Tästä löydät Kaikki mitä olet halunnut tietää eurokriisistä -keskustelutilaisuuden esitykset ja taustamateriaalit.
Katso tilaisuus tästä!
Suomi ja euro
Mitä eurolle kuuluu?
Stefan Törnqvistin taustamateriaali
Onko eurolla tulevaisuuttaa ilman liittovaltiota?
Peter Nybergin taustamateriaali
Voisiko euron hajoittaa hallitusti? Onko Fixit (Suomen euro-ero) mahdollinen?
Roger Wessmanin kommenttipuheenvuoro
Blogit
Liberan blogiin kirjoittavat eri alojen asiantuntijat tai muuten vain mielenkiintoiset henkilöt. Blogit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä, eivätkä välttämättä edusta Liberan virallista kantaa.
9 kommenttia artikkeliin Kaikki mitä olet halunnut tietää eurokriisistä -materiaali
Tätä kysymystä, josta on tullut lähes hokema, kannattaisi valottaa vähän monipuolisemmin. Jo lähtökohtaisesti oli tiedossa, että euroalue ei ole optimaalinen valuutta-alue. Tästä syystä jäsenvaltioille jätettiin paljon liikkumavaraa kansallisella tasolla eikä finanssipoliittisia päätöksentekoa keskitetty Brysseliin. Asetettiin yhteiset tavoitteet, jotka eivät valitettavasti toteutuneet, ja sovittiin koordinaatiosta käytettävistä menettelyistä. Ne eivät ole toimineet. Voidaan kysyä:miksi. Toinen seikka, johon lähtötilanteiden eroavuus vaikutti, oli panostus konvergenssiin. Tässäkään ei ole saatu riittävästi tuloksia aikaan. On kuitenkin odottaa valmista, koska euroalueen odotetaan laajentuvan edelleen (pl. Britannia ja Tanska),. Tämä on – poliittisesti – jatkuva prosessi, joka etenee myös jatkossa eikä tee EU:n tulevaisuudesta helppoa (Länsi-Balkan). Toisin sanoen euroalueelta tulee tuskin koskaan optimaalinen valuutta-alue. Tämä puute on korvattava muutten. On tehostettava koordinaatiota ja lähentymisprosessia. Esitetyt vaihtoehdot – liittovaltio tai euroalueen hajoaminen – ovat sekä epätoivottavia että epätodennäköisiä, joten kannattaisikin pohtia, miten euroalue nykymuodossaan voisi toimia paremmin.
Täysin samaa mieltä: ongelma tai sen ratkaisu ei välttämättä ole joko-tai kysymys. Eurooppalaisittain narisemme kun asiat eivät ole hyvin, sen sijaan että miettisimme miten nykyasetelman voisi parantaa. Tällainen toisi väriä ja ulottuvuuksia tähän keskusteluun. Ehkäpä hyödyllisia aloitteita jopa?
Erään europarlamentaarikon kansalaisaloitteeseen pääsee tutustumaan alla olevasta linkistä.
Roger Wessman on panostanut taustamateriaalin. Paneelin parhaat kalvot.
Makromiehet vatvovat valuutasta. Ratkaisut löytyvät kuitenkin valtiotasoa alempaa ja ylempää.
Paul Lillrank on esitellyt Liberan sivuilla WEFin esiin nostamia ruohonjuuritason ongelmia: palkkojen joustavuus (sija 140); kilpailun toimivuus (sija 89); miten kauan kestää perustaa yritys (sija 70)…
Euroalueen ylle tarvitaan myös ylikansallisia liittovaltiotason instituutioita. EKP yksin ei riitä.
Valitettavasti myös uusin raportti kuten monet aiemmat sisältää olennaisia EMUa ja sen toimintaa koskevia virheitä, minkä vuoksi ne antavat huonon pohjan vakavalle keskustelulle.
Eurouskovaisuus elää sitkeästi, vaikka näytöt euron vahingollisuudesta ovat aukottomat.
Miksi emme uskoisi Saksan Wolfgang Schäublea, joka muutama kuukausi sitten olisi päästänyt Kreikan irti eurosta ja sanoi, että viiden vuoden päästä Kreikka voisi palata takaisin euroon, kun on saanut taloutensa kuntoon. Siis Schäuble ei nähnyt mitään mahdollisuutta sille, että Kreikan talous voisi tervehtyä kuulumalla yhteisvaluutta euroon.
Terve,
eurokriittisen ajattelun harrastajat löytänevät paljon kiinnostavaa luettavaa näistä blogeista:
https://tyhmyri.wordpress.com/
http://kimmosaarikko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/
Blogeihin on ripoteltu jonkin verran ”eurokriisihuumoria” mausteeksi, jonka ansiosta niiden lukeminen on (sinänsä raskaasta ja vakavasta aiheesta huolimatta) – ainakin minun mielestäni – toisinaan jopa hauskaa. Esimerkkejä tällaisesta älykkäästä huumorista ovat nämä blogiotsikot:
Tyhmyri: ”Hei, me köyhdytään!”
Kimmo Saarikko: ”Vihdoinkin Suomen vienti vilkastui – nimittäin pääomien vienti!”
Tyhmyrin blogissa toimii hakutoiminnot aika hyvin, kannattaa syöttää hakukenttään jokin itseään kiinnostava hakusana, jolloin löytyy aihetta käsittelevät klikattavat linkit.
Myös Elina Lepomäki harrastaa hiukan saman tyyppistä ”eurokriisihuumoria”, (vapaasti ulkomuistista) copy-pastattuna:
”Euro on tuonut suomen talouteen vakautta, suomen bkt on edelleenkin vakaasti samalla tasolla, kuin ennen eurokriisiä!”
Tyhmyrin blogi toimii samalla myös oppimateriaalina kansantalouteen liittyvissä perusasioissa, esim.:
https://tyhmyri.wordpress.com/2016/02/16/kuinka-euro-tuhoaa-tyopaikkoja-ja-heikentaa-valtiontaloutta-yksinkertainen-selitys/
Aiheen vakavuus käy ilmi tästä Tyhmyrin kommentista:
”Pelkästään liittovaltiokehitys ja euro käytännössä edellyttävän Suomeen suurella vaivalla rakennetun hyvinvointiyhteiskunnan purkamista ja luopumista merkittävästä osasta nimenomaan työväenluokan ja alemman keskiluokan etuja. Niistä paineista, joita nimenomaan perinteisten vasemmiston äänestäjien etujen leikkaamiseen kohdistuu kirjoittaa Peter Nyberg hyvin täällä.” http://www.peternyberg.net/2016/02/05/pohdintaa-suomen-kohtalonkysymyksista/
Itse arvostan (eurokriisiharrastajana) erittäin paljon ”Tyhmyrin” talouspoliittista ajattelua, toisinaan ilmaisen tämän arvostukseni kirjoittamalla: ”Herra Tyhmyri”.