VIIKON VIERAS

Heidi Marttila

Heidi Marttila

Heidi Marttila on kauppapolitiikan ja kansainvälistymisen asiantuntija Elinkeinoelämän keskusliitossa. Takanaan hänellä on kymmenen vuoden diplomaattiura ulkoministeriössä, jossa hän on toiminut useissa eri tehtävissä ja palvellut Suomen lisäksi Jakartassa Indonesiassa sekä Pietarissa. EK:ssa Marttilan tehtäväkenttään kuuluu erityisesti vapaakauppasopimuksiin liittyvään edunvalvonta ja investointien edistäminen. Marttila on opiskellut kansainvälisiä suhteita University of Walesissä sekä Université Libre de Bruxellesissa.

Mikä on Suomen suurin haaste?

– Usko itseemme ja usko omaan kykyymme luoda hyvä Suomi myös tuleville sukupolville. Rakennemuutos ravistelee meitä ja kestävyysvaje kurittaa, mutta on hyvä muistaa, että olemme edelleen melkein millä tahansa mittarilla mitattuna yksi maailman parhaista paikoista elää. Muutos pelottaa, mutta olemme aina ennenkin selvinneet. Uhkakuvien maalailu pitää muuttaa aidoksi tulevaisuuden tekemiseksi. Emme saa jäädä kansakuntana tuleen makaamaan.

Mikä on Suomen suurin mahdollisuus?

– Kyky kääntää haasteet mahdollisuuksiksi. Suomen sijaintia on totuttu pitämään syrjäisenä, mutta kun vähän tarkemmin asiaa katsoo, huomaa että olemme 80 miljoonan kuluttajan talousalueen keskiössä. Venäjän markkinoiden läheisyys erottaa meidät eduksemme esimerkiksi muista Pohjoismaista. Suomi ja erityisesti Helsingin seutu kiinnostaakin ulkomaisia investoijia koko ajan enemmän. Se, että Helsingistä tuli Slush-tapahtuman myötä Euroopan start-up -keskus ei ole sattumaa. Guggenheim-säätiön kiinnostus ei ole sattumaa, kuten ei sekään, että Yhdysvallat avasi tänä vuonna maailman ensimmäisen puhtaan teknologian taidonnäytteenä toimivan innovaatiokeskuksensa juuri Helsinkiin. Meillä on käsissämme kaikki mahdollisuudet tehdä Suomesta Pohjois-Euroopan keskus.

Minkä yksittäisen asian muuttaisit heti?

– Siirtyisin organisaatiokeskeisestä ajattelu- ja puhetavasta ihmiskeskeiseen. Organisaatiokeskeisyys passivoi, vieraannuttaa yksilöt vaikuttamisesta, ja tekee subjekteista objekteja. On tärkeää ymmärtää ajatuksen tasolla se, että organisaatiot, sen paremmin julkiset kuin yksityiset yritykset eivät itse asiassa tee yhtään mitään. Ainoastaan ihmiset ovat toimijoita, ja vain ihmisten teoista voi syntyä jotakin merkittävää. Tämän asian syvällisessä ymmärtämisessä piilee valtava potentiaali.

VIIKON VIERAS

Viikoittain vaihtuva vieras kertoo näkemyksensä Suomen tilasta ja tulevaisuudesta.

Kommentoi

11 kommenttia artikkeliin Heidi Marttila

 1. Reima Karetie sanoo:

  On sinulla todella ”siistit” ajatukset! Jälkiviisaissakin!!
  Tsemppiä!

 2. Jouni Uhlgren sanoo:

  Kiitos tämän aamun jälkiviisaista. Fiksuin ihminen siellä pitkään aikaan. Tykkään myös rauhallisesta tavastasi keskustella, asiallisesti ja napakasti.

 3. KimmoK sanoo:

  Vähän vastapainoa kehuille. Jälkiviisaissa juteltua velkaantumisesta ja Suomen tarjoamista eduista. Mikäli pakolaistulvan aiheuttamat kustannukset hyväksytään , on turha kitistä jostain kotihoidontuesta tai ansiosidonnaisesta päivärahasta, johon en tosin yrittäjänä olekaan oikeutettu. Kuka järkevä ihminen haluaisi jäädä suomeen lastensa kanssa jos siihen ei edes jollain porkkanalla yritettäisi vaikuttaa?? Kuten yksi ekonomisti sanoi, täytyy saada se lottovoitto jos haluaa elää Suomessa. En anna kovinkaan paljoa arvoa joillekin ”ajatuspajan ” mielipiteille, vaikka olisitte miten koulutettuja, varsinkaan jos on pyörinyt UM:n kaltaisessa, harhaisessa kuplassa, noinkin kauan. Kalle Isokallio on mies paikallaan ja hän voisi tulla takaisin jälkiviisaisiin tai sitten YLE voisi kuopata koko osion aamu TV:stä. Sorry vaan suoruuteni.

