VIIKON VIERAS

Timo Korkeamäki

Timo Korkeamäki

Libera viikon vieras Timo Korkeamäki on toiminut rahoituksen professorina Hankenilla
vuodesta 2008 ja hoitaa nykyisin Pentti -professuuria. Hän väitteli South Carolinan yliopistosta vuonna 2001 ja toimi ennen Hankenia rahoituksen professorina Gonzaga Universityssä Yhdysvalloissa.
Vapaa-ajat kuluvat kuntoillen ja perheen  parissa.

Mikä on Suomen suurin haaste?

Suomen suurin haaste on rakenneuudistus, jonka ytimessä täytyy päästä eroon saavutettuihin etuihin perustuvasta ajattelusta. Ajat eivät ole olleet tarpeeksi vaikeat, että kansassa olisi herännyt ”talvisodan henkeä” ja toivottavasti eivät koskaan talvisotaa vastaaviksi menekään, mutta Suomen talous on kehittymässä huonoon suuntaan ja sitä suuntaa on vaikea korjata, jos ei sen eteen olla valmiita tekemään töitä myös asenteiden tasolla. JFK sanoi aikoinaan ”ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country”. Suomalaistenkin olisi tänä päivänä hyvä miettiä moista. Vähemmän kateutta ja nurkkakuntaisuutta, enemmän yrittämistä ja yhteen hiileen puhaltamista.

Mikä on Suomen suurin mahdollisuus?

Suomalaista koulujärjestelmää tullaan tänne ihailemaan pitkien matkojen takaa. Vahva perusosaaminen luo pohjan, jota ei tänä päivänä täysin hyödynnetä. Suomi on ikäänkuin jääkiekon kasvattajaseura, jonka junioritoiminta on maailman ehdotonta huippuluokkaa, mutta edustusjoukkue on tippunut pääsarjasta ja peli takeltelee alasarjoissa. Tarvitaan rakenteita, jotka nykyistä paremmin tukevat uusia ideoita ja niiden toteuttamista.

Minkä yksittäisen asian muuttaisit heti?

Suomalaisilla on mielestäni poikkeuksellisen vahva kilpailuvietti. On tavallaan hullua, että kansantaloutemme ei hyödynnä tuota kilpailuviettiä, vaan maassamme on käytössä yksi maailman tiukimmista tuloveroprogressioista. Väitän, että progressiota edes vähän keventämällä valtion verotulot eivät suinkaan laskisi, vaan päinvastoin. Nykyinen systeemi karsii motivaatiota työntekoon ja on selvää, että jos huippuosaajan panoksella on hyvin pieni vaikutus hänen nettotuloihinsa, niin huippuosaaja joko pienentää panostaan, tai muuttaa ulkomaille nauttiakseen työnsä hedelmistä. Ja niitä huippuosaajia (varsinkin potentiaalisia sellaisia) on tämä maa pullollaan.

VIIKON VIERAS

Viikoittain vaihtuva vieras kertoo näkemyksensä Suomen tilasta ja tulevaisuudesta.

Kommentoi

single.php