Kaksi viikkoa sitten Ruotsin eduskunta hyväksyi maan rahapelijärjestelmän uudistamisen. Maa siirtyy 1.1.2019 vapaaseen kilpailuun myös rahapelimarkkinan osalta. Uudistus on jatkoa Ruotsin taksi- ja apteekkimarkkinoiden uudistuksille, jotka ovat tuoneet parempia palveluita ja luoneet uusia työpaikkoja.
Uudistuksen myötä Ruotsin rahapeliviranomainen avaa uusia lupia haettavaksi. Luvan saaneet toimijat joutuvat maksamaan 18% pelikatteestaan rahapeliverona valtiolle. Pelikate määritellään vähentämällä liikevaihdosta pelaajille maksetut voitot. Rahapeliveron jälkeen peliyhtiö maksaa pelikatteesta kaikki omat kulunsa, kuten palkat, vuokrat, markkinointikulut ja muut menot. Jos jäljelle jää voittoa, niin siitä maksetaan normaali yhteisövero. Rahapeliveron tuotto ei siis ole riippuvainen rahapeliyhtiön omasta kannattavuudesta, vaan enemmin peliaktiviteetin määrästä. Näin verottajan saatavat ovat jatkossakin ennustettavia ja varmoja.
Vastineeksi lisenssistä pelifirmat saavat tarjota ja markkinoida tuotteitaan Ruotsissa. Osittain kyse on vain nykytilan vahvistamisesta. Erityisesti netissä pelattavien pelien osalta, monet toimijat ovat jo pitkään markkinoineet tuotteitaan. Laittomasta markkinoinnista aiheutuvat sanktiot ovat ilmeisesti olleet liian pienet tehotakseen. Oletettavasti tähän tulee samalla muutos. Ulkomailta toimivat firmat eivät ole tähän mennessä maksaneet Ruotsiin mitään veroja ja niiden saaminen verojärjestelmän piirin mahdollistaa verotulojen kasvattamisen.
Poliittista korruptiota Suomenlahden molemmin puolin
Ruotsin rahapelijärjestelmän historia on monella tapaa samantyyppinen kuin Suomessa. Molemmissa maissa kansalaisjärjestöillä on ollut erityistapauksia järjestää rahapelejä. Myös historiasta kantautuvat ongelmat ovat osin samanlaisia. Molemmissa maissa perinteiset suurpuolueet ovat ohjanneet järjestelmän tuottoja omiin tai kavereidensa taskuihin.
Ruotsin SDP on tähän asti ollut yksi laillisista rahapelijärjestäjistä. Viimeisen kymmennen vuoden aikana puolueen omistama rahapeliyhtiö on tuottanut lähes 50 miljoonaa euroa puolueelle. Osansa saa myös Ruotsin demareiden nuorisojärjestö, jonka rahoituksesta 90 % tulee puolueen rahapeliyhtiöltä.
Suomessa ei olla menty aivan näin pitkälle, mutta veikkausvoittovaroja ohjataan aatteellisille lomakerhoille 13 miljoonaa euroa vuodessa. Näistä esimerkiksi Maaseudun terveys- ja lomahuolto ry on hyvin lähellä Keskustaa. Sen jäseniä on mm. Suomen Keskusta, Suomen Keskustanaiset, Suomen Keskustanuoret ja Vesanaisten Keskusliitto. Myös Suomen SDP:llä on vastaava lomakerho, Hyvinvointilomat ry, joka myös saa veikkausvoittovaroja.
Valtion monopoli on huono keino haittojen minimointiin
Suomessa valtion ote rahapelimarkkinasta on poikkeuksellisen tiukka, mutta siitä huolimatta suomalaiset häviävät rahapeleihin toiseksi eniten koko Euroopassa. Ainoastaan irlantilaiset häviävät keskimäärin enemmän rahaa rahapeleihin kuin suomalaiset. Suurin syy tähän on Veikkauksen rahapeliautomaatit. Niitä on Suomessa on yli viisi kertaa enemmän kuin Ruotsissa ja neljä kertaa enemmän kuin Norjassa.
Tutkijoiden mukaan rahapeliautomaattien hajasijoittelusta luopuminen, johti Norjassa merkittävään rahapelihaittojen vähenemiseen. Suomessa Veikkaus ei ole toteuttanut edes pakollista tunnistautumista peliautomaateilla, vaikka tekninen valmius tähän vaikuttaisi olevan olemassa. Ruotsissa se on jo käytössä. Tämä on hyvä esimerkki miksi on parempi että rahapelijärjestelmää valvoo verottajasta riippumaton viranomainen, jonka tehtävä on huolehtia, että rahapelihaitat pysyvät hallinnassa.
Nyt Suomessa Veikkauksen asema on niin vahva, että se käytännössä valvoo itseään ja sen prioriteetti on tuottaa voittoa sen edunsaajille. Suomen rahapelimarkkina vaatisi vahvan itsenäisen valvojan samaan tapaan kuin Ruotsissa.
