Blogit

Vinkkejä tulevaisuuden työhön

Vinkkejä tulevaisuuden työhön

Tarjoan joukon toimenpiteitä, jotka toteuttamalla voi varautua lähitulevaisuuden työhön. Työ, ikiaikainen kaveri, muuttuu hitaasti ja hiljaa, mutta myös sysäyksittäin, pieninä vallankumouksina. Helpoin tapa valmistautua muutokseen on tehdä järjestelmistä mahdollisimman joustavia. Tukirakenteiden kyky taipua ja joustaa on ainoa tapa varautua ennakoimattomaan.

Näiden toimenpide-ehdotusten arvot ovat liberaalius, luottamus ja kestävyys.

Älä kyykytä työtöntä

Jokainen tulee kokemaan elämässään jaksoja, jolloin on vailla työtä. Koulutuksesta tai tittelistä huolimatta lähes kaikki ovat jossain vaiheessa vähintään töiden välissä, työttömänä tai itsensä työllistäjänä. Jokainen joutuu turvautumaan turvaverkkoon, työttömyysturvaan ja työvoimapalveluihin. Palvelujen pitäisi olla sellaisia, että ne kohtaavat ihmisen itsenään. Sellaisia, että ne luottavat.

Kyse on tavasta, jolla valtio näkee ihmisen. Onko ihminen luonteeltaan verenimijä, jonka tärkein päämäärä on kupata valtiolta mahdollisimman paljon etuja itselleen? Vanhakantainen näkemys työttömyysturvasta perustuu tähän. Ihminen ei halua töihin. Ihmistä on vahdittava, tökittävä, pakotettava ja valvottava.

Jokaisessa järjestelmässä on tietty osuus ihmisiä, jotka hyväksikäyttävät sitä. Mutta jos koko järjestelmän rakentaa sen varaan, että kaikki mahdolliset porsaanreiät tukitaan, siitä tulee mahdottoman monimutkainen. Ja silti se sama osuus halukkaita löytää tavat käyttää järjestelmää hyväkseen. Monimutkaista järjestelmää on jopa helpompi väärinkäyttää vahingossa tai tahallaan kuin yksinkertaista.

Luottamus on kaiken perusta. Suurin osa ihmisistä haluaa löytää töitä.

Blogit

Liberan blogiin kirjoittavat eri alojen asiantuntijat tai muuten vain mielenkiintoiset henkilöt. Blogit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä, eivätkä välttämättä edusta Liberan virallista kantaa.

Kommentoi

2 kommenttia artikkeliin Vinkkejä tulevaisuuden työhön

  1. Kuhnuri sanoo:

    Tuo siirtyminen päivittäisestä työajasta kuukausiaikaan on vain ongelman lykkäämistä. Varsinkin asiantuntija tehtävissä voitaisiin unohtaa työaika kokonaan, vain tuloksista maksettaisiin. Työstä tulee jatkossa projektikohtaista, eikä siinä tarvita työajan seurantaa. Tämä nykyinen järjestelmä, jossa maksetaan työpaikalla olemisesta eikä työntekemisestä tai tuloksista joutaakin mennä jo romukoppaan.

  2. Ulf Fallenius sanoo:

    Laadutonta asumista laduttomat työpaikat ja palkat ei kuulosta hyvältä yhtään.Kaipaan lähinnä oikeata nousukautta eikä tätä halpamalliyhteiskuntaa mitä liberalistit haluavat.

Tietoa kirjoittajista

Elina Moisio

Ville Vähämäki

Ville Vähämäki on kansanedustaja ja diplomi-insinööri, joka seuraa eri teknologioiden kehittymistä aktiivisesti.

single.php