VIIKON VIERAS

Saara Särmä

Saara Särmä

Viikon vieras Saara Särmä on feministi, taiteileva tutkija, aktivisti ja Feministisen ajatushautomo Hatun perustaja sekä johtaja. Särmän johtavana toimintaperiaatteena on radikaali hauskuus ja tutkijana häntä kiinnostaa nauru ja huumori maailmanpolitiikassa. Hän on perustanut ”Congrats, you have an all male panel!” tumblr-sivun, jossa Ritari Ässä peukuttaa miespaneeleille.

Mikä on Suomen suurin haaste?

– Tällä hetkellä Suomen suurimmat haasteet ovat rasismin normalisoituminen, sivistyksen alasajo, kaikenlaisen tyhmyyden lisääntyminen ja empatian puute. Nykyisissä oloissa pelon ja vihan lietsominen, pelolla politikointi sekä valheellisen tiedon levittäminen lisääntyy samaan aikaan kun asiantuntijoiden osaamista vähätellään ja tutkimukselta viedään edellytykset. Tilanne on murheellinen ja ulospääsyä on vaikea nähdä.

Mikä on Suomen suurin mahdollisuus?

– Vapautuminen on suurin mahdollisuus. Ankeat sukupuolistereotypiat rajoittavat ihmisiä toteuttamasta kaikkea omaa potentiaaliaan. Vapautuminen tarkoittaa sitä, että jokainen saisi olla juuri sellainen kuin on, eikä ketään arvotettaisi huonommaksi kuin toinen sukupuolensa, seksuaalisuutensa tai muun ominaisuutensa takia. Norminpurkutalkoot pitää aloittaa sukupuolinormit purkamalla!

Minkä yksittäisen asian muuttaisit heti?

– Murskaisin patriarkaatin lopullisesti!

VIIKON VIERAS

Viikoittain vaihtuva vieras kertoo näkemyksensä Suomen tilasta ja tulevaisuudesta.

Kommentoi

12 kommenttia artikkeliin Saara Särmä

 1. Qwerty sanoo:

  Onko tämän tarkoitus olla hauskaa? Miksi te otitte tämän ihmisen vieraaksi?

  1. Leiska sanoo:

   Juu, en minäkään ymmärrä tämän relevanssia. Särmää en entuudestaan tunne, mutta yleensä hänenlaisensa ovat kaikkea muuta kuin liberaaleja.

  2. Mikael Teljä sanoo:

   Eikö ole älyllisesti epärehellistä pahastua kun joku esittää näkemyksiä, jotka ovat näkemyksiesi vastaisia?

 2. eki sanoo:

  Nyt olisi kiva kuulla naisten etua ajavalta vieraalta mielipide muslimien maahantunkeutumisesta. Tuleeko naisen etua parantamaan naisten pakkoavioliitot lapsina, tyttöjen ympärileikkaukset, pukeutuminen barbamamaksi kaupungille, liikunnan kielto, kotiväkivalta ja muut islamin rikastuttavat käytännöt?

  1. Niilo sanoo:

   Ekin kannattaisi tutustua sekä suomalaiseen että islamilaiseen kulttuuriin todellisuuden eikä perussuomalaisten, oodinien ja muiden isäm-maan puolustajien ”faktojen” pohjalta.
   Vinkki: se että muslimimies TUOMITAAN raiskausrikoksesta 17-kertaisella todennäköisyydellä suomalaismieheen ei vielä osoita että hän SYYLLISTYY kyseiseen rikokseen edes suuremmalla, saatikka 17-kertaisella todennäköisyydellä. Lähes puolet erosta katoaa jo kun ikäjakauma ja kaupunki/maaseutuasumisen jakautuma huomioidaan, ja lopusta erosta suuren osan ellei kaikki tai enemmänkin selittynee seuraavilla tekijöillä:
   1) uhrin ilmoitus- ja syyttämiskynnys on huomattavasti matalampi jos tekijä on ”paha mamu” kuin kantasuomalainen
   2) kantasuomalaisen tekemä raiskaus on tyypillisesti tutun miehen sisällä ilman todistajia tekemä, muslimimaahanmuuttajien raiskaus on useimmiten ns.”puskaraiskaus” jossa uhri on tuntematon. Tästä seuraa että uhrin ilmoitus- ja syyttämiskynnys madaltuu entisestään tekijän ollessa tuntematon, ja lisäksi rikoksen todistaminen on helpompaa: saattaa olla silminnäkijöitä, tekijä voidaan saada jopa verekseltään kiinni.
   3) suomalaiseen oikeuslaitokseen on pesiytynyt voimakkaasti rasistinen, misogynistinen ja patriarkaattia ylläpitävä ilmapiiri joka ei voi olla vaikuttamatta rikosten tutkintaan ja tuomioihin. (http://www.hs.fi/kotimaa/a1449716935940)

   Koska varsinaisten rikosten määrästä ei ole tietoa, emme yksinkertaisesti tiedä kummat raiskaavat suhteellisesti useammin miespopulaatioon suhteutettuna, muslimimaahanmuuttajat vai kantasuomalaiset. Melko varmoja voimme olla vain siitä, että suomessa kantasuomalaisen naisen joutuessa raiskauksen, häirinnän tai pahoinpitelyn uhriksi, tekijä on useimmiten kantasuomalainen mies.

 3. jukka m sanoo:

  relevanssi on varmaan siinä että saarakin on yhtä lailla oikeutettu ilmaisemaan vapaasti mielipiteensä näkemyksistään ja uskomuksistaan, oli hänen kanssaan eri mieltä tai ei.

 4. Elina sanoo:

  Hieno juttu! Normienpurkutalkoot tulee aloittaa myös sieltä monia haittaavista sukupuolinormeista. Äidit voi käydä töissä, isät voi jäädä kotiin, naisesta saa tulla insinööri ja miehestä lähihoitaja. Tällä tavalla onnellisuus (ja tuottavuuskin) kasvaa, kun normit ei rajoita meitä enää!

  1. Allu sanoo:

   Juuri näin ja onneksi kaikki tämä on jo toteutunut Suomessa. Saamme vapaasti valita koulutuksemme, työpaikkamme ja sen, hankimmeko lapsia, kuinka monta ja kuka heitä milloinkin hoitaa. Kukaan ei päätä sitä puolestamme.

 5. Emmi Nuorgam sanoo:

  Hienoa Saara, juuri näin! En voisi olla enempää samaa mieltä. Tämäkin kommenttiosio hienosti alleviivaa nykyisen (keskustelu)kulttuurin tolaa ja mainitsemaasi empatiakyvyn puutetta ja tyhmyyden lisääntymistä.

 6. Miia sanoo:

  Loistava juttu! Saara Särmä on rakkaus <3

 7. Iiris Suomela sanoo:

  Hienoa, että olette ottaneet Saara Särmän Viikon vieraaksi! Kuten Särmäkin sanoo, feminismi tähtää pohjimmiltaan vapauteen sukupuolirooleista ja -stereotypioista.

single.php