VIIKON VIERAS

Tarja Filatov

Tarja Filatov

Liberan viikon vieras Tarja Filatov on SDP:n kansanedustaja vuodesta 1995. Hän on ollut Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston jäsen vuosina 1989–2000 ja uudelleen vuodesta 2009. Filatov on pisimpään työministerinä toiminut suomalainen ja kuudenneksi pitkäaikaisin naisministeri 2611 ministeripäivällään. Filatov on ollut myös sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja eduskunnan toinen varapuhemies. Vuonna 2014 Filatov valittiin SDP:n puoluevaltuuston puheenjohtajaksi.

Suomen suurin haaste

Suomen suurin haaste on säilyttää sosiaalinen eheys. Suomalaisen yhteiskunnan suurin haaste ei ole talous, vaan sosiaalisen eheyden säilyttäminen. Jos Suomessa vahvistuu TE ja ME ajattelu, Suomi muuttuu rajusti.

Kyse on  maahanmuuton hallinnasta, rasismin ehkäisystä, kotouttamisesta, siitä että kantasuomalaisetkin kotoutuvat kansainvälistyvämpään ja monikulttuurisempaan Suomeen.

Jos työnantajien ja työntekijöiden välillä syventyy ajattelu, että yhteistä pöytää ei enää ole. On vain tiukka vääntö omista eduista, Suomi muuttuu saalistajien kentäksi.

Savannilla sanotaan, että pedon uhatessa ei saa juosta, koska vain ruoka juoksee.

Vaikeina aikoina on tärkeää, että katsomme toisiamme rohkeasti silmiin ja teemme työtä oikeudenmukaisemman ja reilumman Suomen puolesta.

Talouden ahdinko on Suomen savanni. Pedot syövät  vain nälkäänsä, entä ihmiset?

Työmarkkinariidat eivät ratkea pakottamalla. Ne ratkeava tasapuolisia ja reiluja sopimuksia etsien. Valtion ei kuulu istua työmarkkinaosapuolten kanssa neuvottelemassa työehdoista, mutta valtio voi vaikeuttaa tai edistää noita neuvotteluita omalla panoksellaan.

Nyt jos koskaan on tärkeää säilyttää maltti ja muistaa, että on vain yksi yhteinen Suomi. Vastakkaisasettelun kasvattaminen  heikentää meitä kaikkia.

Työttömyys on suurin Tuloeroja kasvattava tekijä. Työttömyys syrjäyttää, työttömyys jopa tappaa. Siksi on muistettava, että työllisyyspolitiikassa on kaksi puolta. On huolehdittava suotuisista oloista, joissa yritykset voivat menestyä, kasvaa ja työllistää, samalla on pidettävä huolta työttömistä, jotta he eivät syrjäydy työvoimasta ja elämästä.

Suomen suurin mahdollisuus

Suomen suurin mahdollisuus on osaava kansa. Laadukas varhaiskasvatus, yhtenäinen peruskoulutus ja jokaisen mahdollisuus kouluttautua niin korkealle kuin halua ja intoa riittää, on mahdollistanut sen, että kaikkien ihmisten potentiaali saadaan käyttöön.

Me olemme yhä maailman parhaita monessa asiassa. Maailman talousfoorumin mukaan Suomi on maailman paras, jos mittarina käytetään asukkaiden inhimillistä pääomaa. Pärjäämme myös monilla muilla mittareilla, olipa kyse korruptiosta, rehellisyydestä, onnellisuudesta, sukupuolten tasa-arvosta, työvoiman laadusta, äitien asemasta, koulujärjestelmästä, jopa kilpailukyvystä.

Meidän pitää luottaa vahvuuksimme eikä ripotella tuhkaa hiuksiimme jos tipumme jollain mittarilla maailman ykköspaikalta kakkoseksi.

Minkä yksittäisen asian muuttaisit heti

Voimme olla ylpeitä Suomesta, mutta meidän ei tarvitse olla tyytyväisiä. Parannettavaa on aina. Jos saisin korjata yhden asian, se olisi työelämän päivittäminen moderniin aikaan.

Olen ”työuskovainen” ihminen. Suomalainen hyvinvointi rakentuu työstä, se rahoitetaan työstä saadulla tulolla. Työ tuo ihmisen elämään sisältöä ja antaa merkitystä.

Turvaisin jokaiselle opinnoistaan valmistuneelle nuorelle työpaikan, vaikka valtion tukitoimin.  On järkevämpää maksaa toimeentuloa yhteistä hyvää kartuttavasta työstä kuin työttömyydestä.

VIIKON VIERAS

Viikoittain vaihtuva vieras kertoo näkemyksensä Suomen tilasta ja tulevaisuudesta.

Kommentoi

Yksi kommentti artikkeliin Tarja Filatov

 1. jukka leskinen sanoo:

  Tämä Tarja Filatovin katsaus kuvastaa konkreettisesti hyvin sen mikä meillä isänmaassa on pikkuisen hakusessa.

  Ei yhtään numeroa, verifioitua tilastoa tai toimenpide-ehdotusta analyyseineen.

  Toivotaan, toivotaan.

  Forssan jälkeisen ajan suurin kunnia varmasti kuuluu SDPlle, mutta eväät loppuivat Lipposeen. Ja hän ei tule takaisin.

  Se mitä tulisi tehdä on, että saisimme hallitukseen sellaisia henkilöitä, joilla olisi sama kokemus ja ammattitaito kuin rytin aikaisilla hallituksilla?

  Ei broilereita vaan kypsää virkaikää.

  t jukka leskinen

single.php