Blogit

Savusilli ja e2:n tutkimus

Savusilli ja e2:n tutkimus

Englannin kielessä harhaanjohtavasta vihjeestä käytetään termiä ‘red herring’ eli punainen silli. Termiä tässä tarkoituksessa ensimmäisenä käyttänyt kirjoittaja kertoi käyttäneensä punaiseksi savustettua silliä johtaakseen harhaan jänistä jahdanneen ryhmän ajokoiria. Savusillin voimakas voimakas haju hämäsi koiria, jotka ajautuivat väärään suuntaan.

Harhaanjohtava virhe tuli mieleen lukiessani uutisointia ajatushautomo e2:n eilen julkistetusta tutkimuksesta ‘Samat huolet, eri näkökulmat’. E2:n tutkimuksessa suomalaisilta oli kysytty kuinka samaa mieltä he ovat seuraavan väitteen kanssa: “Julkisen vallan tulisi vauhdittaa kaupungistumista”. 16 % vastaajista oli kertonut olevansa samaa mieltä väitteen kanssa ja 76 % olivat olleet eri mieltä väitteen kanssa.

Kysymys antaa ymmärtää, että julkinen valta joko tukee kaupungistumista tai että suhtautuminen on neutraali. Kysymyksen kuullessaan harvalle tulee mieleen että Suomen julkinen valta käyttää tällä hetkellä valtavasti resursseja kaupungistumisen jarruttamiseen.

Esimerkiksi VATT:n tutkimuksen mukaan kuntien tulonjakausmekanismi kannustaa “Tunturi-Lapissa asuvaa perhettä useilla tuhansilla euroilla vuodessa olemaan muuttamatta Helsingin seudulle.”

Kuntien valtionosuuksien tasausjärjestelmän lisäksi Osmo Soininvaara arvioivaltion keräävän pääkaupunkiseudulta veroja pari miljardia enemmän kuin käyttää rahaa pääkaupunkiseudulla.” 2,7 miljardia euroa kerätyistä verorahoista käytetään maataloustukien maksamiseen maaseudulle.

Myös pääministeripuolueen johtavat poliitikot puhuvat avoimesti kaupungistumisen jarruttamisesta. Kaupungistumisen kannalta avainasemassa oleva asuntoministeri totesi Helsingin Sanomille että “ ei halua olla vauhdittamassa kaupungistumista” ja keskustalainen eduskunnan varapuhemies Pekkarinen kertoi että valtion budjetin “pitää estää keskittymistä Uudellemaalle ja Helsinkiin”. Tutkimuksen toteuttaneen Ajatuspaja e2:n taustalla olevaan Edistysmielisen tutkimuksen yhdistykseen kuuluu myös Suomen keskusta ja lisäksi rahoitusta se saa MTK:ltä, joten sen suhdetta kaupungistumiseen voi kuvailla vähintäänkin vaikeaksi.

Tämän kontekstin huomioon ottaen kysymys “pitääkö julkisen vallan vauhdittaa kaupungistumista?” kuulostaa vähän samalta kuin “oletko lakannut hakkaamasta vaimoasi?”.

Jos julkisten varojen käytöstä kaupungistumisen suhteen oltaisiin oikeasti haluttu saada, jotain tietoa, niin vastaajille olisi voinut kertoa mikä on nykytilanne tai edes antaa seuraavat vaihtoehdot

 1. Julkisen vallan tulee vauhdittaa kaupungistumista
 2. Julkisen vallan tulee jarruttaa kaupungistumista
 3. Julkisen vallan ei tule jarruttaa tai vauhdittaa kaupungistumista

Media seurasi silliä

Tutkimusta koskevassa tiedotteessa kaupungistuminen nostettiin yhdeksi otsikoista: “Kaupungistumisen vauhdittamiselle ei tukea”. Ja myös media korosti tätä näkökulmaa vahvasti. Helsingin Sanomat raportoi että “meneillään oleva kaupungistuminen ei saa kannatusta, vaan kansalaiset ovat pikemmin säilyttäjiä kuin kiihdyttäjiä suhtautumisessaan kaupungistumiseen.” Tutkimuksessa ei puhuttu sanaakaan siitä kokevatko ihmiset kaupungistumisen kannatettavana asiana vai ei. Ainoastaan siitä pitäisikö julkisia varoja käyttää sen vauhdittamiseen.

Kaleva meni vielä pahemmin harhaan ja otsikoi jutun “Tutkimus: Suomalaiset vastustavat kau­pun­gis­tu­mis­ta”. Tämä on täysin virheellinen johtopäätös tutkimuksesta. Kaupungistuminen voi hyvinkin olla monien kannattama asia, vaikka eivät halua julkista rahaa sen vauhdittamiseen.

Itse pidän oluesta, mutta en kannata verovarojen käyttöä olutharrastuksen “vauhdittamiseen”. Jonkin asian kannattaminen ja sen tukeminen julkisista varoista ovat kaksi aivan eri asiaa.

Blogit

Liberan blogiin kirjoittavat eri alojen asiantuntijat tai muuten vain mielenkiintoiset henkilöt. Blogit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä, eivätkä välttämättä edusta Liberan virallista kantaa.

Kommentoi

3 kommenttia artikkeliin Savusilli ja e2:n tutkimus

 1. Lembrow sanoo:

  Tai, ehkä se ainoa OIKEA vaihtoehto olisi numero neljä.
  4. Julkista valtaa tulee vähentää.

  Ketä minun tulisi äänestää, jotta voisin pienentää julkista sektoria, valtiovaltaa, verorahoitteista hömpää ja meidän työtätekevien verorasitetta? Ketä?

  Kai te ymmärrätte, että virkailija tai virkamies, joka saa palkkanssa verorahoista ei kerrytä sentin senttiä meidän yhteistä verokassaa? Näitä yhteiskunnan loisia on 2/3 kaikista suomalaisista palkansaajista.

  Aaargh…

 2. Ulf Fallenius sanoo:

  Valitettavasti ei voi vaikuttaa äänestämällä asioihin yhtään koko eduskunnan rakenne estää sen, aivan mätä järjestelmä.

 3. Teemu sanoo:

  Niin, Suomessa on muitakin paikkakuntia kuin Helsinki.

Tietoa kirjoittajasta

Kiesiläinen Mikko

Mikko Kiesiläinen

Mikko Kiesiläinen is an economist at EK – Confederation of Finnish Industries. He has previously worked as the Director of HYY Group and as a consultant for McKinsey. He has a Master's degree from the London School of Economics, and a Bachelor's degree from the University of York. Mikko was the CEO of Libera Foundation in 2018-2019.

single.php