Blogit

Kaikki tuho ei ole luovaa

Kaikki tuho ei ole luovaa

Suomalaisen teollisuuden vanhan kulmakiven, paperin alasajo jatkuu. UPM aikoo säästöohjelmansa puitteissa sulkea Jämsänkoskella SC-paperikoneen ja Kaukaalla aikakauslehtiä valmistavan paperikoneen. Näiden päätösten vuoksi uhattuna on yhteensä 226 työpaikkaa. Pienillä paikkakunnilla menetetyt työpaikat ovat äärimmäisen raskas isku koko yhteisölle.

Joidenkin mukaan kyseessä on tavanomainen luova tuho. Yrityksiä menee konkurssiin, työpaikkoja lähtee alta ja uusia syntyy jatkuvasti tilalle. Ensi viikon Slush –tapahtuman jälkihuuruissa varmaan useampikin ”analyytikko” katsoo, että savupiippujen aika on vain yksinkertaisesti ohi, ja tulevaisuuden yritykset ovat seksikkäitä ”startuppeja”.

Luova tuho on talouden evoluutiota ja aivan normaali, terve ilmiö. Lähes 90% Yhdysvaltojen suurimmista yrityksistä vuonna 1955 on vuonna 2014 syystä tai toisesta kadonnut listalta. Yrityksiä on myyty, pilkottu, fuusioitu tai mennyt raa’asti konkurssiin. Koko ajan on tullut uusia tilalle, ja kokonaisuutena talous on kuitenkin kasvanut.

Paitsi yrityskohtaista, on luova tuho myös alakohtaista. Hevoskärryjen ja sähkökirjoituskoneiden markkinat ovat nykyään aika pienet, kun vastaavasti aiemmin kirjaimellisesti täysin olemattomat mobiilipelit ja sosiaalisen median sovellukset ovat vallanneet alaa. Vaikka jokin ala kituu, uudet korvaavat sen nopeasti ja kokonaisuus on kasvu-uralla.

Kyseessä voi hyvinkin olla talouden kannalta tervettä luovaa tuhoa, mutta meitä hieman pelottaa, että Suomessa on meneillään pelkkä tuho. Maailma muuttuu ja suhteellinen etu vaikuttaa kilpailuun, mutta terve muutos ei voi olla sitä, että esimerkiksi kaikki valmistava teollisuus siirtyy pois. Ei ainakaan niin kauan kuin elämme fyysisessä maailmassa.

Esimerkkinä paperiteollisuus. Kysyntään vedoten laitetaan tehtaat kiinni ja ihmiset pihalle. Suomessa on puuta kuin Saharassa hiekkaa ja paperin kulutus globaalisti on itse asiassa kasvanut, eikä toisaalta mikään estä tuottamasta puusta jotain muuta kuin paperia. Silti yrityksen kannalta on parempi laittaa täällä pillit pussiin ja siirtää tuotanto maailmalle.

Lukuisat menestystarinat osoittavat, että Suomessa voi tehdä bisnestä ja täältä voi lähteä maailmalle henkseleitä paukutellen. Näiden onnistumisten tuijottaminen ja yleistäminen niiden pohjalta on kuitenkin turhaa, koska nämä timantit olisivat menestystarinoita missä tahansa muuallakin. Huipputekijöiden loistoideat ovat pärjänneet Suomen olosuhteista huolimatta, ei niiden ansiosta.

Terveessä taloudessa pitäisi kyetä elättämään itsensä yksinkertaisemmallakin liikeidealla tai pyörittää suurtakin yritystä, joka ei välttämättä tee jättimäisiä voittoja, mutta kuitenkin toimii kannattavasti ja luo ympärilleen hyvinvointia.

Tunnettua lausetta mukaillen; ”yhteiskunnan menestys mitataan sillä, miten se kohtelee heikoimpia yrittäjiä”. Sen ohella, että palvotaan ja hehkutetaan niitä muutamaa globaalia huippumenestyjää, olisi hyvä hetkeksi pysähtyä miettimään, miten yrittäjyys lähtisi kukoistamaan aivan ruohonjuuritasolta.

Yleensä esimerkkinä kurjasta paikasta mainitaan sellaiset maat, joissa on muutama huippurikas ja paljon köyhiä. Yrittäjyyden näkökulmasta olemme siirtymässä enemmän ja enemmän siihen suuntaan. Muutama onnekas yritys tekee jättivoitot ja loput kituuttavat henkitoreissaan tai eivät sääntelyn vuoksi voi edes perustaa yritystä.

Talouden sujuvuudesta ei kerro se, että yksittäisiä tähdenlentoja nousee paistattelemaan salamavalojen loisteessa – siihen pystyy pahinkin diktatuuri. Toimiva talous on sellainen, jossa paperinvalmistus, jakkaroiden veisto, bittinikkarointi, tai mikä tahansa moraalisesti hyväksyttävä toiminta voi olla kannattavaa yrittäjyyttä.

Salamavalojen loisteessa paistattelevat menestyjät ovat jatkossakin haluttuja, mutta mielestämme pitäisi katsoa, millä kaikilla tavoilla valtio estää teollisuudessa ja matalan tuottavuuden aloilla syntymästä nykyistä enemmän sellaista yritystoimintaa, josta ihminen saisi oikeasti leipänsä, eikä hänen tarvitsisi kärsiä työttömyydestä.

Libera -kommentit ovat ajatuspajan omia näkemyksiä ja huomioita ympäröivästä yhteiskunnasta.

Blogit

Liberan blogiin kirjoittavat eri alojen asiantuntijat tai muuten vain mielenkiintoiset henkilöt. Blogit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä, eivätkä välttämättä edusta Liberan virallista kantaa.

Kommentoi

Yksi kommentti artikkeliin Kaikki tuho ei ole luovaa

  1. harrik sanoo:

    Niin mitä tuohon lisäisin, en tältä istumalta yhtään mitään. Tuo teksti kertoo asian juuri niinkuin se täällä on. Ja kirjoittajaa yhtään väheksymättä, tämän asian tajuaminen ei pitäisi vaatiaa suuria ponnistuksia, vai onko se niin että itselleni, joka olen viettänyt lähes parikymmentä vuotta USAssa, se on helppoa? Voi olla että siitä on etu, mutta toisaalta kyseessä on niin perus, perus asia, että on vaikea uskoa että suomalaisten tasoisesta kansasta ei löydy ihmisiä joille tämän ymmärtäminen olisi vaikeaa. Ja, itse kirjoituskin sen selvästi osoittaa, en tiedä kirjoittajan taustaa, mutta oletan tässä vaiheessa että kotimaisella taustalla koska muut mietteet ovat kovin suomalaiselta tuntuvia. Vai onko niin että meitä siis on vain kaksi ihmistä koko Suomessa jotka tajuavat sen tosiasian että kaikkea Suomea ajetaan alas, ei vain kahta paperikonetta.

single.php