 4. Reijo sanoo:

  Heidi kuuluu ilman muuta fiksuimpaan päähän jälkiviisaissa. Tänä aamunakin ne kaks muuta ei niin kovin välkkyjä. Enemmän vaan Heidi ääneen. Reeta Karvalalla on myös järki mielipiteitä.

 5. Maili Vehniäinen sanoo:

  Jälkiviisaat 4.3.2016. Heidi Marttila, tänään sanoit jälkiviisaissa viisaita sanoja. Nämä tosiasiat suomalaisen opiskelijan asemasta/hyvinvoinnista, mihin Suomen valtio on satsannut. Nämä seikat pitäisi tuoda enemmän näkyville ja tietoisuuteen koko kansalle, kuinka suurista summista on kysymys huomoiden opintojen rahoitus, opintoraha ja asumislisä, edullinen ruoka jne. Se on totta, että opiskelijoille ei tunnu mikään riittävän; pitää olla parketit, saunat ja asianpesukoneet ym. mukavuudet. Kaupunkikuvassa kuitenkin näyttää opiskelijoilla menevän yllättävän hyvin! Hyvä Heidi, sinunlaisia ihmisiä tarvitaan, joilla on ymmärrystä laaja-alaisesti ja selkärankaa tuoda tosiasiat julki.

  1. Briitta Uusitalo sanoo:

   Palatkaa maan pinnalle; suurinosa opiskelijoista tuskin mällää parketeilla ja niillä ylimääräisillä latte – juomilla vaan monilla on oikeasti todella tiukkaa.
   Onko sekään oikein, että jotkut käyttävät opintolainansa/-rahansa sijoittamiseen, kun toisilla se TODELLAKIN menee
   perustoimeentuloon?

 6. Marja Nivala sanoo:

  Hyvin toimeentulevien opiskelevilla lapsilla menee hyvin, joillakin on jopa varaa sijoittaa nostamansa opintolaina. Opintolaina pitäisikin ehdottomasti ottaa pois niiltä joilla on varaa pistää valtion lainaama ilmainen raha keinotteluun. Opintolaina olisi korvamerkittävä opiskeluun ja perustoimeentuloon.Toisilla niin opintotuki kuin lainakin menee perustoimeentuloon. Marimekon verhoja ja parkettilattioita näkee kyllä rikkaiden hemmotelluilla kullanmuruilla opiskelijabokseissa, mutta ei varattomien lapsilla. Toisin kuin Marttila väitti Jälkiviisaissa opintotuki amk ja yliopistotasolla on vastikkeellista; tietty määrä opistopisteitä pitää kertyä, jotta on oikeutettu opintorahaan! Marttila on omalta osaltaan syventämässä luokkaeroja suomalaisessa yhteiskunnassa, joka vaivalla on rakennettu tasa-arvoiseksi ja sitä myötä kaikille turvalliseksi.

 7. Reijo Savolainen sanoo:

  Heidi on Jälkiviisaiden viisaimpia yhdessä Kreeta Karvalan kanssa. Enemmän Heidi ääneen.
  Hiljentäkää Se Janne Saarikivi, joku kommari yliopistomies.

 8. Raija Niskanen sanoo:

  Enemmän ääneen Heidi Marttila ja Kreeta Karvala fiksut naiset.

 9. Heimo Nordfors sanoo:

  Jälkiviisaat 11.3.
  En ymmärrä miksi ohjelmassa on toimittaja, joka sallii slangia puhuvan yliopistoradikaalin puhuvan lähes koko lähetysajan. Jussi Heikelä jäi varjoon, kun Saarikivi heti puhui päälle. Heikelällä oli todennäköisesti mielipiteitä, mitä ei haluttu sallia. Onneksi Heidi Marttila oli tasapainottamassa ohjelmaa, joka tuntui painottuvan vasemmistoradikalismin esilletuomiseen. Saarikiven ajatuksilla ei todellakaan saada Suomea nostettua suosta. Heidi ja Kreetta enemmän esille.

 10. wels heiska sanoo:

  Kylmä ihmistyyppi, jonka arvomaailma ei voi olla paljastumatta keskusteluissa. EK -tausta toki kertoo paljon, mutta kyse on myös ihmistyypistä.
  Onneksemme aivan kaikki voimakkaasti vaikuttamishaluiset yksilöt eivät edusta oikeistolaista, yksilökeskeistä ja syrjivää arvomaailmaa.
  Kansakunnan etu ei ole pitkiin aikoihin korreloinut millään tavoin yksilön edun kanssa. On vain määrättyjen yksilöiden etu; sitä on tämän päivän Suomi. Sitä sinäkin haluat kaikin keinoin puolustaa.

single.php