VIIKON VIERAS

Mikko Kärnä

Mikko Kärnä

Liberan viikon vieras Mikko Kärnä (s. 1980) on toiminut Enontekiön kunnanjohtajana vuodesta 2012. Ennen tätä Kärnä työskenteli mm. Enontekiön kunnan kehittämispäällikkönä ja Ivalon rajavartioalueen varapäällikkönä. Keskustan Enontekiön kunnallisjärjestö esittää Peräpohjolan piirille Mikko Kärnää ehdokkaaksi vuoden 2015 eduskuntavaaleihin.

Mikä on Suomen suurin haaste?

– Suomen suurin haaste on kansantalouden tervehdyttäminen. Se taas ei onnistu, mikäli jatkamme määrätietoisesti itsemme kuristamista hengiltä erilaisilla normeilla ja säädöksillä. Yhteiskunnan on siirryttävä pilkuntarkasta, byrokraattisesti ohjatusta sääntelystä vapaampaan ja kannustavampaan ilmapiiriin.

Mikä on Suomen suurin mahdollisuus?

– Suomen suurin mahdollisuus on arktinen alue. On kuitenkin huolestuttavaa, että arktisen alueen luonnonvarapotentiaalia tai vaikkapa kylmäteknologiaan ja logistisiin yhteyksiin, kuten Jäämeren rautatiehen tai kaasuputkistoihin, liittyviä mahdollisuuksia ei olla osattu Suomessa vielä riittävällä tavalla hahmottaa. Ruotsissa ja Norjassa tehdään jo nyt miljardien investointeja niin yksityisellä kuin valtionkin tasolla. Meidänkin olisi syytä tarttua tilaisuuteen.

Minkä yksittäisen asian muuttaisit heti?

– Päätöksentekojärjestelmämme on ajautunut liian kauas kansalaisista ja keskittynyt hyvin vahvasti Helsinkiin. Osaltaan siksi valtio tuottaa valtavasti erilaisia normeja ja säädöksiä, jotka eivät kaikkialla toimikaan johtuen suurista alueellisista eroista. Mikäli voisin, antaisin Suomen maakunnille laajemman alueellisen itsehallinnon. Joustava alueellinen päätöksenteko johtaisi myös kansantalouden kannalta hyviin lopputuloksiin.

VIIKON VIERAS

Viikoittain vaihtuva vieras kertoo näkemyksensä Suomen tilasta ja tulevaisuudesta.

Kommentoi

single.php