VIIKON VIERAS

Pekka Asikainen

Pekka Asikainen

valokuva FBLiberan viikon vieras FT, TM Pekka Asikainen (s. 1971) työskentelee Kirkon kasvatus ja perheasiat –yksikön apulaisjohtajana, päävastuualueena kirkon kasvatusasiantuntijuuden johtaminen ja kehittäminen. Hän toimii nuorten syrjäytymisen estämiseksi toimivan Tukikummit-säätiön asiamiehenä sekä monissa yhteiskunnallisissa lasten, nuorten ja perheiden asioihin liittyvissä verkostoissa. Aiemmin hän on toiminut muun muassa Seurakuntien lapsityön keskuksen johtokunnan puheenjohtajana sekä Poikien ja tyttöjen keskuksen hallituksen jäsenenä

Mikä on Suomen suurin haaste?

– Yksinäisyys. Kun tarkastelemme teemaa esimerkiksi osallisuuden näkökulmasta, niin osallisuuteen liittyy poikkeuksetta ystäviä ja ihmisverkosto, jossa yksilö toimii. Osattomuuteen tai syrjäytymiseen vastaavasti kuuluu monenlaista pahoinvointia. Yksilön kannalta tarkasteltuna se on aina traagista. Yhteiskunnalle pahoinvointi tulee maksamaan kasvavina sosiaali- ja terveyskuluina välittömästi ja välillisesti. Yhtenä toimijana Tukikummit-säätiö on mukana talkoissa nuorten osallisuuden vahvistamisessa.

Mikä on Suomen suurin mahdollisuus?

– Hullunkurista sanoa ensimmäisen vastauksen jälkeen, että yhteisöllisyys. Suomi on erilaisten järjestöjen ja yhdistysten luvattu maa. Samoin evankelis-luterilainen kirkko on aikamoinen yhteisöllisyyden alusta ja luoja. Diakoniatyö hakeutuu niiden pariin, joita ei muuten auteta. Laaja kasvatustoiminta tavoittaa pelkästään perhekerhojen kautta yli miljoona kävijää vuodessa. Nuorista yli 80 % käy rippikoulun tänä kesänä. Monet muut tilaisuudet luovat yhteisöllisyyttä myös tulevan kesän aikana. Kaikki tämä luo kokonaisvaltaista hyvinvointia ja uskoa tulevaisuuteen. Pidetään yhdessä kiinni tästä hyvästä.

Minkä yksittäisen asian muuttaisit heti?

– Suomalainen elää lähellä luontoa. Löytyykö suomalaisen uusien innovaatioiden aalto lähempää luontoa? Näitä merkkejä on ilmassa, sillä uuden avaukset lääketieteessä ja biotieteissä vahvistavat tätä ääntä. Esimerkiksi professori Hannes Lohen johtaman tutkimusryhmän uudet avaukset geneetiikassa ovat hämmästyttäviä.

Vahvistaisin luonnontieteiden merkitystä kouluissa, jossa ymmärretään yhä syvemmin luonnon merkitys ihmisen kannalta. Kaupalliselta kannalta kielet sekä uskonto oppiaineina nousevat tärkeiksi globaaleilla markkinoilla. Uskonnollisten ilmiöiden ymmärtäminen kuuluu yleissivistykseen ja niiden merkitys on maailmalla kasvamassa. Samalla yleissivistys suojaa meitä uskonnolliselta populismilta.

VIIKON VIERAS

Viikoittain vaihtuva vieras kertoo näkemyksensä Suomen tilasta ja tulevaisuudesta.

Kommentoi

single.php