VIIKON VIERAS

Antti Vesala

Antti Vesala

Antti VesalaLiberan viikon vieras Antti Vesala (s. 1978) on järvenpääläinen filosofian maisteri (taloushistoria), joka on työskennellyt muun muassa valtion liikuntaneuvoston pääsihteerinä, kansanedustajien avustajana sekä erilaisissa järjes­ tö­ ja julkisyhteisöalan tehtävissä. Vesala on yhdessä Henri Heikkisen kanssa julkaissut vuonna 2013 ilmestyneen kirjan “Elämää Hyvinvointivaltiossa”.    

Mikä on Suomen suurin haaste?

– Suurimmaksi haasteeksi nostaisin pelokkuuden ja turvallisuudeksi kuviteltuun muuttumattomuuteen takertumisen. Tämä ilmenee pakkomielteenomaisena tarpeena luoda pikkutarkkoja ja yksityiskohtaisia säännöksiä kaikesta mahdollisesta, suurista ja pienistä asioista. Aiemmin säädettyjen rajoitusten, kieltojen ja normien poistaminen on lähes poikkeuksetta täysin mahdotonta tai mahdottomaksi ajateltua. Suomessa politiikka on kuin shakkia, jossa pelaajat kieltäytyvät miettimästä yli yhden siirron päähän, tai jalkapalloa, jossa vain yksi pelaaja kerrallaan saa juosta. Politiikan puolella tämä ilmenee käyttäytymismallina, jossa nähdään ongelma, säädetään jokin aiheeseen liittyvä tai liittymätön kielto, ja kuvitellaan, että sillä on ongelma ratkaistu. Melkein aina, kun päätöksentekijöiden on valittava vapauden ja kontrollin, vapauden ja kiellon, vapauden ja rajoituksen tai vapauden ja määräyksen välillä, valinta osuu siihen vaihtoehtoon, joka ei ole vapaus. Kaikesta tästä seuraa jäykkiä rakenteita ja apaattinen ilmapiiri, jotka yhdessä lamaannuttavat aloitteellisuuden ja kokeilunhalun. Uudet ideat jäävät näin hyödyntämättä ja tilaisuudet käyttämättä.

Mikä on Suomen suurin mahdollisuus?

– Suomen suurin mahdollisuus on ihmisissä, jotka uivat vastavirtaan ja uskaltavat kokeilla uusia asioita ja rikkoa luutuneita käytäntöjä ja rakenteita sekä kiertää ja näin pitää pilkkanaan typeriä määräyksiä. Mitä useampi rauhanhäiritsijä ja vanhat toimintatavat kyseenalaistava esimerkki onnistuu pääsemään pinnalle, sitä laajemmin aletaan havaita, että elämää ei voi määrätä paremmaksi eikä ihmisiä käskeä onnellisemmiksi. Ehkä jollain aikavälillä myös poliitikkojen keskuudessa aletaan laajemmin ymmärtää, että heidän on mahdollista myös poistaa vapauden esteitä eikä aina vain rakentaa uusia ihmisten kiusaksi.

Minkä yksittäisen asian muuttaisit heti?

– Poistaisin joitakin rajoituksia ja kieltoja sekä muita määräyksiä. Vapauttaisin kauppojen, ravintoloiden ja muiden liikkeiden kuten kampaamoiden aukiolot heti kokonaan ilman poikkeuksia ja lakkauttaisin aukiolojen valvontaan liittyvät tehtävät viranomaisilta. Tämä koskisi myös loppiaisen, helatorstain ja itsenäisyyspäivän sekä muiden juhlapyhien aukioloja. Mitään aukiolopakkoakaan ei tietenkään tulisi, vaan kukin liike saisi täysin vapaasti päättää, milloin on auki ja milloin ei. Lakkauttaisin Alkon monopolin, rahapelien yksinoikeusjärjestelmän ja vapauttaisin itsehoitolääkkeet päivittäistavarakauppaan. Näiden harjoituskierrosten jälkeen alkaisin liberalisoida kunnolla.

VIIKON VIERAS

Viikoittain vaihtuva vieras kertoo näkemyksensä Suomen tilasta ja tulevaisuudesta.

Kommentoi

single.php