyttöönottoon. Me olemme eläneet kautta vuosisatojen niukoissa ja ankarissa oloissa, olemme tottuneet luottamaan toisiimme ja sanaamme, yhdistyneet aina kun yhteinen vaara on meitä uhannut ja olemme olleet valmiita auttamaan toisiamme. Olemme myös suhtautuneet kunnioittavasti luonnonvaroihimme ja niiden käyttöön.

Niukat ja ankarat olot ovat pakottaneet meidät innovatiivisiin uusiin ratkaisuihin, joissa säästämme käytössä olevia raaka-aineita ja energiaa. Parhaimmillamme olemme luoneet huikeita teknologian sovelluksia koneenrakennuksen, mobiiliteknologian ja energian alueilla.

Suomi ja suomalaiset ovat luotettavan sopimuskumppanin maineessa ja syystä. Suomalainen yhteiskunta on siisti, turvallinen ja toimiva. Koulutuksessakin olemme pärjänneet, vaikkakin menestyminen ei jatku kovin hyvin korkeakouluihin asti. Luontomme on edelleenkin ainutlaatuinen ja harvaanasuttu maamme säilynyt luonnonkauniina.

Mikä siis on mahdollisuutemme? Palata takaisin siihen mistä meidät tunnetaan. Vahvistaa innovaatioita niillä osa-alueilla jotka ovat vastuullisia, tehokkaita, luonnonmukaisia. Suomi voisi kehittyä vahvuusalueidensa mallivaltioksi maailmassa.

Mikä on Suomen suurin haaste?

– Vahvuuksiemme käyttämättä jättäminen johtaa siihen, että meistä tulee itsekkäitä, ahneita, suvaitsemattomia, tuhlaavaisia, vastuuta pakoilevia, muista välittämättömiä ympäristöämme tuhoavia suomalaisia. Näitäkin merkkejä yhteiskunnassamme valitettavasti on. Totuimme hyvinvointiyhteiskunnan ajatukseen jossa joku muu hoitaa kaiken yksilön puolesta, ja kenenkään ei tarvitse välittää muista koska yhteiskunta välittää. Lähimmäisestä huolehtiminen vaihtuu muiden syyttelyiksi, ei enää kysytä mitä minä voin tehdä maamme puolesta vaan kysytään mitä maamme tekee minun puolestani. Haasteenamme on löytää se miten me voisimme yhdessä saavuttaa jotain joka on paljon suurempaa kuin se mitä yksin voin tehdä.

Minkä asian muuttaisit heti?

– Yhteiskuntamme ongelmien ratkaisuun tarvitsemme yhteistyötä. Julkinen sektori ei enää selviydy niistä tehtävistä joita sille vuosikymmenten ajan on kasattu. Ratkaisuksi tarvitaan uusia tapoja ajatella, ja yksi uusi tapa toimia on saattaa kolmannen sektorin toimijat, vastuulliset yritykset ja julkinen sektori yhteen. Yhdessä toimimalla saadaan yhdistettyä resurssit, osaaminen ja palava into tavalla, jonka lopputuloksena ongelmien ratkaisut voidaankin toteuttaa uusin keinoin olemassa olevilla resursseilla. Tämä voidaan tehdä heti, ja tässä aion itsekin olla mukana.

VIIKON VIERAS

Viikoittain vaihtuva vieras kertoo näkemyksensä Suomen tilasta ja tulevaisuudesta.

Kommentoi

single.php