VIIKON VIERAS

Teemu Lehtinen

Teemu Lehtinen

Lehtinen Teemu 3Liberan viikon vieras VTT, DI Teemu Lehtinen on Veronmaksajain Keskusliiton pitkäaikainen toimitusjohtaja. Lehtisellä on ollut useita luottamus- ja asiantuntijatehtäviä niin julkisella kuin yksityisellä puolella.

Mikä on Suomen suurin haaste?

– Tällä hetkellä suurin haaste on näköalattomuus joka puolella. Lyhyen aikavälin sopeutustoimet jyräävät pitkäjänteisen kehittämisen niin politiikassa kuin elinkeinoelämässäkin. Poliitikot kyhäävät kehyspaketteja ja yritykset leikkaavat kuluja, mutta kunnon uudistuksiin tai investointeihin ei uskalleta ryhtyä. Lyhytnäköinen ja tempoileva politikka ruokkii osaltaan epävarmuutta tulevista päätöksistä, mikä on pahinta myrkkyä investointihaluille.

Mikä on Suomen suurin mahdollisuus?

– Suuri mahdollisuus piilee päätöksenteossa, johon on saatava pitkäjänteisyyttä ja johdonmukaisuutta. Suomella on kaikki edellytykset menestyä, mutta ei varaa odotella ongelmien hoitumista itsekseen. Poliittisesti suurin mahdollisuus on korvata jatkossa lyhyen aikavälin sopeutuspaketit ja veronkiristykset kauaskantoisilla rakenneuudistuksilla. Hallituksen ja opposition yhteinen sote-hanke on ensimmäinen merkki tästä.

Minkä asian muuttaisit heti?

– Lopettaisin heti verotuksen yleisen kiristämisen julkisen talouden sopeutuskeinona. Tällä vaalikaudella on nähty, mihin turvautuminen jatkuvaan verotuksen kiristämiseen johtaa. Yksityinen kulutus ja investoinnit näivettyvät, eikä julkista taloutta saada tasapainoon. Tätä umpikujaa ei kannata edetä enää pidemmälle.

VIIKON VIERAS

Viikoittain vaihtuva vieras kertoo näkemyksensä Suomen tilasta ja tulevaisuudesta.

Kommentoi

single.php