VIIKON VIERAS

Paul Lillrank

Paul Lillrank

paul_lillrankLiberan tämän viikon vieras, Liberan tuore halltuksen jäsen Paul Lillrank on teollisuustalouden professori Aalto-yliopiston tuotantotalouden laitoksella. Hän on toiminut vierailevana professorina Japanissa, Ranskassa ja Intiassa, ja johtanut useita kansainvälisiä tutkimusprojekteja. Lillrankin kolumneja julkaistaan säännöllisesti suomalaisessa mediassa. Lillrank on yksi Liberan joulukuussa 2013 julkaiseman Perusili-raportin kirjoittajista, ja on toiminut Libera-verkostossa useita vuosia. 

 

 

Mikä on Suomen suurin haaste?

– Viennin hiipuminen on oire yhteiskunnan uusiutumiskyvyn puutteesta. Työvoimakustannukset ja verot suhteessa kilpailijamaihin ovat vähemmän tärkeitä kuin niiden suhde asiakkaiden maksuhalukkuuteen.

Mikä on Suomen suurin mahdollisuus?

– Maailmalla Suomi mielletään osaksi ihailtua pohjoismaista mallia: avoin yhteiskunta, demokraattinen debatti, yritysmyönteinen ilmapiiri ja hyvinvointi. Suomen voi hakeutua tiiviimpään pohjoismaiseen yhteistyöhön.

Minkä asian muuttaisit heti?

– Vientiongelmien taustalla on palvelu- ja innovaatioyhteiskunnan kehittymättömyys, joka johtuu hajanaisesta asutuksesta ja kunnallisista monopoleista. Lopettaisin aluepolitiikan heti.

VIIKON VIERAS

Viikoittain vaihtuva vieras kertoo näkemyksensä Suomen tilasta ja tulevaisuudesta.

Kommentoi

single.php