Blogit

Ansiosidonnainen työttömyysturva kuuluu kaikille

Ansiosidonnainen työttömyysturva kuuluu kaikille

Sinisten ministeri Sampo Terho ilmoitti eilen Sinisten kannattavan ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulottamista kaikille työssäoloehdon täyttäville palkansaajille. Terhon mukaan Suomessa työttömät on jaettu edunsaajiin ja väliinputoajiin. “Edunsaajia ovat työttömyyskassoihin kuuluvat. Heillä on oikeus ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan työssäoloehtojen täyttyessä. Sitä vastoin kassoihin kuulumattomat väliinputoajat eivät pääse ansiosidonnaisen työttömyysturvan piiriin – eivät, vaikka työssäoloehdot täyttyvät.”

Nykyjärjestelmä on epäoikeudenmukainen

Suomen nykyiseen ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan on jäänyt eräänlainen valuvika. Kaikki työssäkäyvät palkansaajat joutuvat maksamaan veroja ja pakollisia työttömyysvakuutusmaksuja. Näillä rahoitetaan noin 95 % ansiosidonnaisen työttömyysturvan kustannuksista. Loput 5 % järjestelmän kustannuksista katetaan vapaaehtoisilla työttömyyskassojen jäsenmaksuilla. Tämä jäsenmaksu on kuitenkin ehto etuuden saamiselle. Jos sitä ei ole maksanut, ei ole oikeutettu ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. Ei, vaikka on osallistunut 95 % prosenttisesti järjestelmän rahoittamiseen.

Se, että varsinaisen vakuutusmaksun osuus on suhteettoman pieni vakuutusjärjestelmän kustannuksiin nähden, tekee siitä epäoikeudenmukaisen ja luultavasti myös perustuslain vastaisen. Jos työttömyyskassan jäsenyyttä välttävä palkansaaja välttäisi myös nyt pakolliset työttömyysvakuutusmaksut, tätä ongelmaa ei olisi.

Reilumpi järjestelmä saa kannatusta yli puoluerajojen

Yleistä ja tasa-arvoista ansiosidonnaista työttömyysturvaa ovat vuorovuosina kannattaneet lähes kaikki puolueet, AY-liikkeen sylissä istuvaa SDP:tä lukuunottamatta. Keskusta ehdotti “ansiosidonnaiseksi työttömyysturvaksi yleistä ja pakollista työttömyysvakuutusta, jossa kaikki työikäiset olisivat yhtäläisin perustein vakuutettuja työttömyyden varalta” jo vuonna 1998 kuuluisassa työreformissaan.

Viime eduskuntakaudella samantyyppistä uudistusta ehdotti Heikki Hiilamon, Elina Lepomäen, Tuomas Pöystin, Osmo Soininvaara, ja Juhana Vartiaisen muodostama työryhmä. Ehdotus sai vahvaa tukea myös silloiselta kokoomusministeriltä Laura Rädyltä.

Kehtaako kukaan vastustaa?

Ammattiyhdistysliikkeellä on ilmeinen syy vastustaa uudistusta, sillä useimmat palkansaajat vetävät yhtäläisyysmerkin mielessään työttömyyskassan jäsenyyden ja ammattiyhdistysliikkeen jäsenyyden välille. Tämä väärinkäsitys ei ole syntynyt tyhjästä, vaan ay-liike ylläpitää sitä aktiivisesti. Esimerkiksi Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty mainostaa tälläkin hetkellä etusivullaan valheellisesti, että “Jytyn jäsenenä saat mm. ansiosidonnaisen työttömyysturvan”. Tämä ei pidä paikkansa, sillä jos liittyy Jytyyn ilman kassajäsenyyttä, ei ole oikeutettu ansiosidonnaiseen.

Tämän valheellisen markkinoinin vuoksi moni palkansaaja on liittynyt ay-liikkeen jäseneksi vain päästäkseen ansiosidonnaisen piiriin, vaikka työttömyyskassan jäsenyys ei todellisuudessa sitä edellytä. Nyt jos tämä syy liittyä ay-liikkeeseen otetaan pois, on syytä odottaa, että ay-liikkeen jäsenkato kiihtyy entisestään.

