VIIKON VIERAS

Arto Thurlin

Arto Thurlin

Liberan viikon vieras Arto Thurlin on toiminut rahoitusalalla vuodesta 1999 alkaen, ensin Helsingissä osakejohdannaiskaupassa, sitten Hankenilla väitöskirjatutkijana, ja viime vuodet Lontoossa algoritmisen kaupankäynnin parissa. Vapaa-aikanaan Arto harrastaa mm. crossfitiä ja oopperaa.

Suomen suurin haaste

– Suomen haasteet ovat samat kuin suurella osalla muutakin Eurooppaa: ikääntyvä väestö, velkaantuva valtiontalous, jne. Väestön rakenteeseen ja maantieteeseen – kuten nykyiseen Venäjän ja Ukrainan tilanteeseen – emme voi suoraan vaikuttaa. Avoimena ja pienenä yhteiskuntana olemme haavoittuvaisia kriisien uhatessa.

Suomen suurin mahdollisuus

– Suomi on maailman mittakaavassa hyvällä tavalla poikkeava maa: yhteiskunnan toimivuus, korruption alhaisuus, toimiva oikeuslaitos, sekä korkea ja käytännössä koko väestön kattava koulutus. Mikään näistä ei ole itsestäänselvyys edes Euroopassa. Luokkaerojen pienuuden olen itse tajunnut vasta ulkomailla asuessani.

Suomella on erinomaiset edellytykset rakentaa korkean osaamisen menestystarinoita, kunhan vain uskoa ja tekemisen meininkiä riittää. Suomessa on valtava määrä osaamista kaikkialla yhteiskunnassa, kunhan se saadaan valjastettua käyttöön.

Minkä yksittäisen asian muuttaisit heti?

– On paljon ulkoisia olosuhteita joille emme mahda mitään. Henkiselle ilmastolle ja asennoitumiselle muuttuvaan maailmaan sen sijaan voimme tehdä paljonkin. Avoimuus, sekä taloudellisessa että kulttuurisessa mielessä, on yksi tulevaisuuden vahvuuksia. Yhteiskunta ei saa asettua tekevien ja yrittävien ihmisten tielle turhilla säännöksillä tai epäkannustavalla verotuksella; julkinen sektori on hyvä renki, mutta huono isäntä.
Yksittäinen asia: kaikkien kannustinloukkujen eliminointi.

VIIKON VIERAS

Viikoittain vaihtuva vieras kertoo näkemyksensä Suomen tilasta ja tulevaisuudesta.

Kommentoi

single.php