VIIKON VIERAS

Mika Gissler

Mika Gissler

Viikon vieras Mika Gissler vastaa Liberan kolmeen kysymykseen Suomen tulevisuudesta. Gissler on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori sekä Pohjoismaisen kansanterveyden korkeakoulun (Nordic School of Public Health) epidemiologian professori. Hänen erikoisalaansa ovat mm. seksuaali- ja lisääntymisterveys, lasten terveys ja maahanmuuttajien terveys sekä rekisterien käyttäminen tutkimuksessa.

Mikä on Suomen suurin haaste?

– Huoltosuhteen nopea heikkeneminen väestön vanhetessa. Syntyvyys (1,8) on alle uusiutumisluvun (2,1), mutta suurikaan vauvabuumi ei paranna huoltosuhdetta vuosikymmeniin. Maahanmuuton lisääntymisellä voidaan huoltosuhdetta parantaa, mutta vain mikäli Suomeen muuttaneet työllistyvät. Joka tapauksessa töihin siirtymistä on aikaistettava ja eläkkeelle siirtymistä myöhennettävä.

Mikä on Suomen suurin mahdollisuus?

– Korkeasti koulutettu kansa, Suomessa toimivat yritykset, sujuvasti toimiva julkinen sektori ja suomalainen sisu pitäisi valjastaa parantamaan yhteiskuntaamme ja hyvinvointiamme. Erityisesti tietoyhteiskunnan saralla Suomella on paljon annettavaa.

Minkä yksittäisen asian muuttaisit heti?

– Valtavat kansalliset tietoaineistot niin tutkijoiden kuin kehittäjien käyttöön nopeasti ja vähin kustannuksin.

VIIKON VIERAS

Viikoittain vaihtuva vieras kertoo näkemyksensä Suomen tilasta ja tulevaisuudesta.

Kommentoi

single.php