Onko ay-liike valmis vastustamaan näin selvästi oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa edistävää uudistusta? Totta kai se on. Ei mennyt edes vuorokautta Sampo Terhon ehdotuksen julkistamisesta, kun STTK:n pääekonomisti Ralf Sund tyrmäsi sen haukkuen sitä “törkeäksi ja röyhkeäksi”.

Blogit

Liberan blogiin kirjoittavat eri alojen asiantuntijat tai muuten vain mielenkiintoiset henkilöt. Blogit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä, eivätkä välttämättä edusta Liberan virallista kantaa.

Kommentoi

12 kommenttia artikkeliin Ansiosidonnainen työttömyysturva kuuluu kaikille

 1. Realisti sanoo:

  Eihän nykyjärjestelmä ole mitenkään epäoikeudenmukainen. Ihmisellä on täysin itsellään valtuus päättää liittyykö hän ammattiliittoon tai työttömyyskassaan vai ei. Toisin sanoen ihmiselle on annettu vastuu hoitaa itselleen turvaa työttömyyttä kohtaan tässä asiassa. On puhdasta kollunismia vaatia systeemiin muutosta.

  1. Epätasa-arvoinen ja järjetön sanoo:

   Työttömyysvakuutusmaksu, jolla ansiosidonnainen kustannetaan, ei ole vapaaehtoinen maksu. Jokainen joutuu sitä palkastansa maksamaan halusi tai ei. Hullunkurista asiassa on juuri se, että vaikka maksata työttömyysvakuutusmaksua, et saa kuitenkaan vakuutusta eli ansiosidonnaista. Vakuutusedun saaminen edellyttää vähintään työttömyyskassaan liittymistä ja uutta jäsenmaksua. Kyse on ihan samasta asiasta jos lailla määrättäisiin, että jokaisen suomalaisen on otettava kesämökin palovakuutus riippumatta siitä, omistaako kesämökin vain ei. Tietenkin voisi ajatellan niin, että jokaisen kannattaisi tämän jälkeen ostaa kesämökki kun on jo vakuutuskin maksettu. Sama logiikka tuntuu olevan Ay-liikkeen edustajilla. Tämä järjestelmä on epätasa-arvoinen ja järjetön.

 2. Namusetä sanoo:

  Tällä hetkellä itseasiassa jopa jäsenyys noissa AY-liikkeeseen kytkeytyvissä kassoissa on mahdollinen ilman liiton jäsenyyttä. Ja monissa niissä jäsenmaksu on edullisempi kuin Loimaan kassassa.

  1. Stefan Lindholm sanoo:

   Kerro ihmeessä numeroita väitteesi tueksi. 100€/2018 YTK/LoimaanKassa

   1. Realisti sanoo:

    Vaikkapa iaet-kassa 87€/vuosi. YTK on hinta-laatusuhteeltaan surkein kassa mitä löytyy kun tutkitaan millaista työtä taho tekee, millaisella prosentilla kassa myöntää maksuja yms.

 3. Gali sanoo:

  Vain lobbauksen kautta oikeuksia ja vain omille, jonka kaikki muut maksavat?

  On aika purkaa tämä järjettömyys.

 4. Ulf Fallenius sanoo:

  Yrittäjä ei saa mitään mistään itse tienaan muutaman tonnin vuodessa niin ei mitään tukea mistään koska vaimo on töissä.

  1. A sanoo:

   Myös yrittäjille on olemassa työttömyyskassa: https://syt.fi/

 5. Aurinko sanoo:

  Niin ja sellainen juttu jos alle 25 vuotias jolla ei ole ammatilista koulutusta liittyy esim. Ytk niin joutuessaan työttömäksi ei heru mitään.jäsenmaksun kyllä saa maksaa.

