VIIKON VIERAS

James Mashiri

James Mashiri

Liberan viikon vieras James Mashiri (s. 1976) palvelee Merivoimien materiaalilaitoksella upseerina. Hän kirjoittaa suosittua turvallisuuspoliittista blogia Random thoughts ja osallistuu aktiivisesti turvallisuuspoliittiseen keskusteluun sosiaalisessa mediasssa (@jamesmashiri). James on aikaisemmin palvellut Porin prikaatissa ja Uudenmaan prikaatissa.

Mikä on Suomen suurin haaste?

– Turvallisuuden kannalta suurin haastemme on maantieteellinen asemamme. Pääsy arktiselle alueelle, sen resursseihin ja väyliin tulee olemaan Venäjälle ja muille valtioille merkittävä keskipitkän ja pitkän aikavälin haaste. Venäjä valmistautuu turvaamaan sille elintärkeät resurssi- ja informaatiovirrat sotilaallisella voimalla. Suomen haasteena on vastata tähän. Venäjän konventionaaliseen sotavoimaan nähden riittävän puolustuskyvyn rakentaminen tulee nykykehityksellä mahdottomaksi jo kymmenen vuoden päästä. Uhkakuvia on hallittava muilla turvallisuuden sinfoniaorkesterin instrumenteillä toistamatta kylmän sodan riitasointuja.

Mikä on Suomen suurin mahdollisuus?

– Suurin mahdollisuutemme on edelleen sillanrakentajuus ja asemamme idän ja lännen välissä. Sotilaallisesti suurin mahdollisuutemme on olla erikoisosaaja isossakin joukossa. Suomalaisessa sotilaassa on jotain ainutlaatuista. Yhteiskuntamme tuottaa korkeaa osaamista kriisinhallintaan.

Minkä yksittäisen asian muuttaisit heti?​

– Avaisin keskustelun puolustusratkaisustamme ja puolustusjärjestelmästämme keskipitkällä aikavälillä. Nykyään on liian helppoa mennä piiloon punaisten leimojen taakse. Paras esimerkki tästä on äskettäin uusittu kenttäohjesääntömme yleinen osa. Valitettavasti en voi kertoa siitä enempää.

VIIKON VIERAS

Viikoittain vaihtuva vieras kertoo näkemyksensä Suomen tilasta ja tulevaisuudesta.

Kommentoi

single.php