VIIKON VIERAS

Tiina Helenius

Tiina Helenius

Tiina Aug 2013Liberan viikon vieras Tiina Helenius on Handelsbankenin Suomen toimintojen pääekonomisti, ja keskittyy työssään sekä Suomen että maailmantalouden suhdanneseurantaan. Helenius on toiminut ekonomistina Handelsbankenissa vuodesta 1998, sitä ennen tutkijana Kilpailuvirastossa. Helenius on kauppatieteiden maisteri Vaasan yliopistosta, jonka lisäksi hänellä maisterin tutkinto yhdysvaltalaisesta University of Iowasta, jossa opiskeli 1994–1996 Fullbright-stipendiaattina. 

Mikä on Suomen suurin haaste?

– Suomen suurin haaste on synnyttää kansantalouden kasvulle uusi vahva perusta, joka nojaa kilpailukykyiseen kustannustasoon, uuteen yrittäjyyteen, jo olemassa olevien pienten- ja keskisuurten yritysten kansainvälistymiseen ja julkisen talouden tehokkuuden lisäämiseen niin, ettei paisuva julkisen sektorin koko tukahduta yksityisten yritysten pitkän ajan kasvuedellytyksiä ja kannustimia menestymiseen.

Mikä on Suomen suurin mahdollisuus?

– Suomessa on hyvin koulutettu kansa, joka vielä edelleen luottaa toisiinsa ja instituutioihinsa. Uskon, että täällä yleisesti hyvin ymmärretään, että väestörakenteemme takia hyvinvointivaltio on määriteltävä uudelleen ja että sen hyvinvointilupaus on mitoitettava uuden kestävän rahoituspohjan mukaiseksi. Taloutemme kriisi luo puitteet Suomen uudistumiselle, tätä tilaisuutta ei ole syytä hukata.

Minkä yksittäisen asian muuttaisit heti?

– Muuttaisin painotuksen julkisen talouden tasapainottamisessa siten, ettei kokonaisverotusta enää Suomessa kiristettäisi.

VIIKON VIERAS

Viikoittain vaihtuva vieras kertoo näkemyksensä Suomen tilasta ja tulevaisuudesta.

Kommentoi

single.php