 6. Risukimppu sanoo:

  Suomessa nukutaan ruususen unta yhä kiihtyvämmällä tahdilla muuttuvan maailman keskellä.
  Täällä takapajulassa uskotaan yhä siihen että entisaikojen ”täystyöllisyys” olisi vielä saavutettavissa. Sen täytyy perustua uskoon aikamatkailun mahdollisuuksista aina sotakorvausvuosiin jolloin jokainen suomalainen viimeistä kissaa ja koiraa myöten puursi 48 tuntia putkeen.
  Todellisuus on päinvastainen. Ihmisten tarve käy yhä nopeammin yhä pienemmäksi. kehittyvä teknologia tekee ihmisen vanhanaikaiseksi ja tarpeettomaksi turhakkeeksi. Ammatteja ja työpaikkoja katoaa joka päivä.
  Kouluja ei lähitulevaisuudessa enää tarvita, sillä lapset oppivat nopeammin enemmän ja paremmin uusien teknologioiden avulla. Opettaja on kohta tarpeeton.
  Kaupat ja marketit tulevat tiensä päähän verkkokaupan kehityttyä jopa täällä Suomessa.

  Maailman muutoksen tahtia ei määrittele Suomi eikä mikään muukaan vähäpätöinen pikkuvaltio. Tahtia lyövät globaalit markkinat ja teknoyritykset. Toisin kun meillä täällä Suomessa, siellä muualla ei katsella kaiholla menneisyyteen, vaan innovoiden tulevaisuuteen.
  Jos maailman kehitys olisi Suomesta kiinni, laskemiseen käytettäisiin yhä helmitaulua.

  Tulevaisuuden maailmassa pieni vähemmistö ihmisistä tekee niinsanottuja töitä palkan eteen. Enemmistölle ei ole juuri muuta työtä kun hengittää syodä juoda kusta ja paksoa, mutta he tarvitsevat jotain elääkseen.

 7. Ulf Fallenius sanoo:

  Suomessa olisi kyllä täysityöllisyys mahdollista palvelualojen kautta ongelma on se että suomalainen karsastaa rahankäyttöä sellaiseen. Syyt on selvät hinnat jonka suurin syypää on Alv verotus jonka raja pitäisi nostaa 100000 euroon .Alv verosta pitäisi tehdä kannustin eikä niin kuin nyt että tappaa kaiken toiminnan ja ehdotus olisi seuraava yritysten kirjanpidossa laskettaisiin Alv verot vasta palkkamenojen jälkeen joka olisi palkkaukseen niin suuri tekijä että voisi jopa tulla työvoimapula.Alv veron osuus veronkannossa voisi pienentyä tämän kautta tosin Alv tasoa voisi säätää yhteen summaan joka olisi vaikka 24% ja huomioitava on myös se että työttömyys nykymuodossa maksaa miljardeja vuositasolla +ulkomaan matkustus vie saman verran miljardeja pois kuin kotimaan matkailu on liian kallista monen mielestä nykymuodossa. Tappo verotus pitää poistaa Suomen pitää uudistua oikealla tavalla ei näpertelyllä mitä nykyinenkin hallitus täysin harrastaa.

 8. Juha Kuusama sanoo:

  Voisi tietysti ajatella niinkin, että yhteiskunnan kustantama ansiosidonnainen työttömyysturva ei kuulu kenellekään. Kärjistäen: Kun verorahoista maksetaan ansiosidonnaista, yhteiskunta panee sairaan eläkeläismummon maksamaan diplomi-insinöörin asuntolainaa.

  Saavutetun elintason ylläpito ei kuulu yhteiskunnalle! Jonkinlaista lyhytaikaista shokkivaikutuksen lieventämistä voi pitää perusteltuna, mutta nykytasoinen tuki tulisi olla itse kustannettua.

Tietoa kirjoittajasta

Kiesiläinen Mikko

Mikko Kiesiläinen

Mikko Kiesiläinen is an economist at EK – Confederation of Finnish Industries. He has previously worked as the Director of HYY Group and as a consultant for McKinsey. He has a Master's degree from the London School of Economics, and a Bachelor's degree from the University of York. Mikko was the CEO of Libera Foundation in 2018-2019.

single.php