Ruotsi johtaa 3-1
Ruotsi vapautti taksit kilpailulle jo 1990, apteekit 2009 ja rahapelit 2018. Suomi on tähän mennessä päättänyt avata vain taksimarkkinan. Tästä Suomelle yksi piste. Yhteispisteissä olemme kuitenkin 3-1 Ruotsia jäljessä. Alkoholin vähittäismyyntimonopolin osalta olemme surullisessa 0-0 tasatilanteessa.
Taksimarkkinan osalta Suomen tasoitus kesti 27 vuotta. Tämä odotus varmisti sen että Suomeen ei kehittynyt yhtään alan edelläkävijää tosin kuin Ruotsiin ja Viroon. Viron Taxify keräsi viime kuussa 150 miljoonan euron kasvurahoituksen. Suurempi kuin yksikään suomalaisen kasvuyhtiön keräämä rahoituskierros. Ruotsalainen Cabonline sen sijaan osti lähestulkoon ainoat taksiyhtiön alkiot Kovasen ja Mankkaan taksin.
Jos Suomen hallitus odottelee 27 vuotta myös rahapelien ja apteekkien kanssa, lähes tulkoon varmistetaan se, ettei näillekään aloille synny suomalaisia menestystarinoita. Siitä huolimatta markkina kannattaa avata, vaikka 27 vuoden odottelun jälkeen. Kuluttaja hyötyy myös siitä, että pääsee nauttimaan ruotsalaisten menestystarinoiden laadukkaista palveluista. Ne ovat joka tapauksessa parempia kuin valtion säätämän kartellin tai monopolin tuottamat palvelut.
Blogit
Liberan blogiin kirjoittavat eri alojen asiantuntijat tai muuten vain mielenkiintoiset henkilöt. Blogit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä, eivätkä välttämättä edusta Liberan virallista kantaa.
Tietoa kirjoittajasta
Mikko Kiesiläinen
Mikko Kiesiläinen is an economist at EK – Confederation of Finnish Industries. He has previously worked as the Director of HYY Group and as a consultant for McKinsey. He has a Master's degree from the London School of Economics, and a Bachelor's degree from the University of York. Mikko was the CEO of Libera Foundation in 2018-2019.
8 kommenttia artikkeliin Ruotsi johtaa 3-1
Täytyyhän poliitikoilla olla valtion budjetin ulkopuolista rahaa, jota jaella kaikkeen ”kivaan” ilman pelkoa turhan tarkasta valvonnasta. Vastaanottavalla puolella olevat ”kansalaisjärjestöt” ja vastaavat muistavat kyllä kiitollisuudenvelkansa sitten aikanaan, kun valtakirjaa Arkadianmäelle ei enää saakaan uusittua. Tämä on ihan käytevää, koska kaikkia ei kuitenkaan voi palkata Sitraan tai ministeriöihin…
Kyllä pelit on päästettävä täysin vapaaksi yksityisille yrittäjille Suomi kaipaa Casinoja ja monta sellaista.
Saman tien voisi lähteä Itämerta edemmäs kalaan.
Macao ja Las Vegas näyttävät mallia. Poju tietää.
https://www.iltalehti.fi/uutiset/200810228457741_uu.shtml
Lisäksi kun rahapelit vapautettaisiin, niin ulkomaiset rahapeliyhtiöt alkaisivat myös sponsoroimaan suomalaista urheilua. Nyt etenkin suomalaiset joukkueurheilut antavat tasoitusta ulkolaisille, koska eivät voi saada rahapeliyhtiöitä sponsoreiksi.
Toisaalta Suomi johtaa 2-0 koska taksi ja apteekki meni päin helvettiä Ruotsissa ja siitä mulla tarkkaa tietoa koska olen ruotsalaisten kanssa tekemisessä paljon jopa päivittäin, suorastaan ylistävät nykyistä suomalaista taksijärjestelmää. Juna ja posti uudistuksen kanssa siellä mentiin myös päin honkia.
Kuuleman mukaan myös Saksojen yhdistymisessä ja Neuvostoliiton hajoamisessa mentiin päin honkia.
Mikko, kirjoita vaikka rautateistä. Ruotsi johtaa 6-0!
Aiheen tunnelmassa voidaan viritellä pientä vedonlyöntiä. Tuleeko Suomesta ensi hallituskaudella Ruotsin jäljissä taas yksi EU-maa, jossa on hyväksi havaittu lisenssijärjestelmä, vai ollaanko ensimmäinen EU-maa, joka yrittää teknisten estojen ja monopolijärjestelmän yhdistelmää?
Voisin omat panokseni laittaa jälkimmäiselle. Runtua voi tulla Brysselin viskaaleilta, mutta tähänkin asti on pistetty kova kovaa vastaan isojen rahojen ollessa kyseessä. Autovero, alkoholin tuonti jne. Nimimerkki ”ksee” taitanee kyynisyydestään huolimatta tai jopa siitä johtuen olla oikeilla jäljillä.